Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

O Έλληνας που γίνονταν Τούρκος, γίνονταν δυο φορές Τούρκος…


Dimosievma-Vatan-881x1024ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΟΙ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ ΚΑΙ ΝΤΕΡΒΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ

γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Στις 26 Φεβρουαρίου από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Afrika, αλλά και από την τουρκική, Vatan, κυκλοφόρησε μια είδηση η οποία έκανε μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία και στα κατεχόμενα. Η είδηση αυτή ανέφερε ότι ο γνωστός, ήδη μακαρίτης, Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντεκτάς, όπως και ο σημερινός πρόεδρος των κατεχομένων, Ντερβίς Έρογλου, δεν είναι γνήσιοι μουσουλμάνοι και… μάλιστα πολέμησαν την εδραίωση του Ισλάμ στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στα κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Beşir Atalay πραγματοποίησε μια σύσκεψη στην τουρκική πρεσβεία στην κατεχομένη Λευκωσία και μάλιστα κεκλισμένων των θυρών. Στη σύσκεψη αυτή καταγγέλθηκε ότι οι Ντεκτάς και Έρογλου δεν είναι μουσουλμάνοι και κατηγορηθήκαν ότι είναι άθεοι. Μάλιστα στην ίδια σύσκεψη οι καταγγελίες αυτές στοιχειοθετήθηκαν με τις συμπληρωματικές κατηγορίες ότι ο Ντεκτάς, όπως και ο νυν πρόεδρος των κατεχομένων, Ντερβίς Έρογλου, όχι μόνο δεν είναι καθαροί μουσουλμάνοι, αλλά με διάφορες ενέργειές τους εμπόδισαν στα κατεχόμενα την λειτουργία των ισλαμικών κατηχητικών σχολείων καθώς και των ιδρυμάτων ανάγνωσης και αποστήθισης του Κορανίου, που αποτελούν έναν από τους πιο ισχυρούς θεσμούς στις μουσουλμανικές χώρες. Στην ίδια σύσκεψη που πήραν μέρος πολλοί φορείς των κατεχομένων, αναφέρθηκε ότι οι Ντεκτάς και Έρογλου ουσιαστικά υπήρξαν πολέμιοι του Ισλάμ, ενώ ζητήθηκε από τον Beşir Atalay η απομάκρυνση του σημερινού, άθεου, όπως χαρακτηρίστηκε, προέδρου των κατεχομένων, Derviş Eroğlu, με την κατηγορία του… εχθρού του Ισλάμ.
Φυσικά οι κατηγορίες αυτές ξεσήκωσαν θύελλα συζητήσεων τόσο στα κατεχόμενα όπως και στην ίδια την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο ίδιος ο Έρογλου να προβεί σε δημόσια διάψευση αυτών των κατηγοριών, ενώ και ο Τούρκος υπουργός προσπάθησε να διαψεύσει ότι έχει γίνει τέτοια συζήτηση στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του στην τουρκική πρεσβεία της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχαν έρθει στην επιφάνεια διάφορα δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την τουρκική καταγωγή του Ντεκτάς. Μάλιστα ο γνωστός αείμνηστος Κύπριος τουρκολόγος, Κώστας Π. Κυρρής, που έχει ασχοληθεί αρκετά με το ζήτημα των εξισλαμισμένων Κυπρίων, των γνωστών σαν Λινοβάμβακων, έχει γράψει ότι ο Ντεκτάς είναι γενίτσαρος και μάλιστα ανέφερε ότι υπήρχαν ακόμα την δεκαετία του πενήντα συγγενείς του που δεν είχαν γίνει μουσουλμάνοι και οι οποίοι μιλούσαν τότε μόνο ελληνικά και δεν ήξεραν λέξη τουρκικά. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο Ντεκτάς μιλούσε άπταιστα ελληνικά.
Το θέμα αυτό έρχεται σαν συμπλήρωμα σε πρόσφατα δημοσιεύματα στην ίδια την Τουρκία που αποκάλυπταν την ελληνοποντιακή καταγωγή του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν και την ελληνοκρητική καταγωγή του αντιπροέδρου του, Μπουλέντ Αρίντς. Η υπόθεση αυτή της γενιτσαρικής καταγωγής πολλών ηγετικών πρόσωπων της σύγχρονης Τουρκίας, μας θυμίζει αυτό που έλεγαν κάποιοι πρόγονοί μας από την Μικρά Ασία, ότι, «ο Έλληνας που γίνονταν Τούρκος γίνονταν δυο φορές Τούρκος». Πάντως, στην σημερινή Τουρκία φαίνεται πως γνήσιοι Τούρκοι είναι… λιγάκι δύσκολο να βρεθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: