Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ Κλίμα έντασης από Άγκυρα: 21 παραβιάσεις και παραβάσεις από δεκάδες α/φ και πλοία


Κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου και Θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας σημειώθηκε από τουρκικά μαχητικά και βέβαια την κορβέτα του τουρκικού Ναυτικού που έπλεε στις Κυκλάδες χθές επιβεβαιώνοντας απόλυτα το πρωινό σημείωμα του defencenet.gr περί επικείμενων μεθοδευμένων προκλήσεων οι οποίες είχαν υποπέσει στην αντίληψη των Επιτελείων. Τα οποία άλλωστε ήταν προετοιμασμένα για κάτι τέτοιο.
Και όλα αυτά συμβαίνουν μόλις δύο εβδομάδες πριν συνεδριάσει το "Συμβούλιο Συνεργασίας", δηλαδή αυτή η ανώμαλη διυπουργική επιτροπή δύο χωρών, εμπνεύσεως Γιώργου Παπανδρέου και αναβίωσης δια χειρών Δ.Αβραμόπουλου, όπου η μία (Τουρκία) υποβλέπει εδάφη και δικαιώματα της άλλης (Ελλάδα), αλλά κατά τα λοιπά, "συνεργάζονται"!
Συγκεκριμένα οι τουρκικές παραβιάσεις στο FIR Αθήνας την 20η Φεβρουαρίου 2013 έγινε από σχηματισμό 6 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της τουρκικής Αεροπορίας, ενώ μεμονωμένες παραβιάσεις έγιναν από 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235MPA και 2 ελικόπτερα πιθανόν S-70B6.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 5 παραβάσεις του FIR και 16 παραβιάσεις του EEX, σε Βόρειο, Κεντρικό και ΝΑ Αιγαίο, ενώ 2 εκ των τουρκικών μαχητικών ήταν οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν (έτσι αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ...) σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική χωρίς να υπάρξουν εμπλοκές.
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με τις αεροπορικές παραβιάσεις είχαμε και την παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων σήμερα το πρωί μεταξύ Μυκόνου και Νάξου.
Πρόκειται για την τουρκική κορβέτα “BOZCAADA” κλάσης D'Estienne d'Orves A69, η οποία κινήθηκε βόρεια της Πάρου και κατόπιν κατευθύνθηκε νότια μεταξύ Ν. Σίφνου – Ν. Αντίπαρου.  
Το τουρκικό σκάφος βρισκόταν συνεχώς υπό παρακολούθηση από μια φρεγάτα και μια πυραυλάκατο του ΠΝ και τελικά εξήλθε από τα Εθνικά Xωρικά Ύδατα στις 14:30.
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: