Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εξακολουθεί η ένταση - Αυτά είναι τα πολεμικά σκάφη που περιπολούν


Δεκάδες είναι τα πολεμικά σκάφη διαφόρων χωρών τα οποία πλέουν το παρόν χρονικό διάστημα στην Α. Μεσόγειο σε μια περιοχή όπου αν και η ένταση έχει υποχωρήσει προσωρινά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια εν δυνάμει πυριτιδαποθήκη, όπως ακριβώς την είχε χαρακτηρίσει ο Ρώσος υφυπουργός Αμύνης Anatoly Antonov
«Ένα σπίρτο είναι ικανό να ανάψει τη φωτιά που πιθανός θα μπορούσε να μεταδοθεί όχι μόνο στα γειτονικά κράτη αλλά και σε άλλες περιοχές επίσης», είχε  πει προσθέτοντας ταυτόχρονα με νόημα: «Σας υπενθυμίζω πως η Μεσόγειος είναι κοντά στα σύνορα της ρωσικής  Ομοσπονδίας». είχε πει ντιδρώντας σδτην κοινή αμερικανο-ισραηλινή αντιβαλλιστική άσκηση της 2ας Σεπτεμβρίου.
Ο πίνακας που παρατίθεται παρακάτω αφορά τα σκάφη των διάφορων Στόλων και ναυτικών Μοιρών που υπήρχαν μέχρι και σήμερα (13 Σεπτεμβρίου) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ρωσία με τη ναυτική δύναμη Μεσογείου διατηρεί τα περισσότερα σκάφη στην περιοχή (11 πολεμικά συν ένα ρυμουλκό), εκ των οποίων τα δύο είναι φρεγάτες, το ένα αντιτορπιλικό, τα 5 αρματαγωγά δύο σκάφη υποστήριξης, ένα πετρελαιοφόρο και ένα ρυμουλκό.
Οι ΗΠΑ διατηρούν τη δύναμη που συστάθηκε για την πραγματοποίηση επίθεσης στη Συρία με 4 αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων Tomahawk κλάσης  Arleigh Burke και μια φρεγάτα κλάσης P.H. Perry την  USSSamuel B. Roberts (FFG-58).
Η  Γαλλία διατηρεί τη φρεγάτα την Aconit (F-713) κλάσης La Fayette  εξοπλισμένη για βλήματα MM-40 Exocet, τη φρεγάτα Chevalier Paul κλάσης Horizon παρέχοντας αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής με βλήματα ASTER 15/30 και βλήματα Exocet MM 40 για αγώνα επιφανείας, ενώ τη δύναμη συμπληρώνει το σκάφος συλλογής πληροφοριών (ELINT/COMINT/SIGINT) Dupuy De Lome.
Η Γερμανία έχει αποστείλει στην περιοχή ένα από τα πλέον ικανά σκάφη της τη φρεγάτα Saschsen (F-220) της ομώνυμης κλάσης τύπου F-124 η οποία είναι εξοπλισμένη με 24 βλήματα επιφανείας-αέρος  SM-2 Block IIIA για την κάλυψη άμυνας περιοχής και 32 βλήματα άμυνας σημείου RIM-162 ESSM ενώ για αποστολές επιφανείας-επιφανείας διαθέτει 2 τετραπλούς εκτοξευτές Harpoon.
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σκάφους αποτελείται από το ραντάρ παρακολούθησης SMART-L κσι το ραντάρ ηλεκτρονικής διάταξης φάσης πολλαπλών ρόλων APAR. Το γερμανικό Ναυτικό παράλληλα διατηρεί δύο περιπολικά σκάφη στο πλαίσιο της UNIFIL.
H Βρετανία δεν έχει προς το παρόν φρεγάτες στην περιοχή και η παρουσία της εστιάζεται στο σκάφος υποστήριξης και αμφιβίων επιχειρήσεων RFA Mounts Bay (L3008) κλάσης Bay.
Η Ιταλία με μια φρεγάτα την     Andrea Doria (D553) κλάσης  Orizzonte και η Ισπανία  με την φρεγάτα   Blas De Lezo κλάσης  Álvaro de Bazán γνωστή και ως κλάση F100  συμπληρώνουν τη δύναμη των ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων.
Τέλος στην περιοχή μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου υπήρχαν δύο σκάφη του Μπαγκλαντές, ένα της Ινδονησίας και ένα της Βραζιλίας.


A/A


ΟΝΟΜΑ

ΤΥΠΟΣ

ΧΩΡΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
1
ADMIRAL PANTELEYEV
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ
ΡΩΣΙΑ
 
2
AMUR (138)
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ
ΡΩΣΙΑ

3
SHABALIN
ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ
ΡΩΣΙΑ

4
PRIAZONE
ΠΛΟΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΡΩΣΙΑ
 
5
ΜΙΝSΚ
ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ
ΡΩΣΙΑ

6
NOVOCHERKASK
ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ
ΡΩΣΙΑ

7
NEUSTRASHIMY
ΦΡΕΓΑΤΑ
ΡΩΣΙΑ

8
NEUSTRASHIMYY
ΦΡΕΓΑΤΑ
ΡΩΣΙΑ

9
NEVELSKOY
ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ
ΡΩΣΙΑ
 
10
PECHGENGA
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ
ΡΩΣΙΑ
 
11
PERESVET
ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ
ΡΩΣΙΑ

12
RAMAGΕ
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΚΛΑΣΕΩΣ ARLEIGH BURKE
          ΗΠΑ

13
BARRY
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΚΛΑΣΕΩΣ ARLEIGH BURKE
          ΗΠΑ
ACTIVE ENDEAVOUR
14
STOUT
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΚΛΑΣΕΩΣ ARLEIGH BURKE
          ΗΠΑ
 
15
GRAVELY
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΚΛΑΣΕΩΣ ARLEIGH BURKE
           ΗΠΑ
ACTIVE ENDEAVOUR
16
SAMUEL Β. ROBERTS
ΦΡΕΓΑΤΑ
           ΗΠΑ
ACTIVE ENDEAVOUR
17
GRUMMAN L.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ
            ΗΠΑ

18
ACONIT
ΦΡΕΓΑΤΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ACTIVE ENDEAVOUR
19
CHEVALIER PAUL
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ
ΓΑΛΛΙΑ

20
DUPUY DE LOME
ΠΛΟΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΓΑΛΛΙΑ
 
21
FRETTCHEN
ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
UNIFIL
22
WIESEL
ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
UNIFIL
23
SACHSEN
ΦΡΕΓΑΤΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

24
OKER
ΠΛΟΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 
25
MOUNTS BAY
ΠΛΟΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΒΑΤΙΚΩΝ ΕΠΧΣΕΩΝ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

26
SORUM MB 304
ΡΥΜΟΥΛΚΟ
ΑΝΟΙΚΤΗΣ
ΘΑΛΑΣΣΗΣ
ΡΩΣΙΑ

27
ADRIA DORIA
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ
ΙΤΑΛΙΑ

28
BLAS DE LEZO
ΦΡΕΓΑΤΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ
 
29
MADHUMATI
ΚΟΡΒΕΤΑ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
 
30
OSMAN
ΠΛΟΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
UNIFIL
31
KRI DIPONEGORO
ΚΟΡΒΕΤΑ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
UNIFIL
32
UNIAO
ΦΡΕΓΑΤΑ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ



Συμφώνα με το NATO η Active Endeavour, είναι μια επιχείρηση περιπολίας σκαφών της συμμαχίας στη Μεσόγειο και παρακολούθησης της διεθνούς ναυτιλιακής κίνησης έτσι ώστε να βοηθήσουν στην αποτροπή, άμυνα προκαλώντας δυσχέρεια και παρέχοντας προστασία έναντι  οποιουσδήποτε τρομοκρατικού εγχειρήματος.
Η UNIFIL είναι επιχείρηση του ΟΗΕ προκειμένου να επιτηρεί την εκεχειρία που επετεύχθη στο Λίβανο και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της χώρας. Αρχικά η UNIFIL δημιουργήθηκε με απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ το 1978 ώστε να επιβεβαιώσει την ισραηλινή αποχώρηση από το Λίβανο. Μετά τα γεγονότα του 2006 η δύναμη του ΟΗΕ πήρε παράταση στην αποστολή της. 
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: