Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Το Ισραήλ προετοιμάζει επίθεση στην Γάζα;


Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ συνεχίζονται σε καθημερινή βάση , φέρνοντας σε απόγνωση την Ισραηλινή κυβέρνηση και τους κατοίκους . Όλες οι προσπάθειες αντιμετώπισής των , διπλωματικές, στρατιωτικές κλπ , έχουν αποτύχει και πλέον οι ενδείξεις ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει «στρατιωτική λύση» στο πρόβλημα αυτό όλο και πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η αγανάκτηση του κόσμου στο νότιο Ισραήλ, που καθημερινά ζει με τον φόβο της πυραυλικής επίθεσης ξαφνικά, μέρα η βράδυ, οιαδήποτε ώρα του 24ώρου. Έτσι πληθαίνουν οι φωνές μέσα στο Ισραήλ για την λήψη δραστικών και συνάμα αποτελεσματικών μέτρων και για την «τελική» λύση του θέματος, με οιαδήποτε κόστος.
Έτσι λοιπόν έχουμε τελευταία και αφού τελείωσε το θέμα των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών , σαφείς ενδείξεις Ισραηλινών προετοιμασιών, ιδιαίτερα στον διπλωματικό και πολιτικό τομέα, αφού στον στρατιωτικό τομέα οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες για επιχειρήσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Πρόσφατα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συναντήθηκε πρέσβεις ξένων χωρών στο Ισραήλ, κατά την οποία τους ενημέρωσε για το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από τη Γάζα, καθώς και τις αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας για την κλιμάκωση της έντασης στα νότια σύνορα του Ισραήλ. Την σκυτάλη πήραν πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διάφοροι πολιτικοί ηγέτες, που αναφέρθηκαν στο φλέγον αυτό θέμα.
O Νετανιάχου δήλωσε στους ξένους πρέσβεις ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιστεί τους πολίτες του. Η ανωτέρω δήλωση έγινε ενώ οι πολιτικοί από όλα τα κόμματα σχεδιάζουν ‘γραμμές στην άμμο’ για πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα. Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός Π/Θ τόνισε ότι :
«Εάν ηχήσει συναγερμός, οι κάτοικοι στο νότιο Ισραήλ, 1 εκατ. άτομα έχουν 15 δευτερόλεπτα για να βρουν καταφύγιο. Δεν ξέρω αν κάποια από τις κυβερνήσεις σας θα δεχόταν αυτή την πραγματικότητα.
Εγώ δεν μπορώ να τη δεχτώ. Ο κόσμος –πρόσθεσε- πρέπει να κατανοήσει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του και δράσει για να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών».
Από την πλευρά της, η αρχηγός του Εργατικού κόμματος Shelly Yacimovich, σε περιοδεία της στο νότιο Ισραήλ, τάχθηκε κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, δηλώνοντας στο Ρ/Σ των ΕΔ ότι «βρισκόμαστε στις παραμονές εκλογών, και επιχειρήσεις πέραν των αεροπορικών ή των στοχευμένων επιθέσεων απαιτούν σταθερότητα και εθνική συναίνεση. Μια τέτοια δράση –πρόσθεσε – μπορούσε να είναι αναγκαία, αλλά όχι τώρα». Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Reuven Rivlin εξέφρασε τη διαφωνία του, λέγοντας ότι οι επερχόμενες εκλογές δεν θα πρέπει να αποτρέψουν μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα: «Όποιος πιστεύει ότι έχουμε ξεχάσει πώς να αντιμετωπίζουμε τις συνεχείς τριβές, τόνισε, όποιος νομίζει ότι θα επιτρέψουμε το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ισραήλ να ζει σε συνθήκες ολοκληρωτικής παράλυσης προετοιμάζεται μόνος του για την ήττα». Ο Υπουργός Οικονομικών Yuval Steinitz, προειδοποίησε ότι συν τω χρόνω, οι ρουκέτες θα χτυπούν όλο και πιο κοντά στο κέντρο του Ισραήλ, και ότι το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να προστατευθεί τόσο εύκολα».
Ο Σαούλ Μοφάζ , πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου (του κόμματος Καντίμα) δήλωσε ότι, από την εμπειρία του ως πρώην επικεφαλής των IDF, η καλύτερη πολιτική για να σταματήσει η Χαμάς την τρομοκρατική δράση της είναι να δολοφονηθούν οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης: «Σε μεγάλο βαθμό –είπε – επιτύχαμε την αποτροπή (τέτοιων ενεργειών) με την πολιτική των στοχευμένων δολοφονιών». Εδώ να επισημάνουμε ότι επί αρχηγίας των IDF υπό τον στρατηγό Μοφάζ, οι επιλεκτικές δολοφονίες ηγετών των Παλαιστινιακών οργανώσεων ήταν στρατηγική επιλογή και πολλοί Παλαιστίνιοι ηγέτες, που κατηγορούντο από το Ισραήλ για τρομοκρατικές ενέργειες είχαν εκτελεστεί , από επιχειρήσεις των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
Ο Πρόεδρος Σιμόν Πέρες σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ είναι «ηλίθιες», και το Ισραήλ πρέπει να ανταποκριθεί γρήγορα και άμεσα. Το Ισραήλ –πρόσθεσε- προσπαθεί να αποφύγει μεγάλης κλίμακας αντίποινα ή ένα πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, που θα έβλαπτε αναπόφευκτα και πολίτες, αλλά ενδέχεται να μην έχει άλλη επιλογή, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, κατά την οποία ένα εκατομμύριο μητέρες και παιδιά στο νότο δεν μπορούν κοιμηθούν ήσυχοι ούτε μια νύχτα. Ωστόσο, συνέχισε, χρειάζεται διπλωματία για να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση: «Δεν μπορείς –είπε – να καταπολεμάς την τρομοκρατία μόνο με τα όπλα»
Τέλος, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ Dan Shapiro εξέφρασε χθες την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, γράφοντας στο Facebook του, ότι, «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζει τον εαυτό του και τους πολίτες του από τέτοιου είδους επιθέσεις».
Είναι γεγονός ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς από την Γάζα είναι συνεχείς, ανελέητες και χωρίς σταματημό. Οι κάτοικοι ζουν σε ένα καθεστώς φόβου και «μακάβριας» προσμονής σε καθημερινή βάση, που τους έχει επηρεάσει ψυχολογικά και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν είναι ικανή να προστατεύσει τους πολίτες της. Είναι γεγονός ότι η ηγεσία της Χαμάς στην Γάζα έχει επιλέξει ως στρατηγική επιλογή, τις πυραυλικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ,
καθώς δεν δέχεται ούτε να συνομιλήσει με το «σιωνιστικό μόρφωμα», όπως αποκαλεί το Ισραήλ, καθώς αρνείται στην ουσία την ύπαρξή του και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την εξαφάνισή του. Ακόμη και η μετριοπαθής Παλαιστινιακή πλευρά της Φατάχ, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής , τον Μαχμούτ Αμπάς, όχι μόνο δεν μπορεί να παρέμβει, αλλά στην ουσία δεν έχει σχεδόν καθόλου επαφές, καθόσον στην Παλαιστίνη υπάρχουν δύο Παλαιστινιακά «κράτη», το ένα στην Δυτική Όχθη και το άλλο στην Γάζα, με δύο ηγεσίες, που δεν έχουν καμιά επαφή και είναι σε διαρκή ρήξη από το 2006. Έτσι οι δηλώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, καθώς και του Ισραηλινού Πρέσβη στο Ισραήλ δεν μας αφήνουν αμφιβολίες για το τι πρόκειται να συμβεί σύντομα. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το Ισραήλ προειδοποιεί και προετοιμάζεται. Προετοιμάζεται μόνο πολιτικά και διπλωματικά, γιατί όπως προείπαμε στρατιωτικά είναι πάντα έτοιμο. Ο νέος πόλεμος στην περιοχή θα αρχίσει από την Γάζα. Δεν τίθεται θέμα και αναμένουμε ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς σύντομα. Το θέμα όμως που τίθεται ποια θα είναι η εξέλιξη και αν θα πυροδοτήσει περαιτέρω εξελίξεις στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και δη σήμερα, που τα πράγματα είναι στην χειρότερη κατάσταση.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην Ακόλουθος Άμυνας Τελ Αβίβ.

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: