Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Σκόπια: Δεν θα ανεχθούμε τη μεταφορά κεφαλαίων των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα




Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια, οι οποίες έχουν λάβει δάνεια από σκοπιανές τράπεζες και στη συνέχεια μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στις μητρικές τους εταιρείες στην Ελλάδα, έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, την απώλεια 70 εκατ. ευρώ, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.
Τα Σκόπια δεν πρόκειται να ανεχθούν μια τέτοια παρουσία και όπως ανακοινώθηκε από του υπουργό Οικονομικών  και αναπληρωτή πρωθυπουργό Ζόραν Σταβρέσκι και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα.
«Είναι μια νέα τάση, η οποία παρατηρείται τελευταία και ασφαλώς δεν θα γίνει ανεκτή. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε αυτό το θέμα  ώστε να μην  μεταβιβάζεται το σκοπιανό κεφάλαιο σε οποιαδήποτε χώρα, όπως η Ελλάδα», δήλωσε σε σχετική συνέντευξη ο Σταβρέσκι.
Πρόσθεσε ακόμη  ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται, ειδικά στο τραπεζικό κεφάλαιο, δηλαδή να λαμβάνουν δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις σκοπιανές τράπεζες και να αποτελούν οι τελευταίες πηγή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, γράφει το σλαβική δημοσίευμα των Σκοπίων.

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα θέτουν από κοινού τις προϋποθέσεις για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ



Σόφια.
Οι  υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Νικολάι Μλαντένοφ επιβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την ένταξη των Σκοπίων  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν τα Σκόπια δεν αποδείξουν  τις προθέσεις καλής γειτονίας.
Από την απόφασή τους έγινε σαφές ότι  τα Σκόπια περνούν μέσα από την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της χώρας, ένα θέμα  για το οποίο η Ελλάδα σταμάτησε εδώ και χρόνια την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων, και αν δεν σταματήσουν να ομιλούν και να προβαίνουν σε εθνικιστικές επιθέσεις κατά της Βουλγαρίας.
Μλαντένοφ: πρόβλημά μας οι εθνικιστικοί λόγοι ορισμένων πολιτικών
Μετά από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Σόφια, στην οποία συμμετείχε και ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Τιτ Κορλατεάν, ο  Μλαντένοφ δήλωσε:
«Η Βουλγαρία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την FYROM, έχουμε πρόβλημα μόνο με τον εθνικιστικό λόγο κάποιων πολιτικών ηγετών στη χώρα αυτή».
 Μετά την σκλήρυνση του λόγου της Σόφιας έναντι των Σκοπίων, η Βουλγαρία χαρακτηρίζεται ως ένα δεύτερο εμπόδιο προς την ΕΕ,  μετά το βέτο από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν δέχεται το όνομα «Μακεδονία»
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μέχρι στιγμή, έχουν αποκλειστεί από την Ελλάδα, η οποία δεν δέχεται τον όνομα «Μακεδονία».
Τα Σκόπια ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους το 1991 και η πρώτη χώρα που την αναγνώρισε ως «Μακεδονία», ήταν η Βουλγαρία, ωστόσο σύντομα έπεσε σε συνεχείς συγκρούσεις, από τότε, με την Ελλάδα, η θέση της οποίας είναι ότι το όνομα ‘Μακεδονία’ είναι το όνομα της βόρειας επαρχίας της και  δεν δέχεται ένα κράτος με παρόμοιο όνομα.
Η Βουλγαρία δεν θα υποστηρίξει τα Σκόπια
Η Σόφια ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια, στη Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ το προσεχή Δεκέμβριο.
Αβραμόπουλος- δεν πήραμε πραγματική απάντηση
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι από την πλευρά του «το όνομα είναι σημαντικό» για να ανοίξει το δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι  η Ελλάδα έχει προτείνει ένα μνημόνιο συμφωνίας στα Σκόπια. «Μας έστειλαν μία επιστολή. Ανοίξαμε την επιστολή αλλά δεν υπήρχε πραγματική απάντηση», είπε.
«Επιθυμούμε να δούμε  αυτό το μέρος της Ευρώπης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Δημιουργία μηχανισμού για συνεργασία Ρουμανίας-Βουλγαρίας- Ελλάδας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τιτ Κορλατεάν  είπε με τη σειρά του ότι η Ρουμανία υποστήριζε πάντοτε τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια και τόνισε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να έχουμε μια υγιή δημοκρατία στην περιοχή. Δήλωσε ότι η Ρουμανία υποστηρίζει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των μερών για την επίλυση της διαφοράς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών  υπουργών συζητήθηκε και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συντονισμού μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ατζέντα, την περιφερειακή συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ασφάλεια.
Τα τρία μέρη συμφωνούν στην από κοινού προετοιμασία και τη διπλωματική συνεργασία κατά τις προσεχείς προεδρίες στην ΕΕ.
Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, θα αναλάβουν την εκ  περιτροπής προεδρία το 2014, 2018 και 2019, αντίστοιχα.
Η ιδέα είναι  να δημιουργηθεί μία διαδικασία για την προετοιμασία και την ανταλλαγή διπλωματών, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός των τριών προεδριών, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Γκρούεφσκι: Το ΝΑΤΟ να λάβει τολμηρή και διορατική απόφαση για τα Σκόπια



Σκόπια.
«Στη διάρκεια της περιόδου που βρίσκεται μπροστά μας, η Συμμαχία μπορεί και πρέπει να λάβει μια τολμηρή και διορατική απόφαση, όπως έκανε τόσες πολλές φορές. Απόφαση κατά την οποία θα λάβουν  για τα Σκόπια και την οποία αξίζουν εδώ και πολύ καιρό για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ».
Αυτά δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι στην ομιλία του, κατά την ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην Πράγα, προσθέτοντας ότι η προπαρασκευαστική διαδικασία για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ έχει αρχίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
«Κανείς υπάρχει πλέον κανείς από εμάς που  δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί  το τελευταίο εμπόδιο για την πραγματοποίηση των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών στόχων μας.
» Ακόμη και το ανώτατο διεθνές δικαστήριο με απόφασή του επιβεβαιώνει ότι η FYROM  έχει πρόσβαση με πράξεις και καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσής μας», είπε ο Γκρούεφσκι.
Επεσήμανε ότι η χώρα έχει κάνει πολλά στον τομέα των σχέσεων καλής γειτονίας, ειδικά με το νότιο γείτονά της, με την έναρξη συναντήσεων ανωτέρου επιπέδου.
«Το κάνουμε αυτό  γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με τους γείτονές μας και η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή και θέλουμε να δούμε το γρηγορότερο δυνατόν την πλήρη ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.
Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, άτυπα,  με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. 
Οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα και γύρω από την ενσωμάτωση των Σκοπίων στην Ευρω-Ατλαντική ένωση, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: