Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Σωρεία τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο από μαχητικά και ελικόπτερα


Με σωρεία παραβιάσεων μετά από αρκετό καιρό του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και παραβάσεων των κανόνων του FIR Αθηνών από μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας και ελικόπτερα του τουρκικού Ναυτικού, η Τουρκία φρόντισε εν μέσω δύο κύριων αεροναυτικών ασκήσεων που διεξάγει στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, να δώσει το δείγμα γραφής της και να υπενθυμίσει στην Ελλάδα ότι πλέον "αυτή θα είναι το αφεντικό στο Αιγαίο".
Όπως γράψαμε και σχετικά η Τουρκία εκτελεί δύο μείζονες αεροναυτικές ασκήσεις τις «Nusret 2012» και «Mavi Balina2012»  όπου η τελευταία που απλώνεται από το Καστελόριζο μέχρι βόρεια της Κύπρου, αγγίζει την εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ για ευνόητους λόγους.
Η επιλογή βέβαια του χώρου εξέλιξης της «Mavi Balina 2012»   μόνο τυχαία δεν είναι καθώς έτσι η Άγκυρα φροντίζει να υπενθυμίζει στην Αθήνα ότι οι απειλές Νταβούτογλου σε περίπτωση ανακήρυξης  της ελληνικής ΑΟΖ έχουν και ουσία και δεν είναι κενές περιεχομένου.
Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις 6 τουρκικά μαχητικά της Αεροπορίας και 3 ελικόπτερα του Ναυτικού πραγματοποίησαν σήμερα 10 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών στις περιοχές εξέλιξης των δύο αυτών ασκήσεων δηλαδή στο βόρειο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Να σημειωθεί ότι από 6 τα τουρκικά μαχητικά τα 2 έφεραν οπλισμό.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα ελληνικά μαχητικά κατάφεραν και "σκρινάρισαν" άμεσα τα τουρκικά αεροσκάφη. Να σημειώσουμε ότι οι πρώτοι Τούρκοι πιλότοι που θα εκπαιδευτούν στο stealth μαχητικό F-35 αναχωρούν για εκπαίδυση στις ΗΠΑ τους επόμενους τέσσερις μήνες.
www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: