Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι Εγγλέζοι επισείουν ξανά τον μπαμπούλα του σχεδίου Ανάν;


Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Κάθε φορά που ο βρετανικός Τύπος ασχολείται με την Κύπρο, δεν το κάνει από… αγάπη και… ενδιαφέρον. Αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα των αγγλικών ΜΜΕ την τελευταία 50ετία, θα διαπιστώσει ότι αυτά ήταν κατευθυνόμενος προπομπός θέσεων και πολιτικής της εκάστοτε βρετανικής κυβερνήσεως. Ακόμα και το κατ’ ισχυρισμόν έγκυρο BBC αποδείχθηκε μέγας ψευδολόγος, και πότε; Στις πιο τραγικές ώρες της Κύπρου.
Κατά την τουρκική εισβολή, που η Βρετανία ανέχθηκε και συνέδραμε, το BBC μετέδιδε ψευδέστατα ότι δήθεν η Κερύνεια είχε καταληφθεί. Τις τελευταίες ημέρες, οι «έγκυροι» «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έχουν αποδυθεί κυριολεκτικά και μεθοδικά σε μια επιχείρηση εκφοβισμού αλλά και υποβολής ιδεών και θέσεων, που συνιστούν βάναυση πρόκληση και ευθεία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρχικά ξεκίνησαν με υποβολές για την οικονομία. Χθες, δεύτερο άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», εντός λίγων ημερών, συστήνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ως μοχλό πίεσης επί της Λευκωσίας, για πρόοδο στο διπλωματικό πεδίο αναφορικά με το Κυπριακό. 
Προσθέτει πως «τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να πουν στους Ελληνοκυπρίους, με τρόπο φιλικό μα σταθερό, ότι η οικονομική βοήθεια απαιτεί πρόοδο επί μιας διπλωματικής διευθέτησης». Η βρετανική εφημερίδα δεν παραλείπει τους οδυρμούς επειδή το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε το 2004 από τους Έλληνες της Κύπρου, ενώ οι Τούρκοι το αποδέχτηκαν, επειδή, δήθεν, οι Έλληνες θα εντάσσονταν στην Ε.Ε. Με απλά λόγια, η εφημερίδα υποβάλλει ότι, τώρα είναι η ώρα, οι εταίροι μας να μας πατήσουν ακόμα πιο σκληρά στον λαιμό, για να υποκύψουμε και σε επίλυση του Κυπριακού.
Και μόνο το δεύτερο δημοσίευμα της «Φ.Τ.» και η διασύνδεση που κάνει μεταξύ της οικονομικής κρίσης και του Κυπριακού, καταδεικνύει τις φοβερές και ανεξιλέωτες ευθύνες του Δ. Χριστόφια για το κατάντημα της Κύπρου. Όλοι αντιλαμβάνονται τη στενή διασύνδεση οικονομίας και πολιτικής. Η άσκηση πολιτικής -ακόμα και πόλεμος- στηρίζονται σε ισχυρή οικονομία. Την άρρηκτη σύζευξη οικονομίας, πολιτικής και πολέμου διέγνωσε πριν από 2500 χρόνια ο Περικλής και την διαζωγράφισε στον «Επιτάφιο».
Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε έναν πρωτοφανή «πόλεμο»: Πώς να αντιμετωπίσει πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές, και να ανασυνταχθεί από τα ερείπια που επισώρευσε η ολέθρια οικονομική και η πολιτική Χριστόφια-ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και να διασωθεί. Γιατί, λοιπόν, οι Εγγλέζοι επισείουν ξανά τον μπαμπούλα ενός νέου σχεδίου Ανάν; Πρώτον, επειδή γνωρίζουν ότι η Κύπρος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και, άρα, είναι ευάλωτη, πιστεύουν, σε πιέσεις και εκφοβισμούς.
Δεύτερον, καταγράφουν ότι ο Ν. Αναστασιάδης, που θα εκλεγεί ως νέος Πρόεδρος, το 2004 είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν και, άρα, όπως ισχυρίζονται, οι Ευρωπαίοι θα βρουν «ανοιχτές θύρες». Τρίτον, εξαιτίας του μνημονίου η Κύπρος θα αντιμετωπίσει περαιτέρω δυσκολίες, συνεπώς θα υποκύψει ευχερέστερα σε επιβολή λύσης. Τέταρτον, τα βρετανικά δημοσιεύματα μυρίζουν από μακριά νέα, ξεκάθαρη συμπαιγνία Βρετανίας-Τουρκίας, με τη συνέργεια του ανεκδιήγητου Ντάουνερ.
Οι Εγγλέζοι δεν γράφουν ποτέ στα κουτουρού και η υποβολή ότι η έκτακτη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το νησί, συνιστά για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευκαιρία για να ξεπεραστεί η διαίρεση του νησιού, είναι ενδεικτική των προθέσεων των Βρετανών και αρκετών εταίρων μας. Ο Ν. Αναστασιάδης, που θα είναι ο νέος Πρόεδρος, με χθεσινές δηλώσεις του διέψευσε τους Εγγλέζους υποβολείς και δεσμεύτηκε ότι θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες της Κύπρου έχουν αξιοπρέπεια και θα τα καταφέρουν ξανά.

www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: