Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΝΕΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα

Της Λιάνας Μυστακίδου


Ελικόπτερο του συριακού Στρατού πέταξε σε απόσταση λίγων μέτρων από την περιοχή Ceylanpinar της Τουρκίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Στη συνέχεια αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή γύρω από τη μεθόριο. 

Στόχος ήταν ένα εργοστάσιο ζυμαρικών που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς. Τα θραύσματα προκάλεσαν υλικές ζημιές σε πολλά κτήρια στο Ceylanpinar και τραυματισμούς σε πολίτες. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών  Σύρων. Κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι δέκα και άλλοι πενήντα. 

Πολλοί από τους τραυματίες προσπάθησαν να διαφύγουν στην Τουρκία, όπου οι δυνάμει ασφαλείας έλαβαν έκτακτα μέτρα προστασίας.

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός Γενικός Επιτελάρχης σε δηλώσεις του στο BBC εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να στείλει στρατό στα σύνορα της Συρίας, για να προστατεύσει  τους αμάχους.

Η συνεργάτης της Μιλλιέτ κ. Asli Aydintasbas, αποκάλυψε πριν λίγες μέρες τη συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Τουρκία για την εγκατάσταση συστοιχίας Patriot  στην περιοχή Kilis.  

Οι αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις στην Ιορδανία και αυτές του Kilis θα δημιουργήσουν στην πραγματικότητα μια ζώνη όπου θα απαγορεύονται οι πτήσεις. 

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι αντικαθεστωτικοί να πηγαινοέρχονται  ανενόχλητα από το Kilis  μέχρι το Χαλέπι. Θα ελέγχεται απόλυτα ο εναέριος χώρος της Συρίας χωρίς να απαιτείται η άδεια των Η.Ε και η διεξαγωγή χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης. 

Εικοσαμελής αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπία επισκέφθηκε το Ντιγιαρμπακίρ για να διερευνήσει τη δυνατότητα της περιοχής, να γίνει κεντρική βάση σε περίπτωση  επιχείρησης στη Συρία.

Οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Τουρκία σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την 2η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων του Ντιγιαρμπακίρ ως κέντρο των επιχειρήσεων τους.

Όπως έγινε γνωστό όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας υπηρετούν στη Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης.  

Δεν έγινε καμία ανακοίνωση για τις επαφές και τις συζητήσεις που είχαν στο Ντιγιαρμπακίρ. Εικάζεται ότι εξέτασαν τις δυνατότητες διατήρησης της σταθερότητας στη Συρία  στην μετά Άσαντ εποχή, επειδή υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ Αράβων –Κούρδων και Σουνιτών-Σιιτών. 

Η  κρίση στη Συρία, όπως φαίνεται, δεν περιορίζεται στην ανατροπή του Προέδρου Άσαντ, αλλά καλλιεργεί εθνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις.  Μήπως, όμως, αυτός είναι ο πραγματικός στόχος;
 

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: