Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Επίθεση Φιλίας του Σέρβου Πρόεδρου Νίκολιτς κατά την Επίσκεψη του στην Ελλάδα


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Το σύνολο των σερβικών ΜΜΕ συνεχίζει να καλύπτει την επίσκεψη του προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς στην Ελλάδα. Στον τύπο επικρατεί ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ από την Αθήνα, με έμφαση στη συνάντηση του σέρβου προέδρου με τον έλληνα ομόλογό του και τις δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ε. Μεϊμαράκη και κατ΄ ιδίαν συνάντηση και με τον έλληνα π/θ Α.Σαμαρά. Προβάλλεται επίσης η συμμετοχή του στις εργασίες του Ελληνο-Σερβικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και το μήνυμα του σε εκπρόσωπους ελληνικών επιχειρήσεων. Το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ αναφέρεται επίσης στο σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου Νίκολιτς, που προβλέπει τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη και την επίσκεψή του στο σερβικό στρατιωτικό νεκροταφείο Ζέιτινλικ, στη συνέχεια τη μετάβαση του στο Άγιον Όρος και τη σερβική μονή Χιλανδαρίου, καθώς και την αυριανή μετάβαση του στην Κέρκυρα την επίσκεψή του στο Σερβικό Μουσείο και στο Μαυσωλείο Σέρβων Στρατιωτών στο Βίδο.
Τηλεγράφημα του ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ καλύπτει την επίσκεψη του σέρβου προέδρου στο Συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη, όπου, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ, Ίβαν Μρκιτς, τον ΥΠΠΟ Μπράτισλαβ Πέτκοβιτς, τον σύμβουλο του Μάρκο Τζιούριτς, τον σέρβο πρέσβη στην Αθήνα, Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς, και τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ Θάνο Κοτσώνη, παρέστη στη επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι, αποτίοντας φόρο τιμής στους 8.500 σέρβους πεσόντες που κείτονται στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Ο σέρβος πρόεδρος έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών : «Πάντα σαν να είναι η πρώτη φορά. Υπερήφανα, τίμια, θαρραλέα. Θα ενθυμούμαστε αιωνίως. Θα μεταφέρουμε (τη μνήμη) στα παιδιά μας και στα παιδιά τους». Στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αναρτώνται επίσης εξαιρετικά θετικά σχόλια των αναγνωστών για την Ελλάδα και τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις των δύο λαών.
Οι συναντήσεις του σέρβου προέδρου με τους έλληνες αξιωματούχους ήταν επίσης αντικείμενο τηλεοπτικών ρεπορτάζ που προβλήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, στα οποία μεταδόθηκαν οι δηλώσεις αμφότερων των πλευρών, καθώς και δήλωση του προέδρου Νίκολιτς στον τ/ς ΑΝΤΕΝΝΑ.
Σύμφωνα με ανάρτηση του τ/ς Β92, με τίτλο «Νίκολιτς: Φανταστείτε τη δύναμη των Βαλκανίων», ο σέρβος πρόεδρος, σε συν/ξη στον τ/ς ΑΝΤΕΝΝΑ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο καθένας έχει τον πόνο του, τα Σκόπια και η Ελλάδα πρέπει να βρουν λόγο για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να λύσουν επιτέλους το πρόβλημα», προσθέτοντας «φανταστείτε, εάν επιλυθεί αυτό, ποια θα ήταν τότε η δύναμη των Βαλκανίων, όταν έχουμε στη σειρά τα τρία κράτη από το βορρά προς το νότο».
Τόνισε επίσης ότι εύχεται στον ελληνικό λαό ό,τι καλύτερο, πολλές επιτυχίες, να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες και «να εξακολουθήσει να διδάσκει τη δημοκρατία σε άλλους», καθώς «η Ελλάδα δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Πολιτισμού, αλλά και η κοιτίδα της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας, ό,τι μάθαμε εμείς οι υπόλοιποι λαοί προέρχεται από την Ελλάδα. Η Ελλάδα αξίζει την υψηλή της θέση στην Ευρώπη και παγκοσμίως και εύχομαι να ξαναβρείτε αυτή τη θέση. Οι οικονομικές δυσκολίες έρχονται και παρέρχονται, ενώ το κράτος και οι λαοί μένουν. Σας εύχομαι ό,τι εύχομαι και στη Σερβία. Επιτυχία και ανάκαμψη, καθώς οι άνθρωποί μας είναι εργατικοί και θα ανταπεξέλθουν σε όλα αυτά».
Ο σέρβος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι παρακολουθεί με ικανοποίηση τις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία και γνωρίζει σχεδόν όλους τους επενδυτές, ορισμένους και προσωπικά, προσθέτοντας ότι όλες αυτές είναι επιτυχείς επενδύσεις, και συγκεκριμένα στους τομείς της τσιμεντοβιομηχανίας, βιομηχανίας ζάχαρης, καυσίμων, ΜΜΕ, ξενοδοχείων κ.ά. Σημείωσε δε ότι ενημερώθηκε στο ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό φόρουμ ότι υπάρχουν ορισμένα διοικητικά προβλήματα που εμποδίζουν τους έλληνες επενδυτές να έχουν ακόμη καλύτερη απόδοση και δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί για την επίλυση αυτών των προβλημάτων όταν επιστρέψει στη Σερβία.
«Η Σερβία είναι απολύτως ανοιχτή για τα ελληνικά κεφάλαια. Μη ξεχάσετε τα πλεονεκτήματα που δεν έχει αξιοποιήσει η ελληνική οικονομία στη Σερβία, και εν προκειμένω την εμπορική μας συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εγώ προσδοκώ ότι το γεγονός αυτό θα προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ελλήνων επενδυτών σε μια συγκυρία στην οποία, δυστυχώς, διανύετε μια κρίση, από την οποία πρέπει να εξέλθετε και σας εύχομαι να εξέλθετε το συντομότερο δυνατό. Νομίζω ότι ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι τα επενδυθούν τα ελληνικά κεφάλαια στην παραγωγή προϊόντων, από την πώληση των οποίων θα αποκομίζουν κέρδη και η Σερβία και η Ελλάδα», δήλωσε ο Νίκολιτς.
«Αυτή η φιλία, αυτή η σχέση μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας είναι απλώς αδιάρρηκτη. Μπορούν να αλλάξουν οι ηγεσίες, αλλά οι ηγεσίες δεν μπορούν να αλλάξουν τους λαούς, αυτή την αγάπη. Ο Άγιος Σάββας έκτισε τη σερβική ιερότητα του Χιλανδαρίου στην Ελλάδα, οι σέρβοι στρατιώτες βρήκαν τη σωτηρία στον Α’ ΠΠ στην Ελλάδα, και αυτά δεν είναι τυχαία. Μπορούσαν να είχαν πάει σε άλλη χώρα, αλλά δεν ήξεραν πώς θα τους υποδεχθούν, μόνο για την Ελλάδα ήξεραν ότι θα έχουν φιλική υποδοχή και βοήθεια», τόνισε ο σέρβος πρόεδρος, και πρόσθεσε ότι υπάρχει και προσωπικός τους δεσμός με την Ελλάδα, καθώς η οικογένειά του γιορτάζει τον Άγιο Δημήτριο, προστάτη της Θεσσαλονίκης, σε ένα χωριό που απέχει 20 χιλ από την πόλη Κράγκουγεβατς, όπου ο Άγιος Δημήτριος εορτάζεται επί αιώνες, όπως και στις 8 Νοεμβρίου φέτος, μία μέρα πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Τόνισε, τέλος, ότι η Σερβία βρίσκεται στο δρόμο να επιλύσει «τη μοίρα» του Κοσσόβου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς, επισημαίνοντας ότι στην αρχή των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές έρχονται με ρητές απαιτήσεις.
Επίθεση φιλίας από το Σέρβο Πρόεδρο στην Ελλάδα, μετά την απίστευτη γκάφα του και τις ατυχείς δηλώσεις του στα Σκόπια. Βέβαια πρέπει να ακολουθήσει και κάποιο έμπρακτο δείγμα για να καταστεί και πιστευτός…

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: