Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ


1 νεκρός και 8 τραυματίες απο έκρηξη σε τουρκικό φυλάκιο.


Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην περιοχή Ντάγλιτζα της πόλης Χακάρι στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Πριν από λίγα λεπτά σημειώθηκε έκρηξη σε φυλάκιο της περιοχής με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι 8. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Χακάρι. Ο τουρκικός στρατός υποστηρίζει πως η έκρηξη σημειώθηκε από ατύχημα καθώς εξερράγη μια χειροβομβίδα που κρατούσε ένα τούρκος φαντάρος.
Όμως είναι περίεργο καθώς χθες στην ίδια περιοχή έπεσε το ελικόπτερο Sikorsky τύπου S-70 , με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 8. Ο τουρκικός στρατός απέδωσε το δυστύχημα σε «τεχνικό πρόβλημα».
Μήπως η δράση του PKK στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτη και η Κουρδική οργάνωση κάνει ο,τι θέλει και οι γείτονες μας δεν μπορούν να το πουν;
 

Ο Ερντογάν χτίζει τζαμί στα πρότυπα Οθωμανών Σουλτάνων!

Στα εγκαίνια του τεράστιου τζαμί που χτίστηκε στην Ανατολική όχθη της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ομιλία που πραγματοποίησε θύμισε στους Τούρκοι περισσότερο Οθωμανό Σουλτάνο, παρά πρωθυπουργό της Τουρκίας., όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης. . Ήδη πολλοί Τούρκοι σε μηνύματα κοινωνικής δικτύωσης μετονομάζουν τον τούρκο πρωθυπουργό σε «Σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν.»
Ο τούρκος πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας το τζαμί την προηγούμενη Παρασκευή ,στην περιοχή Ατάσεχιρ, το οποίο θα μπορούν να προσεύχονται 10.000 πιστοί, δήλωσε « στην ευρωπαϊκή όχθη υπάρχουν τα τζαμί Φατίχ, Σουλταναχμέτ, Σουλεγμάνιγιε τα οποία είναι τζαμί «Σελατίν». Θελήσαμε να υπάρχουν τέτοια τζαμί «Σελατίν» και στην ανατολική όχθη για τις προσευχές της Παρασκευής, όπως αυτό εδώ και θα χτίσουμε κι άλλα. ».
Ο όρος «Σελατίν» χρησιμοποιούνταν για τα τζαμί τα οποία έχτιζαν οι Οθωμανοί σουλτάνοι. Βασικός όρος για να χτιστεί ένα τέτοιο τζαμί ήταν ο σουλτάνος να έχει κερδίζει κάποια μάχη και να έχει κατακτήσει εδάφη.
Ο όρος αυτός είχε καταργηθεί με την ίδρυση του «Κεμαλικού» κράτους της Τουρκίας καθώς δεν υπάρχουν πια σουλτάνοι. 
Ο Ερντογάν ,με την ομιλία του επανέφερε αυτόν τον όρο, και έβαλε σε σε σκέψεις πολλούς στην Τουρκία για τον τρόπο που σκέφτεται ως νέος σουλτάνος.
To νέο Τζαμί το οποίο έχει την ονομασία Μιμάρ Σινάν τζαμί, κόστισε περίπου 20 εκατομμύρια Ευρώ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός τον περασμένο Μάϊο, είχε ανακοινώσει πως έχει ως στόχο να χτίσει ένα τζαμί στον πιο υψηλό λόφο της Κωνσταντινούπολης, στον λόφο Τσάμλιτζα, το οποίο θα είναι από τα μεγαλύτερα της Τουρκίας, θα καλύπτει έκταση 15.000 τ.μ και είναι ορατό σχεδόν από όλη την Πόλη. Ήδη ετοιμάζονται τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την κατασκευή του.

Τουρκία: 5νεκροί στρατιώτες απο την πτώση ελικοπτέρου


Αυξάνεται συνέχει ο αριθμός των θυμάτων της πτώσης τους ελικοπτέρου τύπου Sikorky S-70 στην περιοχή Ντάγλιτζα στην Νοτιοανατολική Τουρκία. 
  Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμός από την πτώση του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν 5 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 7.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το ελικόπτερο έπεσε την ώρα της προσγείωσης στις 4:55 μ.μ. Στο S-70 επέβαιναν 4 μέλη του πληρώματος και 11 μέλη ειδικών δυνάμεων.
Πρώτες πληροφορίες μιλούν για τεχνική βλάβη, πάντως δεν μπορεί να αποκλειστεί ενδεχόμενο επίθεσης του PKK.
Στη συγκεκριμένη περιοχή Ντάγλιτζα το PKK έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις. Η μία ήταν τον περασμένο Ιούνιο σε φυλάκιο του τουρκικού στρατού με 8 τούρκους στρατιώτες νεκρούς ενώ σε επίθεση της Κουρδικής οργάνωσης το 2007 πάλι σε φυλάκιο είχαν σκοτωθεί 12 τούρκοι στρατιώτες και είχαν τραυματιστεί άλλοι 16.

Τουρκικο δικαστήριο απαγόρευσε Κουρδική ονομασία σε Κέντρο Πολιτισμού.


Η «δημοκρατική» Τουρκία σε όλο της το μεγαλείο.
Τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε την χρήση Κουρδικών ονομάτων σε πάρκα του Ντιγιαρμπακίρ και σε κέντρο πολιτισμού του ίδιου δήμου στη Νοτιοανατολική Τουρκία. 
Ο δήμαρχος της πόλης στο κέντρο πολιτισμούς της πόλης είχε δώσει το όνομα του Κούρδου ποιητή “Cegerxwîn”. Όμως η νομαρχία υπσοτήριξε πως το όνομα αυτό δεν υπάρχει στο λεξικό του «του ιδρύματος Τουρκικής Γλώσσας» και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης.
Το δικαστήριο του Ντιγιραμπακίρ έκρινε παράνομη την ονομασία και παράλληλε ζήτησε τη μετονομασία 19 πάρκων στην πόλη τα οποία έχουν Κουρδικά ονόματα. Στην ετυμηγορία αναφέρεται πως « οι ονομασίες, δρόμων, οδών, λεωφόρων, πλατειών δεν μπορούν να δίνονται με τρόπο που να είναι εναντίον του Συντάγματος, του γενικού ήθους, να προκαλούν διχόνοιες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ονομασίες ξένες που να είναι άσεμνες, γελοίες. Σε περίπτωση χρήσης ξένων ονομάτων πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας»
Δηλαδή σύμφωνα με την ετυμηγορία του «δημοκρατικού» τουρκικού δικαστηρίου, το όνομα του Κούρδου ποιητή παραβίασε όλες αυτές τις αρχές. Στο Ντιγιαρμπακίρ υπάρχει η άποψη, πως με αυτά που κάνει η Άγκυρα το Κουρδικό πρόβλημα δεν θα μπορέσει να λυθεί ποτέ.

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ- www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: