Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ


       Το Σαββάτο 27 Οκτωβρίου, και υπό καταρρακτώδη βροχή, εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα η 100η επέτειος η απελευθέρωση της Χειμάρρας από τον Σπύρο Σπηρομήλιο, Η ακριβής ημερομηνία  της απελευθέρωσης της Χειμάρρας ήταν 5 Νοεμβρίου 1912, αλλά εορτάσθηκε σε συνδυασμό με την εορτή του Αγίου Δημητρίου (26/10) και της επετείου του ΟΧΙ.(28ης Οκτωβρίου).
       Ο εορτασμός άρχισε με την Θεία Λειτουργία του Αγίου Δημητρίου στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Χειμάρρα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Αργυροκάστρου κ.κ. Δημητρίου και συνεχίσθηκε με το μνημόσυνο ενός Χειμμαριώτη. Στην συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνος δέηση και δοξολογία προς τιμήν του Σπύρου Σπηρομήλιου και των συμπολέμιστών του στην απελευθέρωση της Χειμάρρας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου εξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. (βλ.Συνημμένο1 ). ‘Εψαλε επίσης χορωδία από  νεαρά κορίτσια με επικεφαλής την δασκάλα τους από τις Βουλιαράτες.
       Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έγινε εορταστική εκδήλωση, όπου η Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών κ. ΜΑΡΙΑ  ΜΠΟΛΑΝΟΥ εκφώνησε λόγο αναφερόμενη στα ιστορικά γεγονότα της επετείου (βλ.Συνημμένο 2) και ακολούθησαν ποιήματα και τραγούδια από τα παιδιά της Χειμάρρας. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.  Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία προς στο σπίτι του Σπύρου Σπυρομήλιου και εκεί έγινε κατάθεση στεφάνων. Το γενικό πρόσταγμα το είχε ο κ.Νικόλαος Μπρίγκος, Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου της Χειμάρρας ‘ΟΜΗΡΟΣ’.
Στεφάνια κατέθεσαν οι:, 
- ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΣΤΥΛΙΟΣ, Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας,
- ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ  ΣΙΧΛΙΜΟΙΡΗΣ, εκ μέρους της ΣΦΕΒΑ Ιωαννίνων
- ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΜΠΡΙΓΚΟΣ, Πρόεδρος του Παραρτήματος της ‘ΟΜΟΝΟΙΑΣ’ ..Χειμάρρας,
- ΜΑΡΙΑ  ΜΠΟΛΑΝΟΥ, Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών,
- ΚΙΚΗ  ΗΛΕΚΤΡΑ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Άνω Δερόπολης «Οι Σελλοί»,
- ΣΤΕΛΛΑ  ΠΑΝΟΥ, δασκάλα του ελληνικού σχολείου της Χειμάρρας ‘ΟΜΗΡΟΣ
- ΛΑΜΠΗΣ  ΠΑΝΤΕΧΗΣ, εκ μέρους του Ευάγγελου Ντούλε, Προέδρου του ΚΕΑΔ
- ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ, μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας Δρυμαδιωτών 
- ΗΡΩΔΗΣ  ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ, Πρόεδρος της Ένωσης Επάρχων και Δημάρχων της ΕΕΜ 

       Μετά, ο κόσμος επέστρεψε στο σχολείο της Χειμάρρας, το οποίο βρίσκεται στο χώρο του ίδιου σχολικού συγκροτήματος με την εκκλησία, και προσφέρθηκαν ποτά, αναψυκτικά και διάφορα εδέσματα, με μέριμνα των δασκάλων (ζεύγος Μπρίγκου, Κηπερτίδου Γιάννα, Πάνου Στέλλα), συνοδεία Ηπειρωτικής μουσικής.
       Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης ο κ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΕΡΔΙΚΗΣ, Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου [ΚΑΒΗ], Πρόεδροι και Μέλη Ενώσεων Βορείου Ηπείρου καθώς και πλήθος κόσμου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: