Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Εντι Ράμα: «Θα κάνουμε τα σύνορα με το Κόσοβο αόρατα»

Εντι Ράμα: «Θα κάνουμε τα σύνορα με το Κόσοβο αόρατα» [ΒΙΝΤΕΟ]

Με τιμές αρχηγού κράτους (παρότι δεν είναι) έγινε δεκτός ο Εντι Ράμα στο Κόσοβο, όπου πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Κατά την επίσκεψη του στην Πρίστινα ο Ράμα συνοδευόταν από τους στενούς του συνεργάτες και τους 13 υπουργούς του σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των κοσοβάρικων ΜΜΕ. Πέραν των καθορισμένων συναντήσεων, ο Έντι Ράμα μίλησε στο Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στα δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, η «ομιλία του προς τους βουλευτές ήταν πολύ συγκινητική». Μεταξύ άλλων, ο Ράμα επεσήμανε ότι μια άτυπη ένωση μεταξύ των δύο χωρών, θα μετατρέψει τη συνοριογραμμή Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας σε μια "αόρατη" γραμμή.

«Προτεραιότητα η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής»

Κατά την ομιλία του, ο αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε το ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης από την προσχολική ηλικία έως το Πανεπιστήμιο. Τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας για την τελωνειακή ένωση των δύο γειτονικών χωρών.

«Ο TAP θα περάσει κι απ’ το Κόσοβο»

Ο Ράμα πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μια συνθήκη φιλίας και καλής γειτονίας, ενώ για το έργο του αγωγού TAP, όπως δήλωσε, θα περιλαμβάνει μία διακλάδωση προς το Κοσσυφοπέδιο.

«Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή των Αλβανών στα Βαλκάνια»

"Για τους Αλβανούς αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής τους στην περιοχή" δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην Πρίστινα, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο κ. Ράμα είπε ότι "το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων", κάτι που -όπως τόνισε- θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο της συνεργασίας με το Κόσοβο, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχει ανοίξει μια νέα εποχή για την περιοχή μας, χάρη στη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. "Η ειρήνη πρέπει να φέρει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για όλους. Συμφωνήσαμε ότι το Νοέμβριο θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων και να αρχίσει μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου" δήλωσε ο κ. Ράμα.

«Προάσπιση των δικαιωμάτων των Αλβανών στην ευρύτερη περιοχή»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι μίλησε για περαιτέρω συνεργασία σε όλους τους τομείς, «μαθαίνοντας από τις καλύτερες εμπειρίες των δύο χωρών». «Θα εργαστούμε μέγιστα στο ευρωπαϊκό πνεύμα, να προασπίζουμε τα δικαιώματα των Αλβανών στην περιοχή» δήλωσε ο Θάτσι.

Ράμα και Θάτσι: Ο Ερντογάν είναι αδερφός μας

Όταν δημοσιογράφος από το Κόσοβο ρώτησε γιατί ο κ. Θάτσι αποκάλεσε τον Έντι Ράμα "φίλο", ενώ τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον αποκαλεί "αδερφό", ο Έντι Ράμα έσπευσε να εξηγήσει, με χιούμορ, ότι "ο αδελφός του Θάτσι, ο Ερντογάν, είναι και αδελφός μου".
www.aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: