Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πρόκληση Ερντογάν: Μίλησε για «Νότια Κύπρο» μπροστά στη Μέρκελ


Πρόκληση Ερντογάν: Μίλησε για «Νότια Κύπρο» μπροστά στη Μέρκελ
Προκλητικός για μια ακόμα φορά σε δηλώσεις του από κοινού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, σχολίασε: «Κατ’ αρχάς να τα ξεχωρίσουμε. Δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο, αλλά στη Νότια Κύπρο».  

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το ζήτημα της τρομοκρατίας και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις ήταν το περιεχόμενο των επαφών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην τουρκική πρωτεύουσα, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις.
Αναφερόμενη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά. Επιθυμούμε να υπάρξει πρόοδος. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση του πρωτοκόλλου της Άγκυρας δεν είναι πολύ δύσκολη. Οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, πρέπει να έχουν καλές σχέσεις και εμπορικές σχέσεις με τις χώρες – μέλη. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου».
Η Μέρκελ πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό δεν εξαρτάται από μένα. Είναι κάτι που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενες χώρες. Ο κ. Ερντογάν είπε πως μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο και πως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε, αλλά η πράξη αφορά τις δύο πλευρές».
Στους γνωστούς τόνους, η καγκελάριος επανέλαβε τις -όχι ιδιαίτερα αρεστές στην Άγκυρα- απόψεις της για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.Η Μέρκελ έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακολούθησε η κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ-Ερντογάν.
«Επανέλαβα τη στάση μου. Επιθυμούμε να συνεχιστεί η διαδικασία, παρότι έχω αμφιβολίες σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας» είπε η Μέρκελ και υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των κεφαλαίων που θα ανοίξουν. Αλλά αν καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα κεφάλαιο, αυτό θα είναι ένα βήμα».
Η καγκελάριος είπε ακόμα πως «οι διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτές, πράγμα για το οποίο υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε από τώρα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».
Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στο αίτημα της τουρκικής πλευράς για έκδοση Τούρκων πολιτών που καταζητούνται στην Τουρκία ως τρομοκράτες.
«Τα αιτήματα έκδοσης εξετάζονται με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή» είπε και τόνισε ότι «υπάρχουν κάποιες σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Για παράδειγμα λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες κράτησης και σε περίπτωση που μετά την έκδοση πρόκειται να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, μπορεί και δεν ικανοποιείται το αίτημα περί έκδοσης».
Αναφερόμενη στα μέλη του ΡΚΚ, η Μέρκελ είπε «γνωρίζουμε ότι προκειμένου να πάρουν μέρος σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, εργάζονται και σε άλλες οργανώσεις που φέρουν άλλους τίτλους. Είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα αυτό και το παρακολουθούμε».
Στο θέμα της τρομοκρατίας αναφέρθηκε και ο Ερντογάν. Η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει από τη Γερμανία να εκδοθούν από τη Γερμανία 200 «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων».
Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο δράστης της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα είχε έλθει στην Τουρκία προερχόμενος από τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: