Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Πανικόβλητος και επικίνδυνος ο Ερντογάν απειλεί… Κατεβάζει κομάντος στους δρόμους και χτυπά «κόκκινο» στο Αιγαίο

erdogan
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας – Τουρκολόγος
Την εντυπωσιακή αποκάλυψη ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταΐπ Ερντογάν, διακατεχόμενος από έντονο φόβο επικείμενων μεγάλων ταραχών και επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης της Τουρκίας ετοιμάζει ειδικά σώματα κομάντος για να κατέβουν στους δρόμους των τουρκικών πόλεων προς αντιμετώπιση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κάνει η γνωστή τουρκική εφημερίδα, Aydınlık.
Γεγονός είναι ότι σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν παρουσιαστεί στο πρωθυπουργικό γραφείο του Ερντογάν αλλεπάλληλες αναφορές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ότι μέσα στο Φθινόπωρο αναμένονται μεγάλες κινητοποιήσεις αποσταθεροποίησης της Τουρκίας.
Για τον λόγο αυτό ο ίδιος ο Ερντογάν έχει αποφασίσει ότι η τουρκική αστυνομία δεν επαρκεί να ελέγξει αποτελεσματικά την κατάσταση και έχει δώσει εντολή το δυνατόν… συντομότερο να ετοιμαστούν ειδικά σώματα κομάντος που θα βγουν στους δρόμους για να πατάξουν τις ταραχές που αναμένεται να ξεσπάσουν. Εδικά για την Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα ταραχών μέσα στο Φθινόπωρο, έχουν δοθεί κυβερνητικές εντολές να είναι έτοιμο ένα σώμα από 5.000 κομάντος. Οι κομάντος αυτοί θα είναι ειδικευμένοι σε συγκρούσεις με διαδηλωτές ακόμα και σε ανταρτοπόλεμο πόλεων, γεγονός που δείχνει πως η κατάσταση είναι έκρυθμη και αποδώ και μπρος όλα είναι πιθανά.
Άλλα εκτός από την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και την Άγκυρα και στη νοτιοανατολική Τουρκία αναμένεται ένταση καθώς το κουρδικό έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Οι Κούρδοι φέρονται εξοργισμένοι με την Άγκυρα εξ’ αιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής βοήθειας στους ισλαμιστές που πολεμούν τους Κούρδους στην βορειοανατολική Συρία. Όπως αποκάλυψε και η ίδια η τουρκική εφημερίδα, Taraf, από τις 16/8 ένας από τους σημαντικότερους Κούρδους ηγέτες, ο Murat Karayılan, κατήγγελλε με έμφαση την τουρκική κυβέρνηση ότι βοηθά τους ισλαμιστές της Al Kaida και το παρακλάδι της, Al Nusra, που πολεμά ενάντια του PYD, κουρδικού σκέλους του ΡΚΚ στην Συρία.
Η συνεχιζόμενη αυτή υποστήριξη της Τουρκίας προς τους ισλαμιστές, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Murat Karayılan, αποτελεί εχθρική πράξη εναντίον των Κούρδων γενικότερα και σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και στις εξελίξεις στο κουρδικό στην ίδια την Τουρκία. Αλλά για την συνεχιζόμενη συνεργασία Τουρκίας και Al Kaida για την Συρία, υπάρχουν πολλές αναφορές στον τουρκικό τύπο όπως η πιο χαρακτηριστική στην τουρκική εφημερίδα Aydınlık, στις 25/8, όπου αποκαλύπτεται πως το κύριο αρχηγείο της Al Kaida που οργανώνει τις επιθέσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στη περιοχή του Maltepe.
Οι αποκαλύψεις αυτές πυροδοτούν νέα ένταση μεταξύ της τουρκικής αρχής και των Κούρδων, αλλά και πολλών άλλων εσωτερικών παραγόντων όπως οι Αλεβήτες, που αντιτίθενται σφοδρά σε μια άμεση ανάμειξη της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας και κυρίως αντιτίθενται σε κάθε είδους βοήθεια προς τους ακραίους Ισλαμιστές. Ειδικά για τους Αλεβήτες, η εφημερίδα Milliyet σε άρθρο της στις 4 Σεπτεμβρίου επισημαίνει ότι μια πιθανή ανάμειξη της Τουρκίας σε πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο μέσα στην ίδια την Τουρκία καθώς Η μειονότητα των Αλεβητών θεωρείται συγγενική με τους Αλεβήτες της Συρίας που είναι το βασικό στήριγμα στο καθεστώς Άσαντ και αναμένεται να αντιδράσουν έντονα.
Το πιο επικίνδυνο όμως για εμάς σε όλα αυτά, είναι ότι όσο αυξάνονται οι τάσεις αποσταθεροποίησης της Τουρκίας η τουρκική προκλητικότητα μετά από ένα διάστημα εκεχειρίας, κτυπάει «κόκκινο» στο Αιγαίο με αλλεπάλληλες αεροπορικές εμπλοκές. Παράλληλα τελευταία εκδηλώνονται και προκλητικές κινήσεις τόσο στη δυτική Θράκη όσο και στα Δωδεκάνησα, όπου πρόσφατα η Τουρκία ανακάλυψε νέα «τουρκική μειονότητα». Άραγε σε όλα αυτά έχει δοθεί η ανάλογη προσοχή από την μνημονιακή – κατοχική κυβέρνηση των Αθηνών;
Πολύ αμφιβάλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: