Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Όποιος δεν Επιθυμεί την ‘Φυσική Αλβανία, Επιθυμεί Ταραχές

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Με τίτλο «Ντανάι: Όποιος τάσσεται κατά της ‘Φυσικής Αλβανίας’, τάσσεται υπέρ του πολέμου», η ε/φ POLITIKA δημοσιεύει ανταπόκριση του Νόβιτσα Τζιούριτς από την Ποντγκόριτσα, η οποία αναφέρεται σε δηλώσεις του αλβανού πολιτικού και ιστορικού, Κότσο Ντανάι, στην ε/φ ‘Ζγκιοστσιπτάρ’, όπου τόνισε ότι «όποιος δεν επιθυμεί την ‘Φυσική Αλβανία, επιθυμεί ταραχές και εντάσεις, καθώς η Φυσική Αλβανία αποτελεί κλειδί σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», ενώ διεμήνυσε επίσης ότι «όποιος τάσσεται κατά της Φυσικής Αλβανίας, τάσσεται υπέρ του πολέμου».
Οι δηλώσεις αποτελούν συνέχεια της πρωτοβουλίας του Κότσο Ντανάι για συλλογή υπογραφών υποστήριξης μεταξύ των Αλβανών, προκειμένου να εξασφαλισθεί η στήριξη δυτικών χωρών για την δημιουργία της Φυσικής Αλβανίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κότσο Ντανάι, την πρωτοβουλία αυτή υποστήριξαν και ορισμένοι αλβανοί πολιτικοί και βουλευτές στο Μαυροβούνιο.
Ο κ. Ντανάι τόνισε ότι «οι Βρυξέλλες έδωσαν ανεξαρτησία στο Μαυροβούνιο, μολονότι οι Μαυροβούνιοι δεν αποτελούν πλειοψηφία εκεί», ενώ εκτίμησε ότι «επομένως, αυτό που είναι εφικτό στο Μαυροβούνιο, στη Σλοβενία και στην Κροατία πρέπει να είναι εφικτό και για τον αλβανικό λαό, ειδικά επειδή αυτός αποτελεί τα δύο τρίτα του πληθυσμού σε τόσο μεγάλη περιοχή, δηλαδή στα αλβανικά εδάφη», διερωτώμενος «γιατί να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά». Πρόσθεσε δε ότι «τις τελευταίες μέρες στο Μαυροβούνιο έγινε πολύς θόρυβος εξαιτίας της πρωτοβουλίας αυτής», ενώ τόνισε ότι «οι Μαυροβούνιοι ξεχνούν ότι πρέπει να είναι δίκαιοι έναντι των Αλβανών, καθώς, ομοίως με την κατάργηση της ανεξαρτησίας της Αλβανίας το 1912 με την Συνθήκη του Λονδίνου, καταργήθηκε και το κράτος του Μαυροβουνίου (με την Συνθήκη των Βερσαλλιών), αλλά το Μαυροβούνιο πολλές δεκαετίες μετά, χάρη στις Βρυξέλλες, αποκατέστησε την ανεξαρτησία του».
Η ‘’φυσική Αλβανία’’ πάλι στο προσκήνιο, φαίνεται να ενισχύει περισσότερο την άποψη ότι είναι πολύ επιπόλαιη η εκτίμηση περί μη απειλής από βορρά.

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: