Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Σκόπια και Σερβία: Κοινές πρεσβείες σε Βουλγαρία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο. Αντιδράσεις των Αλβανών


...και η Τουρκία από κοντά

Το διαζύγιο φαίνεται να ματαιώνεται, μετά από 22 χρόνια, της αποχώρησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων, με το Βελιγράδι, αφού είναι έτοιμα τα Σκόπια να υπογράψουν σύμβαση για την καθιέρωση κοινών διπλωματικών αποστολών.

 Αυτό έγινε σαφές, σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους, από τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβάν Μάρκιτς και την επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έσπευσε να  διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για μια διατήρηση κοινής εξωτερικής πολιτικής, αλλά τη ...μείωση του κόστους στο εξωτερικό, ακολουθώντας το παράδειγμα του λεγόμενου «σκανδιναβικού μοντέλου».
Ο Γκρούεφσκι, ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργείων των Εξωτερικών και των δύο υπουργών  θα έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους και μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί.
Ο πρωθυπουργός της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας των Σκοπίων, δήλωσε  ότι αυτές οι συνομιλίες προχωρούν και ενδέχεται να έχουν αίσιο αποτέλεσμα με το Μαυροβούνιο, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Τουρκία.
Αυτή η επιλεκτικότητα προτιμήσεων, ξύπνησε φυσικά τις υποψίες των Αλβανών που εύλογα πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν να χάσουν τη γειτονική Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς το ένα τρίτο του πληθυσμού του κράτους των Σκοπίων είναι Αλβανοί και ότι οι γενικές πρεσβείες δεν μπορούν αν λύσουν μια σειρά προβλημάτων και ότι θα συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους,  στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Μαρσέλ Μπιλιάνι, πολιτικός αναλυτής, είπε ότι μια τέτοια επιλεκτική προσέγγιση δηλώνει ανισορροπία στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και επισημαίνει ότι οι γείτονες που προτείνονται  είναι απρόθυμοι να λύσουν τα δικά τους ζητήματα.
 Η δημοσιοποίηση για την ιδέα των κοινών πρεσβειών, έρχεται μόλις ένα μήνα μετά που στα Σκόπια εμφανίστηκε το άγαλμα του βασιλιά της Σερβίας, Στέφανου Ντούσαν, που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των Αλβανών.
Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, παραμένει ανοικτό το ερώτημα, γιατί καλούνται αυτά τα βαλκανικά κράτη  της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ακόμη και η Τουρκία, και απουσιάζει  η Βουλγαρία, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.
Αυτό το ερώτημα πρέπει να το απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, όπως επίσης:
Καθώς η νοσταλγία για τη Γιουγκοσλαβία υπερισχύει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Σκοπίων- υποστηρίζετε ακόμη,  μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, τα Σκόπια, που θα ενταχθούν σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών της Γιουγκοσλαβίας;

Καθηγητής Божидар Димитров: Οι κοινές πρεσβείες Βελιγραδίου και Σκοπίων- σημαντικό βήμα για δημιουργία ενός κοινού κράτους


Σόφια- Βουλγαρία.

Η θέσπιση κοινών πρεσβειών μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας κοινής χώρας και  για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πραγματοποιούνται διάφοροι τρόποι. Ένας από αυτούς είναι μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
Τα παραπάνω δήλωσε ο καθηγητής Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Εθνικού
Μουσείου Ιστορίας, σχολιάζοντας την πληροφορία ότι το Βελιγράδι και τα Σκόπια θα σχηματίσουν κοινές πρεσβείες.
Τι ανεξάρτητη πολιτική μπορεί να υπάρξει όταν εκείνοι που την ακολουθούν  έχουν κοινές, τουλάχιστον το 80%, των διπλωματικών αποστολών; είπε.
Οι διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική είναι γελοίες, επειδή  μέσα σε μια πρεσβεία δεν μπορεί να υπάρχουν μυστικές εντολές, από τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών, είπε ο καθηγητής.
Οι εντολές ενός κράτους προς τις πρεσβείες του είναι μυστικές, είναι διεθνής πρακτική, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.
«Οι οδηγίες που αποστέλλονται από τα υπουργεία Εξωτερικών και ως πληροφορίες κωδικοποιούνται είναι απόρρητες. Σε όλες τις περιπτώσεις  όπου δεν υπάρχει απόρρητο των πληροφοριών, δηλώνει ότι προφανώς πρόκειται για μία χώρα», εξήγησε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας.
Όποιος γνωρίζει την ιστορία των Σκοπίων, ως «Μακεδονία», γνωρίζει πολύ καλά, ότι η χώρα αυτή ιδρύθηκε από τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξυπηρετήσει τον αποκλεισμό που αναμένονταν να επιβληθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως είχε ειπωθεί τότε, είπε ο Ντιμιτρόφ.
Αναμφίβολα, κάθε μία από τις άλλες πέντε δημοκρατίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μέσω ενός πολέμου με τις σερβικές δυνάμεις- και η Σλοβενία, και η Κροατία και η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ τα Σκόπια έγιναν ξαφνικά ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς να πέσει ένας πυροβολισμός ή έστω μια ειρηνική διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας, είπε ο καθηγητής.
«Μου έρχεται κάτι άλλο στο μυαλό: Η ενοποίηση των δύο κρατών, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε με την ενοποίηση των πρεσβειών και αυτό είναι πλήρως συνταγματικό, γιατί οι άνθρωποι  έχουν ξεχάσει ποια ήταν η ερώτηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο Ντιμιτρόφ, για να υπενθυμίσει:
«Το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν:  Συμφωνείτε η «Μακεδονία» να γίνει ανεξάρτητο κράτος με δυνατότητα να ενωθεί ξανά στη Γιουγκοσλαβία;»
«Φαίνεται ότι 22 χρόνια μετά από εκείνη την εποχή, ήρθε η στιγμή να εφαρμοσθεί το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος στο δημοψήφισμα και οι πολιτικές για την αναγκαία συνταγματική τάξη γίνονται στην ώρα τους», είπε ο καθηγητής Ντιμιτρόφ στο "Фокус".

Σκόπια: Κίνημα Αλβανών προειδοποιεί Γκρούεφσκι για κοινές πρεσβείες με Σερβία



«Αφού τα Σκόπια υπακούουν στη Σερβία, ας δώσει αυτή λύση στο όνομα του κράτους και αυτή θα γίνει αποδεκτή...»

Τα κίνημα πολιτών ‘Αφύπνιση!’, αντέδρασε σήμερα κατά της ιδέας των κοινών πρεσβειών μεταξύ των Σκοπίων και της Σερβίας και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα του νοτιοσλαβικού κράτους.
«Μετά από το άγαλμα του τσάρου Ντούσαν, τα δεκάδες σερβικά μνημεία στην πλατεία των Σκοπίων, η ανοικοδόμηση του Σπιτιού των Σέρβων Αστυνομικών στη θέση του Μπούρμαλι Τζαμί, οι κοινές συνεδριάσεις με τη σερβική κυβέρνηση, οι από κοινού περιπολίες της αστυνομίας και των συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία, ήρθε τώρα η σειρά να γίνουν κοινές πρεσβείες των Σκοπίων με τη Σερβία.
Αναρωτιόμασθε πόσο μακριά θα πάει αυτή η Σερβοφιλία; Η Σερβόφιλη κυβέρνηση δίνει τις εξετάσεις της, αφού και οι ίδιοι οι Σλάβοι πολίτες αυτής της χώρας θεωρούν τη Σερβία ως τον καλύτερο γείτονα και βρίσκονται κοντά στο σερβικό λαό.
Φυσικά, δεν υπάρχει πρόβλημα που η Σερβία δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη «μακεδονική» Εκκλησία, ούτε όταν λέει ότι η περιοχή των Σκοπίων είναι η Νότια Σερβία, αυτό δεν είναι πρόβλημα ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τους πολίτες!», σημειώνει το κίνημα των Αλβανών πολιτών «Αφύπνιση!».
«Δίνεται έτσι η εντύπωση, ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια, αποδέχεται κάθε πρόταση που προέρχεται από τη Σερβία.
«Καλούμε, λοιπόν, το Βελιγράδι,  να δώσει οποιαδήποτε πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας του κράτους στην κυβέρνηση των Σκοπίων, και αυτή θα τη δεχθεί, όπως δέχεται όλες τις πρωτοβουλίες των Σέρβων μέχρι σήμερα.
Αλήθεια, θα αφήσουν, όπως προτείναμε πέρσι το καλοκαίρι, να εκπροσωπήσουν τα Σκόπια και το Βελιγράδι, Αλβανοί πρέσβεις στο Κοσσυφοπέδιο; Ή η Σερβία θα εκπροσωπήσει τους Αλβανούς εκεί;, σημειώνει ρητορικά η «Αφύπνιση».


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: