Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

υπουργείο Εξωφρενικών

Μας ενημέρωσαν για μια πραγματικά σημαντική είδηση που δημοσιεύτηκε από το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Focus, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αν και η είδηση είναι ηλικίας… 46 ετών.

Το πρακτορείο αποκάλυψε το αρχείο των συνομιλιών που είχαν ο Τοντόρ Ζίβκοφ και ο Κ. Τσερβένκοφσκι της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας, τον Μάιο του 1967 στο Σαντάνσκι. Εκεί λοιπόν ο σκοπιανός πολιτικός παραδέχεται στον Ζίβκοφ ότι «ο μακεδονικός λαός είναι μια αδιαμόρφωτη μάζα», στους οποίους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις «ότι μέχρι το 1941 ήταν Βούλγαροι και τώρα έγιναν... Μακεδόνες».

Ο Ζίβκοφ ήδη από το 1963 είχε αλλάξει την πολιτική του στο «Μακεδονικό» και είχε παραδεχθεί στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Ολομέλειας του Βουλγάρικου ΚΚ, ότι το κόμμα είχε κάνει λάθος αποδεχόμενο το 1946 τον «μακεδονισμό» βάσει του οποίου οι Βούλγαροι δηλώνονταν ως «Μακεδόνες»…

Μήπως θα πρέπει να ζητήσουμε πρόσβαση στα αρχεία αυτά ώστε να στείλουμε ένα αντίγραφο και στον κ. Γκρούεφσκι;

Με την ευκαιρία αυτή, θα πρέπει να έχει καταγραφεί πιθανόν από την ελληνική πλευρά ότι στις εκδηλώσεις που έγιναν πριν από δύο εβδομάδες στα Σκόπια για να καταδικασθεί η Συνθήκη του Βουκουρεστίου (με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη σύναψή της) από τις οργανώσεις της Διασποράς των Σκοπιανών, εκτυλίχθησαν σκηνές απείρου κάλλους και ιδιαίτερου ανθελληνισμού.

Στο μανιφέστο που εξέδωσε η «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά» επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας γιατί ασκούν… «αντιμακεδονικές» πολιτικές με στόχο τις αυτόχθονες «μακεδονικές» κοινότητές τους κ.λπ. Όλα αυτά θα τα χαρακτηρίζαμε γραφικές εξάρσεις εθνικισμού και αλυτρωτισμού αν οι οργανώσεις της σκοπιανής Διασποράς δεν είχαν την αμέριστη πολιτική (και οικονομική, όπως έχει γραφτεί) στήριξη της σκοπιανής κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι…

Αν και κανείς δεν ασχολείται πια με το Σκοπιανό, ας υπάρχει μια επαγρύπνηση εν όψει Σεπτεμβρίου, καθώς την πΓΔΜ θα εκπροσωπήσει στη ΓΣ του ΟΗΕ ο κ. Γκρούεφσκι και θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη τις ίδιες ημέρες με τον Α. Σαμαρά που θα συνοδεύεται και από τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Και από την εμπειρία μας είναι δεδομένο ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα επιδιώξει, αν όχι επίσημη συνάντηση, τουλάχιστον ένα τυχαίο συναπάντημα στους διαδρόμους του ΟΗΕ…

****

— Είναι μάλλον αστεία η συζήτηση περί του υποτιθέμενου ρόλου της Ελλάδας στη συριακή ή στην αιγυπτιακή κρίση, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας συναντώνται και το ενδιαφέρον είναι στο αν θα βγουν με διαρροές για τα δικαιώματα χρήσης του κυβερνητικού αεροσκάφους.

— Ο κόσμος καιγόταν στη Μεσόγειο και οι κ. Βενιζέλος και Αβραμόπουλος από τους τόπους των διακοπών τους, εκτόξευαν πυραύλους Σκουντ ο ένας εναντίον του άλλου για το ποιος θα χρησιμοποιεί περισσότερο, ακόμη και για προσωπική εξυπηρέτηση, το κυβερνητικό Εμπραέρ.

— Τώρα το τι συζήτησαν οι δυο άνδρες κλεισμένοι στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου, το οποίο φυσικά αποπνέει ακόμη κάτι από την προσωπική φινέτσα του Δ. Αβραμόπουλου, με τους chesterfield καναπέδες, ένας θεός ξέρει. Γιατί για τη Συρία είναι μάλλον δύσκολο να συζήτησαν, καθώς δεν ήταν παρών κανείς από τους συνεργάτες τους ή από τους αρμοδίους διπλωμάτες ή τους επιτελείς…

— Και όλοι αναρωτιόντουσαν τι είναι αυτό που μπορεί να «ενώσει» τους δυο πολιτικούς, μετά το χάσμα που άνοιξε στις σχέσεις τους η υπόθεση της χρήσης του κυβερνητικού αεροσκάφους.

— Πάντως μάλλον μεγάλο καλάθι κρατούν όσοι σπεύδουν να αναλύσουν τα «κέρδη» της Αθήνας από την αναμπουμπούλα στην περιοχή. Πράγματι έχει σημασία ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην περιοχή και είναι, θεωρητικά, σταθερή ως χώρα, αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τους συμμάχους και κυρίως τους Αμερικανούς, που δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για να εκτελέσουν την επίθεση (από καθήκον περισσότερο, παρά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους) και να επιστρέψουν γρήγορα στην πέραν του Ατλαντικού ασφάλειά τους.

— Το έχουμε πει και το έχουμε γράψει πολλές φορές και θα το λέμε διαρκώς. Είναι απολύτως λανθασμένη και εθνικά επιζήμια η προσπάθεια να καλύψουμε με όρους αμοιβαιότητας την ανατροπή των ισορροπιών που επέφερε η ανθελληνική πολιτική της Τουρκίας και η πολιτική εθνοκάθαρσης, που εφάρμοσε εις βάρος των Ελλήνων και των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.

— Θυμάστε ίσως που μετά βαΐων και κλάδων έγινε αποδεκτή η μεγάλη παραχώρηση των Τούρκων, να επιτρέψουν την επαναλειτουργία «ρωμαίικου» σχολειού στην Ίμβρο για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 50 χρόνια. Τα ελληνικά σχολειά είχαν κλείσει μετά τη φυγή του ελληνικού στοιχείου από τις πατρογονικές εστίες του και έκτοτε υπήρχε, όπως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ», νόμος για «απαγόρευση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας» σε μια κατάφωρη παραβίαση φυσικά της Συνθήκης της Λωζάννης και των διεθνών συνθηκών.

— Ήρθε πέρυσι λοιπόν ο κ. Ερντογάν και εδέησε να επιτρέψει την επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου, ώστε να χαρούν και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Φανάρι που δεν είχαν καταλάβει την παγίδα: Με δεδομένο ότι η εθνοκάθαρση στην Ίμβρο έχει επιτύχει 100%, ήταν μάλλον επιτυχία ότι εμφανίστηκαν έστω και δύο μαθητές για το σχολείο που άνοιξε. Απλώς κανείς δεν έχει σκεφθεί ότι το σχολειό στην Ίμβρο σύντομα θα υποχρεωθεί σε κλείσιμο, ενώ θα παραμείνει στο τραπέζι το αίτημα για άνοιγμα νέων μειονοτικών σχολείων στη Θράκη στο πλαίσιο της… αμοιβαιότητας.
— Είναι απολύτως λάθος η συμβουλή που δόθηκε στον πρόεδρο του American Jews Committee Ντέιβιντ Χάρις, να απαντήσει στον… Ηλία Κασιδιάρη για ένα αντισημιτικό παραλήρημά του σε κάποιο φυλλάδιο της Χρυσής Αυγής. Όταν ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εβραϊκής οργάνωσης της Διασποράς ασχολείται με τον έλληνα υμνητή του ναζισμού που η μοναδική διάκρισή του ίσως είναι στο kick boxing, τότε κάτι γίνεται λάθος και δίνεται μεγάλη αξία εκεί που δεν αρμόζει…

— Ειδική επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου για την «αξιολόγηση των εποπτευόμενων από το υπουργείο Εξωτερικών φορέων εντός δημοσίου τομέα, και συγκεκριμένα του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (Ε.Κ.Ε.Μ.), του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ. Ειδικότερα, έργο της Επιτροπής αποτελεί η αξιολόγηση της αποστολής των εν λόγω φορέων, του κόστους λειτουργίας τους, καθώς και του προσωπικού αυτών.


***

Επειδή υπάρχει οσμή… σκανδάλων το ξεκαθάρισμα των τριών φορέων θα το παρακολουθήσουμε στενά ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα κουκουλώματος… Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι Δ. Τζανάκης, εμπειρογνώμονας στη Δ/νση Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων, Αλ. Μπουντούρης, ΣΠΑ', και Ν. Γιωτόπουλος, ΣΠΑ' στη ΣΤ1 Δ/νση Προσωπικού.

www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: