Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το φάσμα της αλβανικής πολιτικής που «χρωματίζει» η Τουρκία


Δεν είναι εκτός πλαισίου η σημερινή δήλωση του Κόμματος για Δικαιοσύνη ,Ένταξη και Ενότητα (PDIU) που συνήθως και χωρίς να είναι μακράν της πραγματικότητας και χάριν συντομίας αποκαλείται Κόμμα των Τσάμηδων, και αφορούσε στην κίνηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας ώστε να κοινοποιήσει στον ΟΗΕ τις συνιστώσες της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνακόλουθα ΑΟΖ. Το Κόμμα των Τσάμηδων λοιπόν, ακολουθώντας την νοοτροπία ενός μειονοτικού κόμματος και προσανατολισμένο πλέον ξεκάθαρα στις σκοπιμότητες και τον προσανατολισμό της Τουρκίας στην περιφερειακή πολιτική, καλεί σήμερα (Σαββάτο, 23 Φλεβάρη) το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράσει επί της κίνησης της Ελληνικής διπλωματίας. Σε μια φθηνή πλέον σπέκουλα με την αποδεδειγμένη απ’ τις Τουρκικές υπηρεσίες απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, καλεί σε ανάμειξη την Αλβανική πλευρά σε μια υπόθεση που αφορά το Αιγαίο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξ άλλου που στην ανακοίνωση γίνεται ξεκάθαρη έκκληση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ώστε στη θέση που θα λάβει και τους χειρισμούς στο μέλλον να συμβουλευτεί με τους ενδιαφερόμενους γείτονες. Είναι ξεκάθαρο ποιόν γείτονα υπονοούν οι Τσάμηδες.
Η σημερινή ανακοίνωση δεν είναι το μόνο γεγονός των τελευταίων ημερών που καταδεικνύει ότι οι Τούρκοι στα πλαίσια της περιφερειακής πολιτικής στα Βαλκάνια και την έντονη ανάμειξη στην Αλβανία δεν αρκούνται με τις επιρροές που έχουν στα μεγάλα πολιτικά αλβανικά κόμματα και το κατεστημένο της αλβανικής διοίκησης. Έχουν και προωθημένα πολιτικά προπαγανδιστικά σχήματα. Είναι όπως ο ρόλος του αποκαλουμένου «λαγού» στους αγώνες μαραθωνίου ή άλλων αγωνισμάτων μεγάλων αποστάσεων.
Σε προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος του ΣΚ κ. Έντι Ράμα ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ευθέως για το πώς αντιλαμβάνεται τις σχέσεις με την Τουρκία και απάντησε όπως αρμόζει σε μια μεγάλη και σημαντική δύναμη της περιοχής. Δεν χρειάζονται αναφορές για τη στάση και τη συμπεριφορά του κυβερνώντος ΔΚ του Μπερίσα, ο οποίος έχει σχεδόν μετατρέψει την Αλβανία σε δορυφόρο της Τουρκίας σε ζητήματα στρατηγικών επενδύσεων, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αμύνης της Τουρκίας στα Τίρανα Γιλμάς διήρκεσε τέσσερις μέρες και είχε πέραν των άλλων υπογραφή συμφωνίας με το Κόσοβο για την ενίσχυση της διαδικασίας δημιουργίας σώματος ενόπλων δυνάμεων εκεί. Η χρηματοδότηση μάλιστα είχε προ εγκριθεί απ’ την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.
Ας έρθουμε όμως στο ζήτημα των «μικρών» τουρκόφιλων κομμάτων και εκτός αυτού των Τσάμηδων.
Στα ψιλά των ειδήσεων, με σαφή όμως την επιμονή ώστε να κάνει την εμφάνιση του στο κοινό, περνάν οι τοποθετήσεις του Προέδρου ενός καινούργιου πολιτικού σχήματος που όμως δηλώνει ξεκάθαρα ότι εμπνέεται απ’ την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για το Κόμμα Κίνημα για την Νέα Αλβανία (Partia Levizja per nje Shqiperi te Re) (PLSHR) με Πρόεδρο τον Εντμόντ Βλάσαϊ (Edmond Vlashaj). Είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου “Vitrina” («Βιτρίνα» μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του οποίου δείχνει ότι στην ουσία πρόκειται για ένα Τούρκικο πανεπιστήμιο στα Τίρανα). Ο Βλάσαϊ λοιπόν τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε συναντήσεις και επαφές με τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος Δικαισύνη και Ανάπτυξη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερόλ Ανταγιλμάζ (και αρμοδίου για τις διεθνείς σχέσεις στο κόμμα αυτό). και στελέχη του επιτελείου του. Μετά απ’ αυτό δημοσιοποίησε ότι θα τον συνδράμουν άμεσα στις επικείμενες εκλογές και ότι η ευημερία της Τουρκίας  υπό τον Ερντογάν αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο μοντέλο για τον ίδιο αλλά και για την πολιτική ζωή στην Αλβανία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι λίγες μέρες πριν την επίσκεψή  του στην Τουρκία ο συγκεκριμένος είχε δηλώσει ότι η Αλβανία είναι προτιμότερο αντί να επιμένει στην προοπτική στην ΕΕ να προσανατολιστεί στην ιδέα της δημιουργίας Κοινοπολιτεία των Δυτικών Βαλκανίων με την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ υπό την ηγεσία της Τουρκίας. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα είναι στις εκλογές στη συμμαχία του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και το ΔΚ. Έθεσε υπόψη στους Τούρκους συνομιλητές ότι το κόμμα του ειδικά ενδιαφέρεται για τους τομείς ευθύνης των υπουργείων Εργασίας, Πολιτισμού και Διασποράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: