Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ(ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 2ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΑΝΝΟΣ 13-15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Αγαπητοί φίλοι, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, δημοκράτες, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Με υπερηφάνεια σας καλούμε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, που συνδιοργανώνουν η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης, στην Άνω Βιάννο, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2013, καθώς και στην επίσημη τελετή μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, που θα γίνει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Πανδημοτικό Ηρώο των Αμιρών Βιάννου.
Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου μας συμπίπτει με τη μαύρη επέτειο των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, του δεύτερου μεγαλύτερου Ολοκαυτώματος στη χώρα με 401 νεκρούς (461 συνολικά κατά τη διάρκεια της Κατοχής)
και, συνεπώς, η προσπάθειά μας είναι να δοθεί η ανάλογη σημασία στις εκδηλώσεις για να τιμηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο η μνήμη των θυμάτων και να δοθεί ώθηση στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και συνολικά των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κατοχικό δάνειο, κρατικές επανορθώσεις, επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών). Υπενθυμίζουμε ότι το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο διεξήχθη με επιτυχία στις 16-17.9.2011, τις ημέρες που ελάμβανε χώρα η δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στόχος του Συνεδρίου μας, είναι να συμβάλει στην ανάδειξη και ιστορική διερεύνηση των Ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής και την περαιτέρω τεκμηρίωση και ενίσχυση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα(απόδοσης αποζημιώσεων στα θύματα, επιστροφής του κατοχικού δανείου με τους νόμιμους τόκους, απόδοσης των κρατικών επανορθώσεων, επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών). Διαρκής επιδίωξή μας είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα και να  συμβάλουμε στην προσπάθεια να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα. Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθεί και θα διαμορφωθεί σχετικό ψήφισμα, ενώ μετά το Συνέδριο θα ακολουθήσει η έκδοση τόμου πρακτικών.
Στο Συνέδριό μας, αναμένεται να συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι των ενώσεων θυμάτων, φορέων διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και δήμαρχοι των μαρτυρικών δήμων από πολλές μαρτυρικές περιοχές της Ελλάδας. Έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή τουΜανόλη Γλέζου, Προέδρου του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» και συμβόλου της ελληνικής και ευρωπαϊκής Αντίστασης στο φασισμό και ναζισμό, του Στέλιου Περράκη, Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο και πληρεξούσιου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, του Γιώργου Μαργαρίτη, Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Α.Π.Θ., του Προκόπη Παπαστράτη, Καθηγητή Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, της Χριστίνας Σταμούλη, συνηγόρου των θυμάτων του Διστόμου, του Δημοσθένη Κούκουνα, δημοσιογράφου και ιστορικού ερευνητή, του Τάσου Ηλιαδάκη, Μαθηματικού, Πολιτειολόγου και συγγραφέα, του Νίκου Χριστοδουλάκη, Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Υπουργού, της Πέπης Ρηγοπούλου, Καθηγήτριας ΕΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, της Ντανιέλας Μαρούδα, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπισήμιο, των δημοσιογράφων Γιώργου Λεκάκη και Παντελή Σαββίδη.
Θα δωσουν επίσης το παρών ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης κ. Christophe Schminck-Gustavus, που έχει με την έρευνά του αναδείξει το Ολοκαύτωμα στις Λυγκιάδες. Επίσης θα δώσει το παρών και η ομάδα «AK Δίστομο» από το Αμβούργο με επικεφαλής τον δικηγόρο Martin Klingner, που έχει στηρίξει νομικά και κινηματικά για πάνω από 10 χρόνια την υπόθεση της διεκδίκησης και απόδοσης των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα. Θα συμμετάσχει επίσης ο Joakim Lau, ο δικηγόρος που κέρδισε την υπόθεση του Διστόμου, σε συνεργασία με τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη, στα Ιταλικά Δικαστήρια.
Επίσης θα είναι παρόντες και οι αγωνιστές και Πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων ΠΣΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΕΑΕΑ κ.κ. Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Μπρακατσούλας και Χρήστος Τζιντζιλώνης, γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς και εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Δαμιανός Βασιλειάδης, Χαρίλαος Ερμείδης).
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνουμε και αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την Παρασκευή 13.9.2013 και ώρα 8μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου με την υψίφωνο Λουκία Σπανάκη και τον πιανίστα Μάριο Καζά σε έργα Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Λοίζου, Λόρκα κ.α. Το Σάββατο στις 14.9.2013 και ώρα 9μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Ross Daly στο χώρο του Βλαχάκειου Πνευματικού Ιδρύματος, στην Άνω Βιάννο. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς και τους ευχαριστούμε πολύ.
Διαφαίνεται ότι θα έχουμε μία εξαιρετικά σημαντική, ίσως την πλέον σημαντική συνάντηση των ανθρώπων που ασχολούνται και νοιάζονται για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: