Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Π. Κονδύλης και οι αυταπάτες των ιθυνόντων κύκλων της Ελλάδας για την Ελληνοτουρκική συνεργασία

Ο πολίτης Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων

Ο διανοητής Κονδύλης, με το φορτίο των γνώσεων και του ωμού ρεαλισμού που διαμορφώνει τις διακρατικές σχέσεις και συμμαχίας γράφει και τα εξής εδώ και δύο δεκαετίες: "Η ιδεολογική πίστη ότι η οικονομική συνεργασία ή διαπλοκή οδηγεί αναγκαία σε άμβλυνση γεωπολιτικών και πολιτικών αντιθέσεων δεν έχει κανένα ιστορικό στήριγμα. Αναφέρω ένα ιδιαίτερα αδρό παράδειγμα: Ανάμεσα στα 1900 και στα 1914 το γαλλογερμανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 137%, το γερμανορωσσικό κατά 121% και το γερμανοβρεταννικό κατά 100%, ενώ περισσότερα από τα μισά τοτινά διεθνή καρτέλ παραγωγής, αποτελούσαν κοινή γερμανοβρεταννική ιδιοκτησία".
Να, λοιπόν, το αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής συνεργασίας, την οποία μας καταγράφει ο Κονδύλης: "Όλοι αυτοί οι εντυπωσιακοί άνω δείκτες δεν εμπόδισαν τις παραπάνω χώρες να εμπλακούν σε έναν από τους φονικότερους πολέμους από καταβολής κόσμου" (βλ. "Θεωρία Πολέμου", εκδ. β' "Θεμέλιο" 1999, σελ. 404).
Αυτός είναι ο κυνικός ρεαλισμός στις σχέσεις των κρατών και συνεπώς οι Ελληνοτουρκικές οικονομικές συναλλαγές - και πολύ περισσότερο τα ζεϊμπέκικα - δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα την ώρα Χ, που θα σημάνει τον πόλεμο.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων καλό θα ήταν οι δικοί "μας" τζιτζιφιόγκοι να τα έχουν αυτά κατά νου. Τα κράτη δεν παίζουν. Έχουν συμφέροντα και αυτό μας το δίδαξε ο Θουκυδίδης. Προσγείωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: