Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Με γκάφα ολκής έγινε το ποδαρικό της νέας κυβέρνησης στο υπουργείο Εξωτερικών – αναφερόμαστε φυσικά στο θέμα της εκπροσώπησης της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής. Κανονικά θα έπρεπε να πέσουν κεφάλια για το θέαμα που εμφάνισε η χώρα μας. Ποιοι ήταν οι εμπλεκόμενοι;
— Σίγουρα ενημερώθηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ πρέσβης κ. Σωτηρόπουλος, ο απερχόμενος διευθυντής διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Παρασκευόπουλος, ο διπλωματικός σύμβουλος του νέου πρωθυπουργού κ. Υψηλάντης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έγινε και σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών και εκεί, παρά το ότι συμμετείχαν τόσοι υπηρεσιακοί παράγοντες, κανείς δεν φάνηκε να έχει γνώση, ώστε να προειδοποιήσει για την γκάφα και να μην εκτεθεί η χώρα...


• Επίσημοι παραστάτες του Δ. Αβραμόπουλου έχουν γίνει οι… «Πα-Ζε», ελπίζοντας στο θαύμα! Θαύματα δεν γίνονται τη σήμερον ημέρα και το πρόβλημα για τη συγκεκριμένη δυάδα δεν είναι μόνο ο υπουργός και ο Δ. Κοδέλλας, που γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα στο νεοκλασικό. Το πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, που γνωρίζει τον χώρο, ανθρώπους και καταστάσεις και διατηρεί την υψηλή εποπτεία, έστω και… εμμέσως, στο αγαπημένο του υπουργείο.


Δυνατά παίζει, πάντως, ο Φραγκίσκος Βέρρος, φίλος από παλιά του Αντώνη Σαμαρά, και εάν δεν επιλέξει τη θέση του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού, θα πρέπει να τον περιμένουμε σε πρεσβεία πρώτης γραμμής.
— Έκπληκτος ο Δ. Αβραμόπουλος διαπίστωσε στο πρώτο ταξίδι που έκανε ως ΥΠΕΞ ότι δεν υπήρχε πρέσβης να τον υποδεχθεί. Ναι, μιλάμε για την Τουρκία, όπου ο υπουργός Εξωτερικών πήγε για τον ΟΣΕΠ και τον υποδέχθηκε ο επιτετραμμένος κ. Λαλάκος. Η μακρά προεκλογική περίοδος άφησε ακάλυπτη τη θέση του πρέσβη, που άδειασε με την αποχώρηση του Φ. Ξύδα...


— Γεμάτη μαργαριτάρια ήταν η συνέντευξη του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε σε τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο. Από αναφορές προσβλητικές για τον νέο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μέχρι ενδυματολογικές παρεμβάσεις συμβατές με την ισλαμική παράδοση…
Για τον κ. Σαμαρά δηλώνει ψευδώς, αλλά δημιουργεί το σχετικό κλίμα, ότι είχε δηλώσει στο παρελθόν «Σκοτώστε τους Τούρκους» και για τον λόγο αυτό δεν πήρε ψήφους από τη μειονότητα. Όσο για τα ενδυματολογικά, ο Α. Μέτε δηλώνει ότι η Θράκη ακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, αλλά ο ίδιος δεν εγκρίνει το να φορούν μαντίλα ή τουρμπάνι και από κάτω… στενά παντελόνια.
Λέει και κάτι ακόμη ενδιαφέρον ο κ. Μέτε. Ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν και το ίδρυμά του συνεργάζονται με το… ελληνικό κράτος. Υπάρχει άραγε τέτοια συνεργασία και ποια είναι αυτή; Το ερώτημα θα πρέπει να τεθεί και προς το ΥΠΕΞ και προς το υπουργείο Παιδείας, καθώς συνήθως το ίδρυμα του Φ. Γκιουλέν επιτυγχάνει τους στόχους του διεισδύοντας στο εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε χώρας.
— Η κατά μέτωπο επίθεση που κάνει η σκοπιανή πλευρά στο θέμα των αυτοκόλλητων που τοποθετούν στα σύνορα οι ελληνικές αρχές στα αυτοκίνητα που φέρουν τα διακριτικά «ΜΚ» («Macedonia») έχει σαφή πολιτικό στόχο: να εμπεδωθεί ντε φάκτο η αποδοχή από την ελληνική πλευρά της ονομασίας «Μακεδονία», ακυρώνοντας έτσι και τη σχετική πρόβλεψη που έχει υπάρξει στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Ο μοχλός πίεσης είναι και ο τουρισμός, καθώς στα Σκόπια επιχειρείται να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα, ώστε να αποτραπούν έτσι οι χιλιάδες σκοπιανοί τουρίστες να έρθουν στους αγαπημένους τους προορισμούς σε Χαλκιδική και Πιερία.
— Η αθλιότητα στη Θράκη συνεχίζεται.
Έτσι ασύδοτα λοιπόν έφτασε και περιόδευσε ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων και του κόμματος ΜΗΡ της Τουρκίας από το Μεγάλο Δέρειο, την Κομοτηνή και τα Αρριανά μέχρι την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Ψευδομουφτήδες, «τουρκοσύλλογοι» και διάφοροι άλλοι προξενικοί επί της υποδοχής, αλλά δυστυχώς δεν έλειψαν και αιρετοί, όπως πληροφορηθήκαμε, που τον υποδέχθηκαν σύσσωμοι στο Δημαρχείο Αρριανών.
— Φαντασθείτε τι θα είχε γίνει εάν είχε κατορθώσει να πάει περιοδεία στη… Σμύρνη ο κύριος της Χρυσής Αυγής… Εδώ δεν μίλησε κανείς. Και το ΥΠΕΞ ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Περιμέναμε ότι στοιχειωδώς θα είχε επισημανθεί εγκαίρως στον κ. Μπαχτσελί ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι θα υπήρχε στοιχειώδης έλεγχος των θεωρήσεων που δόθηκαν στη συνοδεία του. Και κυρίως θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει το παραμύθι των «ιδιωτικών επισκέψεων» τούρκων πολιτικών στη Θράκη, ορολογία που καθιέρωσε ο Γ. Παπανδρέου ως ΥΠΕΞ και συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ και η Ντ. Μπακογιάννη.


Ιδιωτική επίσκεψη σημαίνει έρχεσαι με τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου ή κάποιον φίλο σου, πας στα αξιοθέατα, βγάζεις αναμνηστικές φωτογραφίες και επιστρέφεις σπίτι σου.
— Εάν οι τούρκοι αξιωματούχοι θέλουν επίσημες επισκέψεις στη χώρα, να το ξέρουμε. Να υποβάλλεται επίσημο αίτημα, να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, να καταρτίζεται το πρόγραμμα διά της διπλωματικής οδού, να δίνονται θεωρήσεις στη συνοδεία τους και για όποιο στραβοπάτημα να υπάρχει και διπλωματική αντίδραση. Και να ξέρει ο κάθε κ. Μπαχτσελί ότι, αν προκαλέσει, θα υπάρχουν και διπλωματικές συνέπειες...


— Το Βανκούβερ θεωρείται, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, μια από τις πιο όμορφες πόλεις για να ζει κανείς. Αυτό δεν είναι αρκετό, όπως φαίνεται, για να κρατήσει μακριά από τα πολιτικά δρώμενα τον Γιώργο Αϋφαντή, μέχρι τώρα γενικό πρόξενο της χώρας μας εκεί. Μαθαίνουμε ότι ο κ. Αϋφαντής προορίζεται να αναλάβει τη θέση του διπλωματικού συμβούλου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα.
Τουλάχιστον θα υπάρχει και μια φωνή «λογικής» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής εκεί στην Κουμουνδούρου, καθώς στον τομέα αυτό ευδοκιμούν διάφοροι «μυαλοπώληδες».
• Τελικά, μήπως είχατε κανένα νέο από τον φον Δημητράκη; Θυμάστε ποιον εννοώ, γιατί κοντεύουν να ξεχάσουν την ύπαρξή του εδώ στην Αθήνα. Πάντως, μια χαρά τού ήρθε η Ευρωβουλή, καθώς είναι ο πιο ευνοημένος από τους «κηπουρούς». Τώρα που όλοι λίγο-πολύ ψάχνουν για δουλειά, εκείνος όχι μόνο έχει και δουλειά και γραφείο, αλλά έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί τις γνωριμίες και να αποκατασταθεί επαγγελματικά, αφήνοντας τα στελέχη του κόμματος που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί να βγάζουν τα μάτια τους στην Αθήνα…
— Ο κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τη μια ημέρα έλεγε ότι θα προσφύγει στον Μηχανισμό, την επομένη καλούσε τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους πει ότι μπορεί και να αποσύρει το αίτημα και λίγες ώρες αργότερα αποδεικνυόταν ότι είχε ήδη υποβάλει αίτημα όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στο ΔΝΤ! Πολιτική ανηθικότητα και θράσος απαιτούνται για να κοροϊδεύεις έτσι το Εθνικό Συμβούλιο αλλά και ολόκληρο τον κυπριακό λαό.
Μπορεί ο κ. Χριστόφιας να θεωρεί μαγκιά ή εξυπνάδα το να δηλώνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι δεν είναι κακό να αναζητεί χρήματα από την Κίνα ή τη Ρωσία, αλλά και κάποιος με στοιχειώδη νου αντιλαμβάνεται τη ζημιά που κάνουν στην ίδια την Κύπρο τέτοιες επιπόλαιες, εντελώς κομματικού προσανατολισμού, δηλώσεις… Κυρίως μάλιστα όταν αυτές γίνονται την παραμονή της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.
— Μετά θα μας φταίνε οι κακοί Ευρωπαίοι που θα δηλώνουν ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ασκήσει καλά και αποτελεσματικά την προεδρία, επομένως πρέπει να είναι λειψή η συμμετοχή της στην ΕΕ κ.λπ.

http://www.paron.gr/








Δεν υπάρχουν σχόλια: