Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Προεδρία: Το Requiem της μνημονιακής κυβέρνησης

Του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ συνδέθηκε πράγματι με το «ελληνικό πρόβλημα»: Ένας πανικόβλητος πρωθυπουργός -εκπρόσωπος μίας καταρρέουσας κυβερνητικής εξουσίας- «υποβασταζόμενος» από τους κ. Ζ.Μ. Μπαρόζο και Χ.Β. Ρομπάι, (οι οποίοι δεν εφείσθησαν να πουν «καλά λόγια» για τους εγχώριους μνημονιακούς υποτελείς τους) προσπάθησε να αποκτήσει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μέσα από την παρουσίαση του γνωστού διπτύχου, που περιέλαβε:

Από τη μία πλευρά την ανιαρή επανάληψη του ήδη καταναλωθέντος success story (διανθισμένου με τον δείκτη του χρηματιστηρίου, όπως επί εποχής Σημίτη) και από την άλλη το κατασκευασμένο εκλογικό δίλημμα των επερχόμενων ευρωεκλογών. Ένα «δίλημμα» που συνιστά μία τροποποιημένη παραλλαγή του αντίστοιχου των βουλευτικών εκλογών του 2012.

Στη «ζυγαριά» του διλήμματος η Ευρώπη, το ευρώ αλλά και το ΝΑΤΟ (ως ειδική αφιέρωση σε ΗΠΑ και ΔΝΤ)…

Όσοι, λοιπόν, δεν ψηφίσουν στις ευρωεκλογές τη ΝΔ και το «υπόλειμμα» του ΠΑΣΟΚ εντάσσονται αυτομάτως στους αντι-ευρωπαϊστές, σ' αυτούς που συνειδητά ή ασυνείδητα απεργάζονται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονομεύουν αναπόφευκτα το ευρώ ανοίγοντας τον δρόμο για την επάνοδο στα εθνικά νομίσματα.

Όλοι αυτοί αποσταθεροποιούν την πολιτική ομαλότητα αφού δεν ψηφίζουν τις «υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις», σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Ζ.Μ. Μπαρόζο, αλλά φέρονται επιπόλαια και ανεύθυνα εάν δεν υπακούσουν….

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο επίπεδο «καταγγελιών» προς τα «ανεύθυνα» πολιτικά κόμματα και τους ψηφοφόρους τους. Μία «μείζων» καταγγελία είναι αυτή του αντι-Νατοϊσμού βγαλμένη και ανατυπωμένη από το μετεμφυλιακό ιδεολογικό οπλοστάσιο της ΕΡΕ και την τότε ψυχροπολεμική ένταση…

Η έτερη καταγγελία απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικώς στον ΣΥΡΙΖΑ και εντάσσεται στη θεωρία των «δύο άκρων». Ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκεται να εμφανίζονται οιονεί δέσμιοι ακραίων αντιλήψεων όπως αυτές της βίας και της τρομοκρατίας.

Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ πρέπει να κατακλύσουν τις συνειδήσεις και τις ψυχές των πολιτών. Η «έξοδος» από το ευρώ και την ΕΕ τροφοδοτεί την οικονομική φοβία και ανασφάλεια. Οι «ακραίες ενέργειες» και οι κοινωνικές συγκρούσεις τροφοδοτούν την κοινωνική φοβία, την παράλυση κάθε αντίστασης απέναντι στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή που βιώνουμε…

Σήμερα, στην ιστορική περίοδο που διανύουμε, ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ είναι οι χρηματοπιστωτικές και πολιτικές ελίτ που διαλύουν την ευρωπαϊκή συνοχή και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες μέσα από τον νεοφιλελεύθερο ολετήρα και τη χρηματοπιστωτική κλεπτοκρατία. Αντίθετα, όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη, όσοι ενστερνίζονται τα προτάγματα του διαφωτισμού, του ιστορικού ευρωπαϊκού πολιτισμού, όσοι επιδιώκουν μία κοινωνία αλληλεγγύης, ανάπτυξης και προόδου επιδιώκουν την αλλαγή των πολιτικών που οδηγούν νομοτελειακά την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πόλωση, στις εσωτερικές εθνικές αντιπαραθέσεις και τελικά στη διάσπαση. 

ΑΝΤΙ-ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΣΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΘΕΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΟΣΟΙ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ.

Αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συντελούμενης εθνικής τραγωδίας το γεγονός ότι οι πολιτικοί διαχειριστές των Μνημονίων αδιαφορούν για τη -συνειδητά- συντελούμενη καταστροφή της χώρας και έχουν διαμορφώσει έναν αυτόνομο-φαντασιακό χώρο, αυτόν της επικοινωνιακής προπαγάνδας, τον οποίο έχουν μετατρέψει σε πραγματικό δικό τους κόσμο.

Μέχρι πρόσφατα οι δύο αυτοί «κόσμοι» επικοινωνούσαν μερικώς. Η κυβερνητική προπαγάνδα είχε μια περιορισμένη απήχηση. Σήμερα, όμως, η μνημονιακή κυβέρνηση απομονώνεται οριστικά από την κοινωνία. Το 2014 τόσο από την άποψη της διάλυσης της οικονομικής -παραγωγικής δομής όσο και από την άποψη της περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων και πόρων -σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση- θα αποδειχθεί ακόμη πιο τραγικό από το 2013. Και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου.

Στην παράσταση του Ζαππείου έπεσαν «οι τίτλοι του τέλους» της κυβερνητικής μνημονιακής εξουσίας. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δήλωσαν απροκάλυπτα την έκπτωσή τους: Ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι εξοντώθηκε ο ελληνικός λαός με τη βοήθεια των εταίρων μας, ο δε Ευ. Βενιζέλος αυτοαναγορεύθηκε σε αναπληρωτή πρωθυπουργό… Δοξάστε τους.

Όσο για τον κ. Αντ. Σαμαρά που επιστράτευσε τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (τον νόμο της δράσης - αντίδρασης) προκειμένου να «αλιεύσει» ψήφους από τη Χρυσή Αυγή, θα τους υπενθυμίσουμε τον τέταρτο νόμο, αυτόν της ελεύθερης επιταχυνόμενης πτώσης των σωμάτων όπως ακριβώς συμβαίνει με την ελεύθερη πτώση της αξιοπιστίας και των εκλογικών ποσοστών του καταρρέοντος μνημονιακού οικοδομήματος που εκπροσωπεί. 



www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: