Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Τακτικισμοί ενόψει Ντάουνερ – Δύο προϋποθέσεις των Τούρκων παραπέμπουν στην παρθενογένεση

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η άφιξη του Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, δημιουργεί κινητικότητα ενώ επιχειρείται από τουρκικής πλευράς να διαμορφωθεί κλίμα και να επιβληθούν τετελεσμένα επί της διαδικασίας.
Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται σήμερα, θα συζητήσει ιδέες και προτάσεις που ετοίμασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.
Πληροφορίες αναφέρουν  πως ο Πρόεδρος θα καταθέσει απόψεις, που ουσιαστικά στοχεύουν στην αποτροπή του αδιεξόδου ενώ θα προλαβαίνουν και κάποιες κινήσεις από Ντάουνερ και τουρκική πλευρά. Είναι, πάντως, προφανές πως ήδη η Λευκωσία αισθάνεται πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην Τουρκία. Το κεφάλαιο αυτό, δηλαδή της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία, αναμένεται ότι θα απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Στο μεταξύ, στην αντίπερα όχθη, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να προωθήσει ένα από τα τέσσερα σενάρια που παρουσίασε ο Ντάουνερ, πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, το περασμένο Δεκέμβριο. Το σενάριο ο Γενικός Γραμματέας να καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στη Νέα Υόρκη, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία επί του περιεχομένου ενός κοινού ανακοινωθέντος. Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο έχει απορρίψει η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο Ντερβίς Έρογλου, εξήγγειλε χθες ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει διαβουλεύσεις για το Κυπριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δυο ιστορικά λάθη που έχουν κάνει τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε., τα οποία έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Ότι δεν αναγνωρίζει η τουρκική πλευρά την Κυπριακή Δημοκρατία. Και τα δυο «λάθη», στα οποία αναφέρθηκε ο κατοχικός ηγέτης, αφορούν την επιβεβαίωση από την διεθνή κοινότητα ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτο.
Τα δύο ιστορικά λάθη, κατά τον κατοχικό ηγέτη, είναι η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου του 1964 αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Υποστήριξε ότι τότε λέχθηκε πως ήταν μια προσωρινή απόφαση για να σταματήσει να χύνεται αίμα, αλλά μέχρι σήμερα αυτή ισχύει «και η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μέλος των ΗΕ». Το δεύτερο ιστορικό λάθος, είπε, ήταν ότι η ΕΕ δέχθηκε τη «νότια Κύπρο» ως μέλος της ενώ υπήρχε άλυτο το πρόβλημα.
Ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά μιας λύσης του Κυπριακού, ο Έρογλου έθεσε δυο προϋποθέσεις. Πρώτη, η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας. Δεύτερη προϋπόθεση είναι το συνεταιρικό κράτος να δημιουργηθεί από τα δύο συνιστώντα κρατίδια». Το θέμα που διαφωνούμε περισσότερο με τους Ε/κ, είναι αυτό, είπε ξεκαθαρίζοντας πως αυτό που επιδιώκει είναι μια συνομοσπονδία, που θα προκύψει μέσα από παρθενογένεση.
Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το έγγραφο του Αλεξάντερ Ντάουνερ, 77 σελίδων, για τις συναντήσεις Ταλάτ – Χριστόφια και τις δικές του με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν γίνεται αποδεκτό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.


www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: