Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Έφυγε ο Ολάντ με μία «τσάντα» γεμάτη ενέργεια, νερό και τρένα!


Έφυγε ο Ολάντ με μία «τσάντα» γεμάτη ενέργεια, νερό και τρένα!
Η γεωστρατηγική στροφή της Ελλάδας προς τη Γαλλία είναι η είδηση της ημέρας της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε.
Μετά και την ομιλία του Γάλλου Προέδρου στην Ελληνογαλλική Σχολή, ο Φρανσουά Ολάντ μετέβη στο διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και απογειώθηκε, επιστρέφοντας στο Παρίσι με μία «βαλίτσα» γεμάτη ενέργεια, υδάτινους πόρους, σιδηρόδρομους και πολύ πιθανόν ..φρεγάτες!
Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί στις δηλώσεις του να είπε ότι δεν ήρθε να πουλήσει όπλα, δεν σημαίνει όμως πως δεν …μπορεί να νοικιάσει κιόλας!
Και από κυβερνητικούς κύκλους προκύπτει η πληροφορία όμως ότι και η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να μείνει με «σταυρωμένα» χέρια στον τομέα της άμυνας και της υπεράσπισης των συμφερόντων της ΑΟΖ. Πρόσθετα, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας η «Le Figaro» ,επιμένει ότι «η Ελλάδα θα νοικιάσει δύο φρεγάτες από τη Γαλλία για την ενίσχυση του πολεμικού της ναυτικού με την προσδοκία μιας «επανεκκίνησης» των στρατιωτικών προμηθειών, από τη Γαλλία είπε γαλλική κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της επίσκεψης Γάλλου Προέδρου François Hollande στην Αθήνα.
Η «επί της αρχής» συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης -στο τέλος Φεβρουαρίου-στην Αθήνα, του Γάλλου υπουργού Άμυνας Jean-Yves Le Drian», είπε η ίδια πηγή. Και οι «ενοικιάσεις» δεν σταματούν στις φρεγάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται επίσης από την Le Figaro, «η Γαλλία θα νοικιάσει και τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας στην Ελλάδα». Στο ρεπορτάζ της επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για τις φρεγάτες Fremm, διαρκούν εδώ και χρόνια και αφήνεται να εννοηθεί ότι εμπόδιο για την ολοκλήρωσή τους είναι οι …γερμανικές αντιρρήσεις!
Αν και ολιγόλεπτη ήταν θερμή η συνομιλία με τον Φώτη Κουβέλη, που είχε ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια του γεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με τη ΝΕΤ, θέλησε να μάθει τις εντυπώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από τη συμμετοχή ενός αριστερού κόμματος σε μία τρικομματική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως «πείραμα» την συνεργασία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουβέλης του απάντησε ότι πρόκειται για μία θέση ευθύνης, καθώς, όπως τόνισε, η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να είχε διαλέξει τον εύκολο δρόμο της αντιπολίτευσης.
«Από θέση ευθύνης επιλέξαμε να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση γιατί υπήρξε κίνδυνος η χώρα να βγει από το ευρώ», είπε ο Φώτης Κουβέλης στον Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τη ΝΕΤ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε, ότι η Γαλλία θα πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να βοηθήσει ώστε να έρθουν επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Η συνάντηση Ολάντ – Βενιζέλου και η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από δύο θέματα, τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα δύο κόμματα συνεργάζονται και στην Ευρώπη.
Επίσης, Βενιζέλος και Ολάντ συζήτησαν για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και αντίστοιχων κομμάτων σε πανευρωπαικό επίπεδο, κάτι που αποτέλεσε θέμα συζήτησης και στο τετ α τετ που είχαν στο γεύμα εργασίας νωρίτερα. Πρόσθετα, συζητήθηκαν οι τελευταίες αποφάσεις των Βρυξελλών, θέματα που αφορούν στο ΕΣΠΑ, και ζητήματα κυβερνητικής αλλά κοινωνικής συνοχής.
«Θα παρακαλούσα οι πάντες να αντιληφθούν ότι σήμερα για την Ελλάδα είναι μία σημαντική στιγμή για την έννοια «επιχειρηματικότητα»», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Hilton. Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή τη σημαντική στιγμή και προς όφελος της Γαλλίας αλλά και της Ελλάδας». «Η επιλογή να στηρίξουμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν επιλογή λογικής, συναισθήματος και καρδιάς», είπε ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Χίλτον.
«Αν η Ελλάδα παρέμενε στη ζώνη του ευρώ για μας θα ήταν δόξα και νίκη για τη ζώνη του ευρώ», τόνισε. «Κάναμε τα πάντα για να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας και θα ήθελα με την ευκαιρία να χαιρετίσω την στάση της κυρίας Μέρκελ, έτσι ώστε όλοι να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Κερδίσαμε τη μάχη εκείνη και αυτό το οφείλουμε στην επιλογή που έκαναν οι Έλληνες να επενδύσουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε την διοικητική και οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με την Γαλλία», επεσήμανε ο κ. Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας ανέλαβε πολύ σοβαρές προσπάθειες που έπεισαν τους ευρωπαίους εταίρους. «Οι επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επενδύσουν με την στήριξη των κυβερνήσεων», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη για χάραξη νέων προοπτικών ώστε να μην χαραμιστούν οι νέες γενιές. Χρειάζεται ικανότητα επενδύσεων που θα βοηθήσουν στην Ελλάδα, είπε ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι πολλές γαλλικές εταιρείες παρέμειναν στην Ελλάδα παρά την κρίση και ότι πολλές γαλλικές εταιρείες επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Θέλω να εκφράσω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Ερχόμενος εδώ εκφράζω την φιλία που είναι γνωστή, την αλληλεγγύη που ξέρετε, την προσπάθεια που θα γίνει και εσείς προσπάθεια καταβάλλετε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : «Δεν ήρθα εδώ να σας πω ότι πρέπει να κάνετε περαιτέρω πράγματα. Ήρθα για να σας πω ότι πρέπει τώρα να περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο. Η ανάπτυξη είναι η λέξη κλειδί. Αυτή που εν τέλει πρέπει να αποκατασταθεί στην Ευρώπη. Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη. Οι δυσκολίες που βιώνουν οι μισθωτοί και οι άνεργοι δεν πρέπει να πάνε χαμένες».
«Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες προς την κατεύθυνση οριοθέτησης της ΑΟΖ» επεσήμανε ο κ. Σαμαρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Σε λιγότερο από 15 μέρες θα επισκεφτώ την Τουρκία σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου. Ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν την επίλυση των προβλημάτων. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα μας με φιλικό τρόπο, καθώς αυτό συμφέρει και την Ευρώπη», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας που βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της ΑΟΖ, να το κάνει όποτε θέλει. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Μάλιστα εξέφρασε ανοικτά το ενδιαφέρον του για την κοινή εκμετάλλευση αυτών.
«Αν η Γαλλία μπορεί να συνεκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα στην Ελλάδα, θα το κάνει» είπε, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα και προς την Τουρκία. «Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη να έχει αποθέματα αερίου» τόνισε ο κ. Ολάντ. «Οι φίλοι φαίνονται στις δύσκολες ώρες», είπε ο Κάρολος Παπούλιας στον Γάλλο πρόεδρο, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά πως ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο.
«Θα είμαστε μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη, αν πιέσουμε το λαό να δώσει περισσότερα», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της ανεργίας.
«Ήρθα σαν φίλος της Ελλάδας και δεν ζητάω θυσίες» είπε ο Γάλλος πρόεδρος αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των Ελλήνων.
«Οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όρια τους» είπε ο κ. Ολάντ, τονίζοντας πως αυτό που προέχει είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.
Αυτό που μένει να δούμε, είναι τι αντιδράσεις ενδεχομένως θα υπάρξουν από το Βερολίνο και αν και κατά πόσο οι σημερινές συμφωνίες θα είναι ή όχι όσο εύθραυστες στο παρελθόν υπήρξαν οι συμφωνίες που απέρρεαν από τη συνθήκη των Σεβρών …όπως οι πορσελάνες τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: