Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: Σκληρή κριτική από τις ΗΠΑ για τις εθνικιστικές κορώνες της Αλβανίας και απάντηση του Μπερίσα

Την απογοήτευση και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι «οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή» εκφράζουν οι ΗΠΑ, σε υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επιδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις πρόσφατες εθνκιστικές δηλώσεις από την αλβανική ηγεσία.
Το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο φέρεται να επιδόθηκε στο αλβανικό ΥΠΕΞ πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «Top Story» του μεγαλύτερου αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού «Top Channel» και, σήμερα, απασχολεί σύσσωμο τον αλβανικό Τύπο, που κάνει λόγο για «αποκάλυψη βόμβα».
"Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι και μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή» αναφέρεται στο υπόμνημα, στο οποίο ασκείται έντονη κριτική στις πρόσφατες εθνικιστικές δηλώσεις Αλβανών πολιτικών.
"Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις Αλβανών πολιτικών [...] πέρασαν τη γραμμή της υπεύθυνης πολιτικής συζήτησης προς μία αντιπαραγωγική και δυνάμει επικίνδυνη ρητορική. Όχι μόνο προάγουν μία ακόμη πιοεμπρηστική συμπεριφορά και αποσπούν την προσοχή από τις προτεραιότητες της περιοχής αλλά δυνητικά υποκινούν τη βία, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και έχουν αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέσεις. Η χρησιμοποίηση αρνητικών εθνικών μηνυμάτων για πολιτικούς σκοπούς είναι αποσταθεροποιητική και αντιπαραγωγική» τονίζεται - μεταξύ άλλων - στο υπόμνημα.
"Η χρησιμοποίηση αρνητικών εθνικών μηνυμάτων για πολιτικούς σκοπούς πρέπει να σταματήσει τώρα. Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές δεν αποτελούν δικαιολογία για ανεύθυνη ρητορική» υπογραμμίζεται.
"Παροτρύνουμε τους Αλβανούς πολιτικούς και την πολιτική ηγεσία να ενεργούν υπεύθυνα και να μείνουν μακριά από τις (εσωτερικές) υποθέσεις της Σερβίας. Αντ' αυτού, να επικεντρωθούν στις προτεραιότητες του αλβανικού λαού στη Αλβανία- ελεύθερες και δίκαιες βουλευτικές εκλογές, προσχώρηση στην ΕΕ, βελτιωμένες οικονομικές ευκαιρίες κ.λπ.» προστίθεται.
"Η Αλβανία μπορεί και πρέπει να είναι ένας υπεύθυνος και συνεργάσιμος γείτονας αλλά οι πολιτικοί της θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον πειρασμό να 'παίζουν' το χαρτί του εθνικισμού. Δεν κάνετε καλή εντύπωση, καθώς μάλιστα ετοιμαζόμαστε για τη νέα ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μην μας αναγκάσετε να σας καταδικάσουμε δημοσίως» καταλήγει το υπόμνημα.
Ως "απάντηση στις επικρίσεις της Ουάσιγκτον" για την εθνικιστική ρητορική της τελευταίας περιόδου από την αλβανική πολιτική ηγεσία ερμηνεύουν τα ΜΜΕ στα Τίρανα τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσα, στο κοινοβούλιο.

"Ο αλβανικός εθνικισμός είναι ένας πολιτισμένος εθνικισμός, που βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, με βάση το πνεύμα της ελευθερίας, το ζωτικό εθνικό συμφέρον, που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί. Ο αλβανικός εθνικισμός είναι το κίνητρο και η δύναμη του κάθε πολίτη, του κάθε πολιτικού αυτής της χώρας για την πραγματοποίηση των ευγενών στόχων του έθνους μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα εκπληρώσει τις προσδοκίες γενεών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Ο εθνικισμός αυτός δεν βασίζεται σε εδαφικές διεκδικήσεις και δεν έχει στη βάση του το δόγμα της εξόντωσης ούτε τη φοβία απέναντι στους άλλους. Είναι απλώς ένας εθνικισμός με βάση τις αξίες των πολιτών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις παραπάνω δηλώσεις στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της αλβανικής βουλής για τα πέντε χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, την οποία και χαρακτήρισε ως "το πιο σημαντικό γεγονός της εθνικής μας ιστορίας".

ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: