Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

:ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΡΡΙΚΟΣ

Γράφει ο Στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος


Σε μία σεμνή τελετή στον χώρο που ήταν τα γραφεία της ΠΕΑΝ [ Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων ]επί κατοχής [Φιλαρέτου 108, Καλλιθέα , Αθήνα ] και το οποίο σήμερα αναπαλαιώνεται, ετιμήθη χθες ο Αρχηγός της και αντιστασιακός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστας Περρικος και οι συναγωνιστές τους για την αντιστασιακή τους δράση με κορυφαία εκείνης της ανατίναξης της ΕΣΠΟ [ Εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση συνεργαζομένη με τα SS τον Σεπτέμβρη του 1942.
Στη συνέχεια ο Κ. Περρικος και οι συντροφοί του εκτελέστηκαν στην Καισαριανή το 1943].
 
Αρχικώς ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση για τους δολοφονηθέντες από τα γερμανικά εκτελεστικά αποσπάσματα, στελεχών της ΠΕΑΝ, και στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες σε παρακείμενο κινηματοθέατρο.
 
Μίλησαν εκπρόσωποι των Χιακων Οργανώσεων [ο Κ. Περρικος κατηγετο από τη Χιο ], ο Αντισμήναρχος [Ι] Παντελής  Βατάκης , ως κεντρικός ομιλητής και ,ο Καθηγητής Βασίλης Φίλιας, ο οποίος ως νεαρός μαθητής τότε ηταν  εκ των βασικών μελών της Ιεράς Ταξιαρχίας οργάνωσης συνδεδεμένης με την ΠΕΑΝ και η οποία δραστηριοποιήθηκε στον μαθητικό χωρο, κυρίως μετά την εκτέλεση των παραπάνω ηρωικών στελεχών της ΠΕΑΝ.
 
Τη σεμνή τελετή έκλεισε χορωδία ,συνοδεία καλλιτεχνων,  Χιακων οργανώσεων, η οποία απέδωσε με εξαιρετική επιτυχία αντιστασιακά έργα αναφερόμενα στην εποχή, κυριως των συνθετων Μίκη Θεοδωράκη, και Μάνου Χατζιδακη.
 
Επισυνάπτεται η ομιλία του Αντισμηνάρχου Παντελή Βατακη , καθώς και στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε στα τευχη 6,7 και 8 άρθρα του Αντισμηνάρχου Π.Βατακη για τον Κώστα Περρικο
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: