Σκόπια: Υποστήριξη από την Ομάδα Visegrad για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Τα κράτη μέλη της Ομάδας Βίσεγκραντ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις ευρωπαϊκές και ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες τηςFYROM.
Αυτό δήλωσαν οι πρέσβεις της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, στη συνάντηση με τον πρόεδρο Γκεόργκι Ίβανοφ, ο οποίος φιλοξένησε σήμερα με παραδοσιακό γεύμα τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών μελών της Ομάδας αυτής που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα.
Ο Ίβανοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαίρετες σχέσεις και το συνεχή πολιτικό διάλογο μεταξύ των Σκοπίων και των χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ με βάση τους μεγάλους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης.
Κατά τη συνάντηση οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι οι αμοιβαία συνεργασία συνεχώς βαθαίνει, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό για πιο εντατική συνεργασία σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού, των τεχνολογιών των πληροφοριών και τη γεωργία.
Σκόπια: Η διαφορά του ονόματος στη συνάντηση Αβραμόπουλου – Μπαν Κι Μουν
Νέα Υόρκη.
Ένα από τα θέματα της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Νέα Υόρκη ήταν το θέμα της διαφωνίας του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επίκεντρο των συζητήσεων του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα αποτελέσει το όνομα των Σκοπίων.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συζητήσει το ζήτημα της Κύπρου, μετά του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντάται για δεύτερη φορά με τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι μουν, ως επικεφαλής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε Τίρανα και Σκόπια
Με θέματα τους μετανάστες και την πολιτική κρίση
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle αναμένεται να φθάσει σήμερα στα Σκόπια για να αξιολογήσει εκ του σύνεγγυς την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τα Τίρανα, θα μεταβεί και στα Σκόπια.
Στα Σκόπια, ο Westerwelle, αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των κεντρικών κρατικών θεσμών καθώς και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους οποίους θα καλέσει σε πολιτικό διάλογο για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης, ιδιαίτερα, μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης των Σκοπίων να μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου 2013.
Το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων, αναφέρει ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεν έχει ανακοινωθεί στα σλαβικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Ο Guido Westerwelle θα συναντηθεί σήμερα στα Τίρανα με τους ηγέτες της Αλβανίας και αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξη της Γερμανίας προς την Αλβανία για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, ομιλούν ότι επίκεντρο των προς συζήτηση θεμάτων, θα αποτελέσει η αυξητική τάση και το ζήτημα που δημιουργείται από τους αιτούντες άσυλο, από τα Σκόπια και την Αλβανία, κατά τους τελευταίους μήνες.
Ο νέος υπουργός Άμυνας των Σκοπίων συναντήθηκε με πρέσβη ΗΠΑ και εκπρόσωπο ΝΑΤΟ
Ο νέος υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι, (Αλβανός) είχε σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρέσβη στα Σκόπια, Paul Wohlers και τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του ΝΑΤΟ, συνταγματάρχη Αλεξάντερ Αλεξάντροφ.
Στις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική αμυντική συνεργασία των Σκοπίων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω εμβάθυνση στη συνεργασία στο πλαίσιο των διαδικασιών μεταρρύθμισης στο στρατό και στο Υπουργείο Άμυνας.
Αντιδράσεις στην τοποθέτηση του Τζαφέρι
Στο μεταξύ, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από πολλούς πολίτες μετά το δημοσίευμα σε αλβανική ιστοσελίδα των Σκοπίων, ότι «ένας αρχηγός του UCK τέθηκε υπουργός Άμυνας, ταπεινώνοντας όλους τους υπερασπιστές και τους έντιμους πολίτες».
Επιπρόσθετα, αντιδράσεις για το διορισμό του Ταλάτ Τζαφέρι, εμφανίστηκαν και στο στρατό όπως τις παρουσιάζει ο Στογιάντσε Άγγελοφ, αρχηγός του κόμματος «Αξιοπρέπεια», ο οποίος επισημαίνει ότι «υπάρχει εξέγερση μεταξύ των στρατηγών και των αξιωματικών του στρατού για την αναβάθμιση του Τζαφέρι, που όχι μόνο είχε χαμηλότερη κατάταξη από αυτούς, αλλά εγκατέλειψε το σκοπιανό στρατό για να ενταχθεί στον UCK».
Σκόπια.
«Τρεις είναι οι βασικοί μας στόχοι: Να είμαστε ισότιμοι πολίτες με τους Αλβανούς, να μας αναγνωρίσουν ως «μακεδονική» μειονότητα και να αναγνωριστεί η γλώσσα μας ως «μακεδονική».
Αυτά δήλωσε ο Έντμοντ Όσμανι από το Γκόλο Μπέρντο, σε συνέντευξή του στη σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, Ντνέβνικ.
Ο Όσμανι τόνισε ότι το νέο σλαβικό κόμμα ιδρύθηκε την περίοδο αυτή για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και να κερδίσουν έδρες στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Όσμανι είναι γνωστός στα Σκόπια με τους ισχυρισμούς ότι απειλείται από τις αλβανικές αρχές με τη διοργάνωση μαθημάτων της σλαβικής γλώσσας.
Ο 36χρονος Όσμανι είχε λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές, αλλά για ελάχιστους ψήφους δεν εξελέγη δήμαρχος, γράφει το δημοσίευμα.
Αντιπροσωπεία Σλαβικής Διασποράς στις Βρυξέλλες για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
« Η Ευγενία Νατσουλίδου προερχόμενη από την Έδεσσα, θα προσπαθήσει να δώσει διάσταση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σλάβων στη «Μακεδονία του Αιγαίου»
Ο πρόεδρος της Σλαβικής Διασποράς των Σκοπιανών, Μέτο Κολόφσκι πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου είχε πολλές συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ασκήσει πίεση για την προσχώρηση των Σκοπίων στους δύο οργανισμούς, αναφέρει το σλαβικό δημοσίευμα.
Ο Κολόφσκι συναντήθηκε σήμερα με τον Jonathan Prentis, πολιτικό εκπρόσωπο της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG) και την Iskra Kirova εκπρόσωπο της ΕΕ και ερευνητική αναλύτρια.
Η κύρια συνάντηση του Κολόφσκι ήταν με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τον Αλεξάντερ Τέρκελ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα Σκόπια καθώς και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το φάκελο των Σκοπίων, David Cullen.
«Στην αντιπροσωπεία μας, συμμετείχαν (Σλάβοι) εκπρόσωποι από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες που είχαν ως σκοπό κατά τη συνάντησή τους με εκπροσώπους των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ και των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, καθώς και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της CatherineAshton, να υποστηρίξουν του όρους ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους εκπροσώπους αυτούς στα ευρω-ατλαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Σλάβοι στις χώρες που είναι μέλη αυτών των δύο οργανισμών», δήλωσε ο Μέτο Κολόφσκι προς το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.
«Θέλουμε, επίσης, δια μέσω των προέδρων μας να καταστήσουμε σαφές ότι τα Σκόπια δεν βρίσκονται μόνο αντιμέτωπα με την επιβαλλόμενη διαμάχη για το όνομα, αλλά και το λόγο ότι η συνάδελφός μας, Ευγενία Νατσουλίδου προερχόμενη από την Έδεσσα (Βόντεν-Воден, γράφει το κείμενο), την Ελλάδα, θα προσπαθήσει να δώσει διάσταση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σλάβων στη «Μακεδονία του Αιγαίου», που είναι μέρος του νότιου γείτονά μας, καθώς οι συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν καθημερινές πιέσεις, απειλές και προβλήματα.
»Θα τονίσω ότι η FYROM αξίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Περιμένουμε τα επιχειρήματά μας να γίνουν δεκτά, προκειμένου να δημιουργηθεί μία βάση με τις θέσεις μας, οι οποίες είναι βαθύτερες έναντι της ελληνικής επιχειρηματολογίας για το ζήτημα του ονόματος», είπε ο Κολόφσκι.
www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου