Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΔΕΓ Φροντιστήριο "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΚΑ" στην Σόφια της Βουλγαρίας

ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΚΑ» ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
της Κ. Μπλιζνάσκα*
Στην Βουλγαρία εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν αρκετά κρατικά Πανεπιστήμια τα οποία προσφέρουν μαθήματα Ελληνικών – το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, το Πανεπιστήμιο στην Φιλιππούπολη, στο Βελίκο Τέρνοβο και άλλα. Στα τμήματα αυτά η διδασκαλία βασίζεται πλέον σε μία μακρόχρονη παράδοση, οι καθηγητές είναι έμπειροι και κάθε χρόνο αρκετοί φοιτητές επιλέγουν τις Νεοελληνικές σπουδές – πολύ συχνά από περιέργεια, ή με σκοπό να βρουν εύκολα εργασία στις άπειρες Ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία.
Τι γίνεται όμως αν είσαι νέος, γύρω στα τριάντα, έχεις ερωτευτεί την Ελλάδα, ταξιδεύεις κάθε καλοκαίρι στα νησιά της και το μόνο που σκέφτεσαι είναι πότε τελικά θα μιλήσεις στα Ελληνικά με τους ντόπιους; Ή, αν είσαι λίγο μεγαλύτερος, γύρω στα σαράντα-σαράντα πέντε, αγαπάς την Ελλάδα και τις παραλίες της, οπότε έχεις αγοράσει ένα εξοχικό σπιτάκι στην Βόρεια Ελλάδα και θέλεις να πιάσεις κουβέντα με τον γείτονα; Τι να κάνετε όταν τα παιδάκια του μικτού γάμου σας μιλούν καλύτερα Βουλγαρικά παρά Ελληνικά, ενώ στα ταξίδια σας στην Ελλάδα παίζουν με τα ξαδερφάκια τους τα οποία, δυστυχώς, δε ξέρουν αγγλικά ακόμα;
Ανοίγεις το Google, ψάχνεις να βρεις κάποιο φροντιστήριο που προσφέρει μαθήματα Ελληνικών – είτε ιδιαίτερα, είτε σε ομάδες – και βρίσκεις τουλάχιστον δεκαπέντε σχολές. Όλες αυτές οι σχολές προσφέρουν Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Ελληνικά. Όταν τηλεφωνήσεις για πληροφορίες όμως, συχνά σε ενημερώνουν ότι έχουν μόνο έναν καθηγητή ο οποίος τώρα έχει πάει στην Ελλάδα για λίγους μήνες, ή το γκρουπ δε θα ξεκινήσει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, ή ότι δεν προσφέρουν ιδιαίτερα μαθήματα τις ώρες που μπορείς εσύ. Εν τω μεταξύ η λαχτάρα σου να ξεκινήσεις μαθήματα Ελληνικών κοντεύει να γίνει έμμονη ιδέα.
Αυτή είναι η αποστολή της σχολής μας. Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να διαλέξουν μορφή διδασκαλίας, να ξεκινήσουν μαθήματα το γρηγορότερο δυνατόν, να τους δεχτούμε στο δικό μας «Ελληνικό νησί στην καρδιά της Σόφιας», όπως λέμε. Δεν είναι τυχαία και η επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΚΑ», το μήνυμα της οποίας με κάποιον περίεργο τρόπο γίνεται κατανοητό από όλους τους μαθητές μας, ακόμη και από τους αρχάριους – να προσφέρουμε τα πάντα σχετικά με την διδασκαλία της Ελληνικής.
Το φροντιστήριό μας ιδρύθηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2010. Εγώ ήδη είχα εργαστεί ως καθηγήτρια Ελληνικών πέντε χρόνια – με ιδιαίτερους μαθητές και σε άλλα φροντιστήρια. Το συνεχές ενδιαφέρον καινούριων μαθητών με ενθάρρυνε να προχωρήσω στην δημιουργία μίας σχολής εξειδικευμένη στην διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Είναι και ένας τρόπος να είσαι ιδιαίτερα αποδοτικός σε αυτό που κάνεις, εφ’ όσον αφιερώνεις όλο τον χρόνο σου και τις προσπάθειές σου σε ένα αντικείμενο μόνο.
«Κάθε αρχή και δύσκολη» - την πρώτη σχολική χρονιά συνέχισα τα ιδιαίτερα μαθήματα – πλέον στους χώρους της σχολής μας, έψαχνα για καθηγητές Ελληνικών υψηλού επιπέδου, ενώ την άνοιξη του 2011 άρχισαν και τα πρώτα μας τμήματα για ενηλίκους.
Από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως σήμερα άλλαξαν πολλά. Η ομάδα μας αποτελείται τώρα από δέκα καθηγητές, πέντε από τους οποίους είναι απόφοιτοι της Νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, δύο είναι Έλληνες οι οποίοι σπούδασαν στην Βουλγαρία, οπότε μιλούν άριστα Βουλγαρικά, δύο έχουν σπουδάσει ειδικότητες με εκμάθηση Ελληνικών, και ένας είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. (Όλα τα βιογραφικά τους υπάρχουν και στην ιστοσελίδα μας www.panellinika.bg)
Τα τμήματα για ενηλίκους διαρκούν τρεις μήνες – αρχίζουν τον Σεπτέμβριο, τον Ιανουάριο, και τον Απρίλιο. Το καλοκαίρι – τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διοργανώνουμε μόνο εντατικά τμήματα με διάρκεια ενός μήνα, λόγω του ότι οι μαθητές μας ταξιδεύουν στην Ελλάδα όσο περισσότερο μπορούν.
Στα πλαίσια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς εκατόν ογδόντα πέντε μαθητές πήραν συμμετοχή στα τμήματά μας, και κάλυψαν επίπεδα από το Α1 έως το Β2. Συγχρόνως, πάνω από εβδομήντα μαθητές παρακολούθησαν ιδιαίτερα μαθήματα, φτάνοντας έως το επίπεδο Γ1. Η ατομική διδασκαλία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Σόφια, όπου πολλοί ενήλικοι εργάζονται σε υψηλές και υπεύθυνες θέσεις, κάνουν πολλά επαγγελματικά ταξίδια και διαθέτουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Έτσι, αφ’ ενός, έχουν την οικονομική δυνατότητα να μαθαίνουν Ελληνικά με αυτόν τον τρόπο και, αφ’ ετέρου, είναι ουσιαστικά ο μόνος εφικτός τρόπος να ασχολούνται με την γλώσσα.
Εκτός από την εκμάθηση Ελληνικών προσφέρουμε επίσης εκμάθηση Βουλγαρικών μέσω Ελληνικών – σε ατομική μορφή αλλά και σε ομάδες υπαλλήλων σε Ελληνικές επιχειρήσεις, μαθήματα Ελληνικών σε παιδιά – ηλικίας από τεσσάρων έως δώδεκα χρονών, καθώς και εκμάθηση Νομικών Ελληνικών, το ενδιαφέρον για την οποία μας εξέπληξε – προφανώς είναι πάρα πολλοί οι δικηγόροι στην Βουλγαρία οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν Ελληνικά. Εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί και η πιο πρωτοποριακή μας υπηρεσία – online μαθήματα Ελληνικών μέσω λογισμικού με ψηφιακή τάξη.
Στα πλαίσια της διδασκαλίας Ελληνικών διοργανώσαμε επιτυχώς και μερικά από τα διαδεδομένα στα φροντιστήρια Αγγλικών «Speaking Clubs» - μαθήματα εξάσκησης προφορικού λόγου. Καθηγητές ήταν μόνο οι συνάδελφοί μας Έλληνες, έτσι ώστε μαθητές από όλα τα τμήματα ή αυτοί που παρακολουθούν ατομικά μαθήματα να έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στα Ελληνικά, ακούγοντας την γνήσια προφορά φυσικών ομιλητών. Τα θέματα ήταν αφιερωμένα στον Ελληνικό Πολιτισμό και στις μεγάλες Ελληνικές γιορτές – τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, το Πάσχα, την Πρωτομαγιά.
Παράλληλα, το τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας μας τίμησε, ορίζοντας την Σχολή μας ως ένα από τα σχολεία όπου φοιτητές της ειδικότητας παρακολουθούν την διδασκαλία Ελληνικών και διδάσκουν τα πρώτα τους μαθήματα, με σκοπό να αποκτήσουν άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού. Παρά την αναγνώριση αυτή, επιδιώκοντας την συνεχή βελτίωση της μεθοδολογίας μας, εγώ και η καθηγήτριά μας κα Πέτια Ζαγόρτσεβα συμμετείχαμε φέτος σε προγράμματα επιμόρφωσης διδασκόντων της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Αθήνα.
Κλείνοντας, αυτό που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους, είναι οι εκδηλώσεις τις οποίες προσφέραμε στους μαθητές μας, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους είναι Ελληνόφιλοι. Ελληνικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, μία από τις οποίες του Καραγκιόζη, συναυλίες, μερικές ελληνικές βραδιές όπου όλοι μαζί χορέψαμε χασάπικο, ακούγαμε Ελληνική μουσική, είχαμε διαγωνισμούς Ελληνικών χορών και τραγουδιών, πολλές βραδιές σε Ελληνικά εστιατόρια στην Σόφια, για να βοηθήσουμε όλους να γνωρίσουν καλύτερα την παραδοσιακή κουζίνα της Ελλάδας και να την απολαύσουμε μαζί.
Εδώ και μερικούς μήνες στην Σχολή μας λειτουργεί και βιβλιοθήκη για όλους τους μαθητές μας, με παιδικά βιβλία, λογοτεχνία, ποίηση, κόμικς, περιοδικά, εφημερίδες και αρκετά λεξικά. Επίσης, έναν ακόμη χώρο τον οποίο δημιουργήσαμε για τα «παιδιά» μας είναι το γκρουπ μας στο Facebook, όπου καθημερινά όλοι μοιραζόμαστε τραγούδια, γνωμικά, φωτογραφίες, στίχους και ανέκδοτα σε απλά ή δύσκολα Ελληνικά. Οι καθηγητές συμμετέχουν ενεργά, διορθώνουν τα λαθάκια των μαθητών και τους βοηθούν να εκφραστούν καλύτερα.
Κάπως έτσι έχουμε κερδίσει το πιο μεγάλο βραβείο – την εμπιστοσύνη όλων των μαθητών μας, οι οποίοι μας θεωρούν στενούς φίλους τους, έρχονται χαμογελαστοί στο μάθημα, κάνουν γνωριμίες στην τάξη τους, μαθαίνοντας με χαρά την αγαπημένη γλώσσα και αναμένοντας με αγωνία να ξαναπάνε στην Ελλάδα για να πουν τις πρώτες τους ολοκληρωμένες προτάσεις στα Ελληνικά και να έρθουν πιο κοντά στους φίλους τους Έλληνες.

*Η Καλίνα Μπλιζνάσκα είναι καθηγήτρια Ελληνικών και Διευθύντρια του φροντιστηρίου «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΚΑ» στην Σόφια της Βουλγαρίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: