Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΚΡΙΣΗ ΕΝΟΨΕΙ Σε πορεία σύγκρουσης πολεμικά του Ισραήλ και του Ιράν στην Ερυθρά θάλασσα


Σε πορεία σύγκρουσης ο ιρανικός στολίσκος με το ισραηλινό στην Ερυθρά θάλασσα σηματοδοτώντας την πρώτη άμεση αναμέτρηση των Ενόπλων Δυνάμεων των μεγάλων αντιπάλων στην Μέση Ανατολή.
Μετά από ολιγοήμερο ελλιμενισμό στο Port Sudan τα δύο ιρανικά πλοία απέπλευσαν σήμερα και βρίσκονται για μία ακόμη φορά στα ανοικτά των ακτών του Σουδάν στην Ερυθρά θάλασσα επιβεβαιώνοντας την ανάλυση  για επικείμενη αντιπαράθεση των δύο ναυτικών δυνάμεων Ισραήλ και Ιράν στην Ερυθρά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ιρανική κορβέτα  Admiral Naghdi κλάσης Bayandor  μαζί με το πλοίο ανεφοδιασμού Kharg κλάσης Ol απέπλευσαν σήμερα με όλες τις τιμές από το σουδανικό λιμάνι για την εκτέλεση της αποστολής τους, που είναι η επίδειξη της ιρανικής ναυτικής παρουσίας σε θαλάσσιες περιοχές όπως η Ερυθρά που το Ιράν θεωρεί ότι έχουν τεράστια σημασία για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας. Την ίδια στιγμή ισραηλινά πολεμικά πλοία έχουν περάσει στην Ερυθρά και πλέουν με κατεύθυνση νότια προς διερεύνηση των προθέσεων των Ιρανών.
Με τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν και το αποτέλεσμα τους να είναι αμφίρροπο το Ισραήλ προσπαθεί να στείλει το δικό του μήνυμα προς την κυβέρνηση Ομπάμα αλλά και προς του υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μίτ Ρόμνει ότι δεν πρόκειται να αφήσει την τύχη του εβραϊκού κράτους στους πολιτικούς πειραματισμούς της αμερικανικής ηγεσίας.
Για τον λόγο αυτό και πραγματοποιήθηκε ο βομβαρδισμός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Khartoum από την Αεροπορία του Ισραήλ όπου καταστράφηκαν οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Shahab, για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περίφημο σαμποτάζ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Frodo στο Ιράν και για τον λόγο αυτό το Ισραηλινό Ναυτικό δεν αδιαφόρησε για την ιρανική ναυτική παρουσία στην Ερυθρά, στα νώτα ουσιαστικά του εβραϊκού κράτους.
Από την άλλη πλευρά οι Ισραηλινοί ανησυχούν για την παρουσία των ιρανικών πλοίων στο Σουδάν και γενικότερα στην Ερυθρά θάλασσα και για ένα άλλο λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ιρανικά πλοία μετέφεραν στρατιωτικό υλικό το οποίο λαθραία διοχετεύεται στην Hamas μέσω της Αιγύπτου.
Το υλικό αυτό περιλαμβάνει ρουκέτες πυραύλους πυρομαχικά τηλεπικοινωνιακό υλικό κλπ Για όλους αυτούς τους λόγους οι Ισραηλινοί πιθανόν να θελήσουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην Τεχεράνη μέσα από μία ναυτική αντιπαράθεση στην Ερυθρά η οποία θα έχει το χαρακτήρα μίας περιορισμένης αλλά μεγάλου συμβολισμού ναυτικής σύγκρουσης.
 defencenet.gr                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: