Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Όταν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, στη Κύπρο, συνηγορούσαν υπέρ του ανεκδιήγητου Ντάουνερ


Τί κοινό έχουν ΔΗΣΥΑΚΕΛΜάριος Καρογιάν, και ιδιαίτερα οι Χρήστος Πουργουρίδης και Αθηνά Κυριακίδου για να υπερασπίζονται τον ανεκδιήγητο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος μέσα από ταδιαρρεύσαντα έγγραφα υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό; Ίσως επειδή αποκαλύφθηκε η μη διεκδίκηση των δικαίων μας από τον Δημήτρη Χριστόφια στις συνομιλίες, καθώς και η παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στις ανανικές συνάξεις του Σαϊτά και τα «χαφιεδίστικα» σχόλια του για τις κυπριακές εφημερίδες; Ίσως επειδή αποκαλύφθηκαν και οι υποσχέσεις του Μάριου Καρογιάν προς τον Ντάουνερ ότι θα έσερνε τους ΔΗΚΟϊκούς προς το ΝΑΙ και θα αντιμετώπιζε την πρόκληση των «απορριπτικών»; Ο έρωτας, λοιπόν, του ΔΗΣΑΚΕΛ για τη ντενκτασική ΔιζωνικήΔικοινοτική Ομοσπονδία φέρνει τα δύο κόμματα στο ίδιο μετερίζι και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που να εκμεταλλεύονται το 70% που συγκεντρώνουν και τα δύο μαζί -όπως το εκμεταλλεύτηκε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανούγια να «καλύψουν» τον ανεκδιήγητο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος επιχειρεί με ύπουλες και ζημιογόνες μεθοδεύσεις την επιβολή αυτού του ρατσιστικού και αντιδημοκρατικού μοντέλου λύσης.
Συγκεκριμένα, τόσο κατά την συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών του θέματος των «εγγράφων Ντάουνερ» τον Φεβρουάριο του 2011, όσο και κατά την έγκριση ψηφίσματος της Βουλής για τις δηλώσεις και ενέργειες του Ντάουνερ τον Φεβρουάριο του 2012, υπήρξε φανερή συμμαχία μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τα οποία συνηγορούσαν υπέρ του Αυστραλού διπλωμάτη.
Όσον αφορά τη συζήτηση του θέματος των «εγγράφων Ντάουνερ» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, το παρασκήνιο ξεκίνησε από την εγγραφή του θέματος τον Οκτώβριο του 2010, με τον Μάριο Καρογιάν να καταβάλλει παρασκηνιακά προσπάθειες για αναβολή της συζήτησης. Τελικά, το θέμα εγγράφηκε για συζήτηση στις 04 Νοεμβρίου 2010, όπου μετά τις ενστάσεις του ΑΚΕΛ και τουςενδοιασμούς του Χρήστου ΠουργουρίδηΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ (και συγκεκριμένα οι Χρήστος Πουργουρίδης, Αντρέας Θεμιστοκλέους, Νίκος Τορναρίτης, Γιαννάκης Θωμά, Κλαύδιος Μαυροχάννας και Πανίκος Σταυριανός) συμμάχησαν και, έχοντας την πλειοψηφία στην Επιτροπή, αποφάσισαν την αναβολή της συζήτησης.
Η νέα συζήτηση που ορίστηκε για τις 02 Δεκεμβρίου 2010, αναβλήθηκε εκ νέου και πάλιν με τις ψήφους των δύο φαινομενικά αντίθετων κομμάτων. Επιπλέον, μετά από πρόταση των Χρήστου Πουργουρίδη και Αντρέα Θεμιστοκλέους του ΔΗΣΥ (που και πάλιν στηρίχθηκε μόνο από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ), η Επιτροπή θα περιοριζόταν σε μόνο δύο συνεδρίες κεκλεισμένων των θυρών αφήνοντας ανημέρωτο τον κυπριακό λαό. Ακόμα, συμφωνήθηκε όπως η συζήτηση να περιοριζόταν αποκλειστικά στις ενέργειες που είχαν γίνει από πλευράς Κυβέρνησης όταν τα έγγραφα Ντάουνερ είχαν δημοσιοποιηθεί και όπως η Επιτροπή δεν θα εισερχόταν στην ουσία των εγγράφων και ούτε θα ασχολείτο με το περιεχόμενό τους, ούτως ώστε να ικανοποιήσει τους έντονους ενδοιασμούς Πουργουρίδη περί υποκλοπής. Εν τούτοις, οι διαρροές που υπήρξαν από τις δύο κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα (03 Φεβρουαρίου 2011 και 10 Φεβρουαρίου 2011) έφεραν συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον ρόλο της ομάδας του Αλεξάντερ Ντάουνερ:
1. Πολιτική εκστρατεία επιβολής θέσεων και αντιλήψεων στο Κυπριακό
2. Φακέλωμα προσώπων και διαχωρισμού του κυπριακού λαού, των ιερέων κ.ά. σε κατηγορίες, συχνά με χροιά υβριστική.
3. Συγγραφή πρακτικών των συνομιλιών, τα οποία δεν αποτύπωναν το περιεχόμενο των συνομιλιών ως ήταν αλλά με την προσθήκη ερμηνειών και συμπερασμάτων των μελών της ομάδας Ντάουνερ.
4. Λειτούργησαν ως έμποροι φόβου και εντολείς μιας εκστρατείας τρομοκράτησης της ε/κ κοινότητας.
5. Η προσπάθεια της ομάδας Ντάουνερ για επηρεασμό δικαστή του ΔΕΚ πριν την απόφαση Οράμς-Αποστολίδη ώστε να ενεργήσει μεροληπτικά κατά των δικαιωμάτων του Ελληνοκύπριου αιτητή.
6. Η συνωμοσία του βρόμικου διδύμου Πάσκο-Ντάουνερ, ώστε να παραλειφθεί αναφορά στην υπόθεση Αποστολίδη-Όραμς, στο σχέδιο έκθεσης του Γ.Γ. το Μάιο του 2009.
7. Η προσπάθεια του Λιν Πάσκο να ποδηγετήσει τον πρώην ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.
8. Η παρουσίαση θέσεων που δεν είχαν κατατεθεί ή ακόμα αλλοίωση θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς ώστε να φαίνεται η τουρκική ότι είναι συνεργάσιμη στις συνομιλίες.
9. Η χρησιμοποίηση «πληρεξούσιων» για την παράδοση μηνυμάτων, αναφέροντας ονομαστικά τους Τουμάζο Τσιελεπή, Νίκο Ρολάνδη και Γιώργο Βασιλείου.
10.
 Οι παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών από τον ίδιο τον Ντάουνερ.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως όλως τυχαίως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ τόσο την ημέρα που αποφασίστηκε η πρώτη αναβολή της συζήτησης (21/10/2010), όσο και στις 08 Φεβρουαρίου 2011, δηλαδή ανάμεσα στις δύο κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίες.
Όσον αφορά το «καταπελτικό» ψήφισμα που θα ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων τον Φεβρουάριο του 2012 σχετικά με τις απαράδεκτες ενέργειες και δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ,ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συμμάχησαν ξανά, έτσι ώστε να αποφευχθεί τροπολογία που ζητούσε την αποπομπή του Αυστραλού διπλωμάτη. Μάλιστα, αυτή τη φορά, τα δύο μεγάλα φιλοδιζωνικά κόμματα είχαν την έμμεση υποστήριξη της Αθηνάς Κυριακίδου του ΔΗΚΟ, που τήρησε αποχή διαφοροποιώντας την θέση της από την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ. Φυσικά, ο Μάριος Καρογιάν δεν θεώρησε σοβαρή την ανταρσία της Α. Κυριακίδου για να καλύψει τον ανεκδιήγητο Ντάουνερ, παρά μόνο τις ανταρσίες των Ζαχαρία Κουλία και Γιώργο Κολοκασίδη που του στοίχισαν την καρέκλα του Προέδρου της Βουλής μερικούς μήνες νωρίτερα.
Επίσης, σύγχιση προκάλεσε στον Δημοκρατικό Συναγερμό η πρόταση του Σωτήρη Σαμψών για τροπολογία του ψηφίσματος με σκοπό να γίνει καταγγελτικό. Η πρόταση Σαμψών δεν εγκρίθηκε (υπήρξε ισοψηφία) γιατί το ΑΚΕΛ και ορισμένοι βουλευτές του ΔΗΣΥ (Χάρης Γεωργιάδης, Χρήστος Στυλιανίδης και Αντρέας Μιχαηλίδης) τάχθηκαν εναντίον, ενώ οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Τάσος Μητσόπουλος και Νίκος Τορναρίτης τήρησαν αποχή.
Αυτές οι δύο οφθαλμοφανείς, ανίερες συμμαχίες μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς και οιπαρασκηνιακές ενέργειες του Μάριου Καρογιάν, δεν πρέπει να εκπλήσσουν, λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο των «εγγράφων Ντάουνερ». Το γεγονός ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θεωρεί ορισμένα πολιτικά πρόσωπα ως «πληρεξούσιους» καταγράφεται στα έγγραφα. Το γεγονός ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ -είτε προθύμως και αυτεπαγγέλτως είτε όχι- υπερασπίστηκαν ένα διπλωμάτη που υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό, είναι επίσης καταγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων.
www.efylakas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: