Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η κοινή γνώμη ζητά τον σχηματισμό αξιόπιστης και στιβαρής Κυβέρνησης, που θα αναλάβει βαρύ φορτίο με στόχο να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα. Η νέα Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα όπως:
1. Την οικονομική κρίση και όλες τις συνέπειες που αυτή επισύρει, όπως είναι οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, η ύφεση, που θα φτάσει το 3,5%, η ανεργία, που θα ξεπεράσει το 13,5%, το δημοσιονομικό έλλειμμα, που σκαρφάλωσε περίπου στο 6,5% επί του ΑΕΠ, καθώς και τα διαφορά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία είναι συναφή με την κοινωνική συνοχή.
1. Την οικονομική κρίση και όλες τις συνέπειες που αυτή επισύρει, όπως είναι οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, η ύφεση, που θα φτάσει το 3,5%, η ανεργία, που θα ξεπεράσει το 13,5%, το δημοσιονομικό έλλειμμα, που σκαρφάλωσε περίπου στο 6,5% επί του ΑΕΠ, καθώς και τα διαφορά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία είναι συναφή με την κοινωνική συνοχή.
2. Την ορθολογιστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που ούτως ή άλλως σχετίζεται με την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, με τη λύση του Κυπριακού, καθώς και με νέες συμμαχίες και στρατηγικές, που θα μας απεγκλωβίζουν από την τουρκική απειλή και κηδεμονία.
3. Την απαίτηση του κόσμου να δει έργα, δημιουργία συνθηκών σταθερότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και πρόνοιας το συντομότερο δυνατό. Είναι, δε, πιθανόν να βρεθεί ενώπιον μιας αντιπολίτευσης, που δεν χαρίζεται και προφανώς θα δώσει ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική διάσταση στα καθημερινά προβλήματα, βγάζοντας, εάν κρίνει σκόπιμο, τον κόσμο στους δρόμους.
4. Τις πιέσεις για διευκόλυνση της τουρκικής ενταξιακής πορείας με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 22, 23 και 15, για τη δικαστική εξουσία, τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και για την ενέργεια.
Τα ζητήματα αυτά, όπως και η κρίση είναι συναφή με το Κυπριακό. Ας μη ζει κανείς με τις ψευδαισθήσεις ότι οι Βρετανοί και οι Τούρκοι δεν θα μας χτυπήσουν στα αδύνατά μας σημεία, και δεν θα επιδιώξουν να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα. Ο κ. Μπαγίς ήταν και προκλητικός και ειλικρινής προ δυο βδομάδων στην Άγκυρα, όταν έλεγε ότι η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνην του σχεδίου Ανάν. Ήδη, όπως και πριν από πέντε χρόνια, σε επίπεδο Ε.Ε. και διεθνώς, καλλιεργήθηκε η εντύπωση, κυρίως από τον κ. Ντάουνερ, ότι η νέα Κυβέρνηση είναι έτοιμη για υποχωρήσεις. Για άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων και για τετραμερή.
Ή ακόμη και για εντατικές συνομιλίες από τον Σεπτέμβριο ώς τον Απρίλιο, για κλείσιμο του Κυπριακού πριν από τις Ευρωεκλογές. Δεν μπορεί το Κυπριακό να προχωρήσει στις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος. Θέλει νέα στρατηγική και στόχους.
Εάν ο νέος Πρόεδρος θέλει να πετύχει, θα πρέπει να αφήσει πίσω του λογικές και πρακτικές του παρελθόντος. Και να είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και όχι κομματάρχης. Η καρέκλα στην οποία θα καθίσει μοιάζει με ηλεκτρική. Με το καλημέρα, δηλαδή στις 4 Μαρτίου, συνέρχεται το Γιούρογκρουπ και ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να δώσει τη μάχη του μνημονίου. Σε αυτήν την προσπάθεια, και γενικότερα, η κριτική της αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι εποικοδομητική και όχι καταστροφική, με στόχο την κοινωνική και πολιτική συνοχή, και την έξοδο από την κρίση το συντομότερο δυνατό.
Τα μικροκομματικά συμφέροντα θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο και η άσκηση ελέγχου στην εξουσία είναι αναγκαία για να αποφευχθούν τάσεις αλαζονείας και αυθαιρεσίας. Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, δημιουργική και σοβαρή. Εκ των πραγμάτων, θα πέσει αμέσως στα βαθιά. Και δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει σε κανέναν τομέα. Ούτε στο Κυπριακό ούτε στην οικονομία ούτε αλλού. Διότι ο τόπος βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Δίδει αγώνα επιβίωσης.
www,simerini.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου