Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Μνημόνιο… Αλεξάντερ Ντάουνερ

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Διασύνδεση Κυπριακού και οικονομίας έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ.
Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται οι δύο πλευρές εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών τον Οκτώβριο, με την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών να ποντάρει στη βελτίωση της διαπραγματευτικής μεθοδολογίας
Απ' όλους τους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στέκεται σε έναν: Τη λύση του Κυπριακού. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση μετά το πέρας της συνομιλίας τους, πως παρόλο που δεν θέλει να προβαίνει σε πολιτικές τοποθετήσεις αναφορικά με την κρίση, κάποιοι Κύπριοι λένε ότι βλέπουν πως αν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, αυτό θα οδηγούσε σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης για την οικονομία, με σημαντικές νέες επενδύσεις στην Κύπρο. 
«Ο κόσμος μιλά για τα Βαρώσια και ένα από τα θέματα που μπορείς να θίξεις για τα Βαρώσια είναι ότι θα οδηγούσε στην ανοικοδόμησή τους, κάτι που θα δημιουργούσε τεράστιες επενδύσεις, αποζημιώσεις περιουσιών», είπε. «Άρα», πρόσθεσε, «υπάρχει το επιχείρημα ότι η λύση του Κυπριακού θα δώσει στην οικονομία, περιλαμβανομένης της οικονομίας των Τ/κ, μια τεράστια ώθηση και θα δημιουργούσε καλύτερο κλίμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων». Σημείωσε, δε, πως κάποιοι άλλοι αισθάνονται πιο ευάλωτοι αλλά η γενική του άποψη είναι πως μια λύση του Κυπριακού θα δώσει τεράστια ώθηση στην κυπριακή οικονομία.

Δεν αποφασίστηκε ημερομηνία

Αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Αυστραλός διπλωμάτης είπε πως δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία, όμως το σημαντικό είναι ότι η προετοιμασία γίνεται σωστά και είναι ικανοποιητική. «Εμείς, τα Η.Ε., είμαστε ικανοποιημένοι με την ποιότητα της προετοιμασίας και όταν οι ηγέτες συναντηθούν, οι συναντήσεις τους θα είναι παραγωγικές, με μια προσέγγιση αποτελεσμάτων που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης», δήλωσε.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν από το σημείο που σταμάτησαν. «Θεωρώ ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών για το πώς ακριβώς οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αποτέλεσμα και μέχρι να επιτευχθεί αυτό οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν». Όπως είπε, στο δείπνο των συνομιλητών προχθές έγινε μια καλή συζήτηση για την προετοιμασία της αρχικής συνάντησης, όμως θα υπάρξει σειρά συναντήσεων σε επίπεδο αντιπροσώπων κατά τις επόμενες εβδομάδες, για να σιγουρευτούν πως όλα γίνονται σωστά. Επί της ουσίας, ωστόσο, δεν έχει προσδιορίσει το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι προετοιμασίες.
Ερωτηθείς αν, για παράδειγμα, έχει αποφασιστεί ποιο θέμα θα τεθεί πρώτο στη διαπραγματευτική τράπεζα, ανέφερε πως δεν έχουν φτάσει σε αυτό, τονίζοντας πως οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν επί της μεθοδολογίας, για να σιγουρευτούν ότι οι συνομιλίες θα λειτουργήσουν σωστά. Αργότερα, μετά τη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου, ο Ντάουνερ επανήλθε στο θέμα αυτό, λέγοντας πως οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν «στους μηχανισμούς των συνομιλιών». Πρόσθεσε πως σήμερα το μεσημέρι θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσώπων, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να καταστεί δυνατόν.
Μόνο η σωστή λύση
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι… οικονομικές υποδείξεις του Ντάουνερ δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις πολιτικές δυνάμεις. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε πως «μόνο μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και όχι μια οποιαδήποτε λύση». Αντίθετα, πρόσθεσε, οποιαδήποτε κακή λύση, όπως αυτή που προβλεπόταν από το σχέδιο Ανάν ή αυτή που σκιαγραφείται στο έγγραφό του, θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε πολύ χειρότερες περιπέτειες από αυτές που βιώνουμε σήμερα, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ακόμη πως η προσήλωση του Ντάουνερ σε διχοτομικές λογικές φαίνεται και από την αναφορά του σε «οικονομία των Τ/κ», ενώ η λύση θα πρέπει να επανενώνει και την οικονομία. «Επιπρόσθετα, ο κ. Ντάουνερ θα πρέπει να αποδεχτεί επιτέλους το γεγονός ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας του φυσικού αερίου δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία για το Κυπριακό ούτε από την επίτευξη λύσης», τόνισε ο βουλευτής.
Πρέπει να συνεχίσει; 
Από πλευράς του, ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, επανέλαβε την απαίτηση του κινήματος να τονιστεί στον Γ.Γ. ότι το έγγραφο του Ντάουνερ δεν δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο την ελληνική πλευρά. «Διερωτόμαστε τι μήνυμα δίνεται προς τον κ. Ντάουνερ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εκπρόσωπό του. Έχει καταστεί σαφές ότι το έγγραφό του δεν γίνεται αποδεκτό και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο υλικό σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση;», διερωτήθηκε, υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Αναστασιάδη. Διερωτήθηκε, επίσης, αν ο κ. Ντάουνερ θεωρείται αντικειμενικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. για να συνεχίζει την αποστολή του.
Διώξτε τον
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Πόλυς Παλλήκαρος, δήλωσε πως «η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό τον συντονισμό του κ. Ντάουνερ, όχι μόνο δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, αλλά θα φέρει την πλευρά μας σε δύσκολη θέση, καθώς είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο Ντάουνερ θα θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών θέσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τουρκικής πλευράς και θα λειτουργήσει ετεροβαρώς, κατά των συμφερόντων της ε/κ πλευράς». Ως εκ τούτου, τόνισε, πρέπει η Γραμματεία των Η.Ε. να κατανοήσει ότι η παρουσία του θα υπονομεύσει τις συνομιλίες. Κάλεσε, παράλληλα, την Κυβέρνηση να ενεργήσει προς αντικατάστασή του.
Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου υπογράμμισε πως ο Ντάουνερ για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τους φόβους και τις επιφυλάξεις, αναφορικά με τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Χαρακτηρίζοντας τις οικονομικές του δηλώσεις απαράδεκτες, σημείωσε πως ο Αυστραλός δεν κατάλαβε ή κάποιος δεν του εξήγησε καλά την πολιτική σημασία της πρότασης για την Αμμόχωστο. «Τελικά με αυτόν τον Ντάουνερ δεν υπάρχει σωτηρία. Συνομιλίες με αυτόν δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κάτι σωστό», τόνισε, καλώντας σε αντικατάστασή του.
Ολοκληρωμένος σχεδιασμός 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης κατήγγειλε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος υποσκάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, διασυνδέοντας έμμεσα αλλά σαφέστατα τη λύση του Κυπριακού με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, υιοθετώντας την τουρκική θέση. Οι οικονομικές αναφορές του, είπε, ενισχύουν περισσότερο τους φόβους ότι υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να επιβληθεί μια λύση στο πρότυπο του σχεδίου Ανάν. «Είναι δυστύχημα το γεγονός ότι στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών λαμβάνουν μέρος τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ», πρόσθεσε.
Η Αμμόχωστος στον Νταβούτογλου
ΚΑΙ τις δύο φορές που προέβη σε δηλώσεις χθες ο Ντάουνερ, πάντως, αναφέρθηκε αορίστως στο θέμα της Αμμοχώστου. Διαβεβαίωσε ότι συζήτησε την πρόταση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας πως την συζητά με διάφορους και προτίθεται να θέσει το ζήτημα και προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο έχει προγραμματισμένη συνάντηση. Κληθείς να πει αν το θέμα της Αμμοχώστου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, για οτιδήποτε, αυτό είναι υποβοηθητικό.
Μόνο γενικό σχόλιο μπορώ να κάνω και αυτό είναι ότι χρειάζεται να υπάρξει πολλή προσπάθεια στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και πολλή προσπάθεια στο να αναπτερωθούν οι ελπίδες του κόσμου», είπε. Αργότερα, στα κατεχόμενα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. δήλωσε πως συζήτησε το ζήτημα και με τον Ντερβίς Έρογλου. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το θέμα των Βαρωσίων είναι ένα ξεχωριστό θέμα, ενώ το καθήκον του είναι να προωθήσει μια συνολική λύση στο Κυπριακό. «Αυτά είναι θέματα που οι Ελληνοκύπριοι σε πολλές ευκαιρίες εγείρουν είτε μαζί μας, με την Ε.Ε. και άλλους. Δεν έχουμε ένσταση να τα συζητούμε», σημείωσε.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: