Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

H βόμβα στο κέντρο των Αθηνών


γράφει ο Νίκος Παπαγεωργίου
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία είναι η εγκληματικότητα. Το έχουμε ξαναγράψει η Ελλάδα βρίσκεται υπό την κατοχή των καλασνίκωφ. Ο Έλληνας πλέον δεν αισθάνεται ασφαλής ούτε εντός της οικίας του. Οι περισσότεροι ζούμε πίσω από θωρακισμένες πόρτες, κάγκελα στα παράθυρα και συναγερμούς. Δηλαδή οι κατοικίες μας έχουν μεταβληθεί σε φυλακές. Οι εκάστοτε υπουργοί Δημοσίας Τάξεως ή ΠΡΟ – ΠΟ μόλις αναλάβουν τα καθήκοντα τους διαπιστώνουν αμέσως την πλημμελή λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών και φυσικά τα λάθη του προκατόχου τους. Συνεχίζουν όμως την ίδια πολιτική ενώ η εγκληματικότητα συνεχώς γιγαντώνεται.
Δυστυχώς εκείνο το οποίο δεν μπόρεσαν να καταλάβουν όλοι όσοι πέρασαν από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είναι, ότι όσο καλές προθέσεις και αν είχαν, για όλα φταίει το δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως μέσα από το οποίο πηγάζουν όλα τα δεινά τα οποία υφίσταται η κοινωνία μας. Ίσως να αναρωτηθεί κάποιος, μα καλά να καταργήσουμε την δημοκρατία; Εάν η εγκληματικότητα εκλείψει, ο λαός αισθάνεται ασφαλής εντός και εκτός της οικίας του, μπορεί να πηγαίνει στην εργασία του δίχως να φοβάται ότι, στρίβοντας στην γωνία μπορεί να τον σφάξουν για λίγα ευρώ, επιστρέφοντας στο σπίτι του δεν το βρει λεηλατημένο, τότε ειλικρινά διερωτώμεθα τι την χρειάζεται την δημοκρατία;
Νέος υπουργός Δημοσίας Τάξεως πλέον ο κ. Νίκος Δένδιας. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το κέντρο των Αθηνών με βόμβα η οποία διαρκώς επεκτείνεται: «Δεν μπορώ να κάθομαι και να κοιτάω τα κέντρα των πόλεων να καταλαμβάνονται το ένα μετά το άλλο. Δεν έχει νόημα να μείνω υπουργός Δημόσιας Τάξης και να βλέπω αυτή τη βόμβα διαρκώς να επεκτείνεται. Δεν είναι ανεκτή άλλο αυτή η κατάσταση. Αυτό που είδα ξεπερνάει καθετί που είχα στην φαντασία μου πριν. Έχουμε πρόβλημα ασφάλειας και δεν μπορούμε να λειτουργούμε όπως πέντε χρόνια πριν», αναφέρθηκε επίσης έντονα στο πρόβλημα της μετανάστευσης και στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να μην κλείσει η συνθήκη του Δουβλίνο.
Με λίγα λόγια, η κατάσταση η οποία επικρατεί στο κέντρο των Αθηνών είναι απαράδεκτη και παραπέμπει σε πρωτεύουσα τριτοκοσμικής χώρας. Αυτό το διαπιστώνουν καθημερινά όχι μόνο όσοι εργάζονται αλλά και όσοι κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης. Η εγκληματικότητα βρίσκεται παρούσα καθημερινά και σε κάθε της μορφή. Κλοπές, ληστείες, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, πορνεία, σωματεμπορία και φυσικά το παράνομο εμπόριο και λαθρεμπόριο από τους λαθροεποίκους. Η κατάσταση αυτή είναι η καθημερινή ζωή της πόλης. Το ιστορικό κέντρο των Αθηνών έχει σβήσει. Ελάχιστος πλέον κόσμος το επισκέπτεται για αγορές και ακόμη λιγότεροι τουρίστες, πολλοί από τους οποίους έχουν βιώσει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και φυσικά την έχουν μεταφέρει και στις χώρες προέλευσής τους.
Υπουργικές ευθύνες
Αυτός είναι και ο λόγος που δεκάδες καταστήματα του κέντρου έχουν κλείσει και πάρα πολλά βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου. Και φυσικά ένας ακόμη λόγος για να αυξηθεί η ανεργία. Παντού υπάρχει ανομία αφού η αστυνόμευση της περιοχής είναι υποτυπώδης. Και όποτε η αστυνομία με εκείνες τις επιχειρήσεις σκούπας προσπαθήσει να καθαρίσει το κέντρο, όπως μας έχουν δηλώσει επιχειρηματίες, οι επιχειρήσεις των οποίων βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, μετά από παρέλευση 48 ωρών η κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια με πριν. Μήπως κ. υπουργέ θα πρέπει να εξετάσετε με κάθε λεπτομέρεια αυτό το φαινόμενο; Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η Πολιτεία όχι μόνο αδυνατεί να προστατεύσει το κέντρο των Αθηνών αλλά και ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αναφερόμαστε στην Αθήνα, διότι εδώ ζούμε, στο κέντρο κυκλοφορούμε και αυτές οι καταστάσεις σχεδόν καθημερινά υποπίπτουν στην αντίληψή μας. Φυσικά, τα ίδια συμβαίνουν και στην περιφέρεια.
Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έπρεπε να γνωρίζει το πρόβλημα και όχι να πέφτει από τα σύννεφα με αυτά που είδε τώρα που υπουργοποιήθηκε. Θα έπρεπε να έχει πλήρη ενημέρωση για το τι συμβαίνει με την εγκληματικότητα η οποία στην πατρίδα μας έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Ο ίδιος δεν ήταν υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝουΔου;
Εάν ο κ. υπουργός θέλει να έχει πλήρη εικόνα, του τι ακριβώς συμβαίνει στο κέντρο των Αθηνών, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται στο κέντρο και να ακούσει τους επιχειρηματίες τι έχουν να του πουν. Μόνο τότε θα μπορέσει να γνωρίσει τα σοβαρά προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή. Γνωρίζοντας τα προβλήματα από πρώτο χέρι , θα μπορέσει να καθαρίσει το κέντρο από την εγκληματικότητα και να το απαλλάξει από την επιδημία της λαθρομετανάστευσης. Ίσως και να εκπλαγεί με τον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία στις εκκλήσεις του κόσμου για προστασία. Νομίζουμε πως για να γίνουν αυτά χρειάζεται αποφασιστικότητα και φυσικά θα πρέπει να κτυπηθούν και κάποια συμφέροντα που λυμαίνονται το κέντρο των Αθηνών. Εμείς ευχόμεθα να επιτύχετε στο έργο σας. Διαφορετικά, θα είσαστε ένας ακόμη από τους υπουργούς, οι οποίοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν.
www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: