Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Λέτε… να γίνονται «θαύματα»;


Της Ζέζας Ζήκου

«Αν βγάλουμε τον Ιούνιο, από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε»… δήλωσε ο πρωθυπουργός… Προφανώς, ο Αντώνης Σαμαράς ίσως ξέρει κάτι που εμείς το αγνοούμε ή, τελικώς, πιστεύει στα θαύματα. Πάντως, η συγκίνηση έχει θολώσει τον νου. Στον απόηχο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Σαμαράς έδειξε απόλυτα ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλα πλέον είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Εμφανίστηκε υπέρμαχος της άποψης ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της, διότι οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι και πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα για να φανεί συνεπής η χώρα έναντι των πιστωτών! Ωστόσο, όλα τα υπουργεία υπολειτουργούν, οι καθυστερήσεις όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους στόχους της κυβέρνησης αλλά και αυτούς του Μνημονίου, είναι χαοτικές.
Επίσης, διαβεβαίωσε τους ξένους επενδυτές ότι εγκρίνεται η επένδυση της Eldorado στη Θράκη και πως η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και θα προστατέψει με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις. Με συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι σε δέκα ημέρες θα εγκριθεί η επένδυση της Eldorado Gold Corp. σε ορυχείο χρυσού στο Πέραμα Θράκης. Ενέργειες όπως αυτές που έγιναν πρόσφατα στα μεταλλεία Χαλκιδικής δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, τόνισε ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «πρόκειται για μία επένδυση που επιθυμούμε πολύ». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, σκοπός της κίνησης να δώσει «πράσινο φως» στην επένδυση των 230 εκατ. ευρώ, είναι να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Καναδών της Eldorado Gold Corp. μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η επένδυση στο Πέραμα Θράκης αναμένει για μήνες την έγκριση και είναι ένα από τα τέσσερα ορυχεία που έχει αποκτήσει η καναδική εταιρεία στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί να επενδύσει άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα στην επόμενη τετραετία.
Κατά τα λοιπά, οι πάντες ασχολούνται με το ελληνικό χρέος (εκτός από την κυβέρνηση) και την επιδείνωση της κατάστασης στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους φαίνεται αναπόφευκτο, αναφέρει το Spiegel-online, επισημαίνοντας την επιστροφή της ευρωκρίσης. «Η κρίση στην Ευρωζώνη απωθήθηκε εδώ και καιρό – όμως φαίνεται να επανέρχεται γρηγορότερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν. «Η Ισπανία βρίσκεται ενώπιον μιας τεράστιας χρεοκοπίας στα ακίνητα, η Ιταλία απειλείται με την επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Κύπρος χρειάζεται άμεσα δανειακή βοήθεια δισεκατομμυρίων για τις εξαθλιωμένες τράπεζές της», γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Οσο για την Ελλάδα, αναφέρει τα εξής: «Ακόμα και εκεί η επίπονη συνέπεια της κρίσης έχει μόνο μετατεθεί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ενδεχόμενο “κούρεμα” χρέους, το οποίο όλοι σχεδόν οι ειδικοί θεωρούν αναπόφευκτο. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα έπρεπε ως εκ τούτου να διαγράψουν ένα μέρος της δανειακής τους βοήθειας προς τη χώρα. Θα έχαναν δισεκατομμύρια. Ακόμη και εδώ η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα συμφέρον να ομολογήσει αυτές τις απώλειες για τον Γερμανό φορολογούμενο πριν από τις εκλογές. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι θεωρεί ήδη δεδομένο ένα τέτοιο “κούρεμα”: ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα υπάρχει ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του χρέους, αν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους λιτότητας. Επισήμως οι διασώστες του ευρώ έχουν αφήσει ανοιχτό αυτό το σημείο. Στην απόφασή τους του Δεκεμβρίου για την Ελλάδα γίνεται λόγος μόνο για πιθανά περαιτέρω βήματα». Αυτά γράφει το γερμανικό έντυπο!
Η στήλη απλώς θα θυμίσει τις κινήσεις της Γερμανίας στην περίπτωσή μας:
Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας ήταν η απαγόρευση κάθε σκέψης για αναδιάρθρωση.
Η δεύτερη αντίδραση, χρεοκοπία εντός του ευρώ για να μην κινδυνεύσει η Ευρωζώνη.
Η τρίτη αντίδραση, έξοδος από το ευρώ και στάση πληρωμών.
Η τετάρτη αντίδραση, εσωτερική υποτίμηση και γιγάντωση της ύφεσης.
Και μετά ήρθε το τέλος… Δηλαδή οι πιστωτές μας μας κράτησαν στη ζωή με το πανούργο εθελοντικό «κούρεμα» «για να μη χρεοκοπήσουμε ατάκτως» και εμείς θα τρώμε τις σάρκες μας. Και η τρίτη μακάρια κυβέρνηση επαίρεται για το εθνοσωτήριο έργο της. Ομως, η υπομονή εξαντλείται. Το κόστος που πληρώνουμε όλοι οι Ελληνες για τη «διάσωση» της χώρας και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, μας γονατίζει. Η οργή ξεχειλίζει και η οικονομική πίεση αυξάνεται…


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: