Ναυσικά Χαραλάμπους*
Ζούμε στην εποχή των ευφημισμών και του αναποδογυρίσματος των λέξεων, όπου τα κριτήρια μεταξύ του αληθούς και του μύθου καθίστανται δυσδιάκριτα εάν δεν καλλιεργούμε την κριτική σκέψη, κι αν δεν αμφισβητούμε τα παραδεδεγμένα.
Ενδεικτικό των ευφημιστικών λόγων είναι το περιεχόμενο των προεκλογικών προγραμμάτων των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ανακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων καταγράφεται συχνά στην πολιτική. Στην υπό αναφορά περίπτωση παρατηρούμε, όμως, ανακολουθία προεκλογικών λόγων και προεκλογικών πράξεων.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ευαγγελίζεται, ανάμεσα σε άλλα, την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και στους πολιτικούς», προσκάλεσε σε γεύμα εργασίας παράγοντες της οικονομίας, ανάμεσά τους και τον Μάρκο Κυπριανού, τέως Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Χριστόφια, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί την 11η Ιουλίου 2011.
«Ο λόγος του γεύματος δεν είναι να μεταδώσω τα φώτα μου αλλά να πάρω από τα φώτα σας», είχε δηλώσει ο κ. Αναστασιάδης για να προσθέσει ότι με την τεχνογνωσία και τη σοφία των παρισταμένων «θα αντιμετωπίσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση που μετετράπη δυστυχώς στο πρώτο εθνικό θέμα, αντί του Κυπριακού».
Κοντολογίς, ο υποψήφιος ΠτΔ ζήτησε τα «φώτα» του Μ. Κυπριανού στον οποίο η Μονομελής Ερευνητική Επιτροπή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη που επισυνέβη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί καταλόγισε «σοβαρότατη πολιτική και πολιτειακή ευθύνη για το τραγικό συμβάν και τα επακόλουθά του». Συγκεκριμένα, καταλόγισε στον κ. Κυπριανού σοβαρότατη ευθύνη «για ανεπάρκεια, ολιγωρία, αδιαφορία και αναβλητικότητα στην αντιμετώπιση του όλου θέματος» (σ. 434). Ευθύνη «θεσμική αλλά και προσωπική», όπως σημειώνεται στο Πόρισμα, το οποίο πλειστάκις επικαλέστηκε ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ και με βάση το οποίο εκδόθηκε το ψήφισμα της Βουλής, που απαιτούσε την παραίτηση του ΠτΔ.
Συνεπώς, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε για το άκρως σημαντικό θέμα της οικονομίας τη «σοφία και την τεχνογνωσία» του Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος αντιμετώπισε αρνητικά την παράκληση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων να επισκεφθεί την Κύπρο και να συλλέξει πληροφορίες για το φορτίο, με αποτέλεσμα η επίσκεψη θεσμικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για επιθεώρηση του φορτίου να μην πραγματοποιηθεί. «Η στάση του Υπουργείου Εξωτερικών και προσωπικά του Υπουργού Εξωτερικών σε σχέση με το θέμα αυτό όχι μόνο ξενίζει αλλά και εξοργίζει» σημειώνει σχετικά ο κ. Πολυβίου στο Πόρισμά του, σ. 422. «Η ευθύνη του Υπουργού Εξωτερικών για την εξέλιξη των πραγμάτων ήταν, δυστυχώς, καθοριστική, οδηγώντας το λιγότερο σε παρατεταμένη κυβερνητική απραξία σε σχέση με την τύχη του φορτίου και συμβάλλοντας στην καταστροφή της 11ηςΙουλίου 2011» αναφέρει επίσης (σ. 427).
Όσο εύηχες κι αν είναι οι προκαταρκτικές θέσεις του κ. Αναστασιάδη για την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών» φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στις πράξεις του. Πώς θα επέλθει η «ρήξη με το παρελθόν» στην οποία αναφέρθηκε και ποια είναι τα «τολμηρά βήματα και πρωτοβουλίες που θα ανατρέπουν κατεστημένα δεκαετιών και που θα μας απεγκλωβίζουν από βαρίδια του παρελθόντος»;
Με τον Μάρκο Κυπριανού θα αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών κ. Αναστασιάδη; Ο οποίος ήταν «κοινωνός αν όχι συνδιαμορφωτής της πολιτικής του ΠτΔ, όπως εκφράστηκε στη συνάντηση με τον Assad στις 31.8.2009, ότι δηλαδή η πολιτική του κυπριακού κράτους ήταν το φορτίο να παραμείνει στην Κύπρο μέχρι να καταστεί δυνατή η παράδοση του στη Συρία ή το Ιράν»; Ευλόγως διερωτήθηκε ο κ. Πολυβίου στο Πόρισμά του εάν ο ΥΠΕΞ διατείνεται ότι δε γνώριζε για την πολιτική αυτή πριν τη διατύπωσή της στη συνάντηση με τον Assad, γιατί δεν παραιτήθηκε αμέσως μετά; Αυτά είναι τα βαρίδια του παρελθόντος, τα οποία δένετε τώρα στα πόδια σας κ. Αναστασιάδη.
Τέτοιες πράξεις αναδεικνύουν πρόσωπα που αντί να απολογηθούν επιτείνουν την πολιτική ασυδοσία και σαφώς δε συνεισφέρουν στην καλλιέργεια κουλτούρας προσωπικής ευθύνης. Πόσο βραχύβια θεωρείτε ότι είναι η μνήμη αυτού του λαού;
Σε ό,τι αφορά στις παθογένειες του συστήματος που μας κατέλιπε το κράτος του ’60 και στον ισχυρισμό ότι κλείνει ένας ιστορικός κύκλος, έχετε δίκαιο. Κλείνει όντως ένας ιστορικός κύκλος. Αυτός του παλαιοκομματισμού.
Θα το καταγράψει η ιστορία ότι βρισκόσασταν στην αντιπολίτευση και πάλι αποτύχατε να αφουγκραστείτε το λαό την ύψιστη στιγμή της αντίδρασής του. Γιατί είστε μέρος του συστήματος στο οποίο είναι εμπεδωμένη η ατιμωρησία. Γιατί είστε η γενιά των μνημοσύνων και της σιωπής. Τα μνημόσυνα είναι σημαντικά για την Ορθοδοξία και γι’ αυτό προσερχόμαστε σε αυτά με ευλάβεια. Οι πολιτικοί δεν αρκεί, όμως, να παρίστανται σε μνημόσυνα. Με τις πράξεις τους καθορίζουν πολιτική.
Ζητήσατε να ακούσετε «την κριτική των νέων». Η κριτική μου δεν έγκειται μόνο στη δική σας στάση. Το τραγικότερο όλων είναι η απραξία και η σιωπή όσων νεαρών στελεχών βρίσκονται στο πλάι σας. Αυτή είναι η μεγίστη απογοήτευση. Να το γνωρίζουν ότι ο σιωπών δοκεί συναινείν και ότι οι παραλείψεις τους είναι που αίρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική.
* Η Ναυσικά Χαραλάμπους είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
www.efylakas.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου