Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΠΑ: "Το φυσικό αέριο της Κύπρου σε Ευρώπη μέσω Τουρκίας" - "Ναι" σε Nabucco "Όχι" σε ΤΑΡ!


Σε πλήρη αναντιστοιχία με τα ελληνικά συμφέροντα στα ενεργειακά είναι οι θέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Α.Μεσογείου και της Ευρώπης, αν θεωρήσουμε ότι ο γνωστός και μη εξαιρετέος από τον πολεμική (επιτυχημένη...) που άσκησε κατά του South Stream και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πρώην υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράϊζα εκφράζει ακόμα τις θέσεις των ΗΠΑ.
Όπως τόνισε σήμερα μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια(που διοργανώθηκε από την εταιρεία που έχει τις δημόσιες σχέσεις της Lockheed Martin στην Ελλάδα), το Athens Energy Forum 2013, ο Μ.Μπράϊζα, δεν άφησε και πολλά περιθώρια ακόμα και στον πιο καλόπιστο έναντι των ΗΠΑ:
-Τάχθηκε υπέρ της διαμετακόμισης του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο και το Ισραήλ από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Δηλαδή η Τουρκία θα "ανοίγει" και "θα κλείνει κάνουλες" στο αέριο που βρέθηκε στην Κύπρο και από την Τουρκία θα εξαρτάται η ροή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Α,Μεσογείου προς την Ευρώπη!Υποστήριξε, ότι η επιλογή αυτή είναι πιο οικονομική σε σχέση με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα.
-Τάχθηκε ενάντια στην κατακύρωση στις πλειοδότριες ρωσικές εταιρείες του διαγωνισμού για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ωστόσο δεν διευκρίνησε αν τα χρήματα από την οικονομική ζημία που θα υποστεί η Ελλάδα θα καταβληθούν από τις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι οι αμερικανικές εταιρείες είναι εξαφανισμένες από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
-Εκτίμησε, ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαιτζάν (ήταν και πρεσβευτής στο Αζερμπαϊτζάν) αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλίνουν υπέρ του αγωγού Nabucco για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη, καθώς προσφέρει πρόσβαση σε περισσότερες χώρες. Δηλαδή μπροστά σε μέλη της ελληνικής κυβέρνησης όπως ο υπέρμαχος του TAP υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα να συμμετάσχει στο παιχνίδι των αγωγών.
Αν όντως συμβεί αυτό και δεν προτιμηθεί ο TAP θα είναι η απόλυτη ελληνική τραγωδία: Οι ΗΠΑ πολέμησαν την συμμετοχή της Ελλάδας στον South Stream, ήταν το μόνο κράτος στο οποίο είχε επιτυχία η πολεμική τους αφού ακόμα και η Βουλγαρία με το "γιουσουφάκι" των ΗΠΑ τον Μ.Μπορίσοφ, τελικά συμμετέχει στον South Stream και τώρα που συμμετέχει στον TAP, οι ΗΠΑ δείχνουν τον ... Nabucco! Δηλαδή θέλουν να μείνει η Ελλάδα 100% έξω από το παιχνίδι των αγωγών, άγνωστο γιατί...
Υπενθυμίζεται δε, ότι στα μέσα Φεβρουαρίου υπεγράφη στην Αθήνα διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την υποστήριξη κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ.
Ο αντιπρόεδρος της ΒΡ, John Baldwin αρμόδιος για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ παρουσίασε τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω Γεωργίας, Τουρκίας και του αγωγού που τελικά θα επιλεγεί, προς την ΕΕ και "φωτογράφησε" και αυτός τον Nabucco!
Ως πλέον ρεαλιστική λύση για τη μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ παρουσίασε παρ' όλα αυτά την κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας και ο έτερος Αμερικανός, Hugh Pope, στέλεχος του κέντρου Διεθνών Κρίσεων.
Ο διευθυντής του περιβόητου ΕΛΙΑΜΕΠ Θ. Ντόκος αναφέρθηκε τέλος στο ενδεχόμενο να ανοίξει εφέτος ο δρόμος για εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ιράν στην ΕΕ. Εκτίμησε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα στη χρονιά, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία. Δεν τάχθηκε, τουλάχιστον σήμερα υπέρ της μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Τουρκία, ωστόσο δεν το απέρριψε το ενδεχόμενο...
Nα σημειώσουμε ότι ο Μπράϊζα παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 2007 την Ζεϊνό Μπαράν, Τουρκοαμερικανίδα με σπουδές πάνω στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και ειδικευμένη σε θέματα από την ισλαμική ιδεολογία μέχρι την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρασία, ενώ θήτευσε σε κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στις ΗΠΑ.
Αντικαταστάτης του Μπράιζα ως πρεσβευτής στο Αζερμπαïτζάν διορίστηκε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, αυτός που είπε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της πρέπει να προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία...
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: