Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Financial Times: Η οικονομική κρίση στην Κύπρο προσφέρει ελπίδες επανένωσης


 Άλλο ένα εκβιαστικό δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα ‘Financial Times’. Η κυνικότητα του συντάκτη σε μερικά σημεία προκαλεί αλγεινή εντύπωση, αλλά, οπωσδήποτε, θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων δημοσιευμάτων του ξένου τύπου. Ίσως αυτές οι αναφορές προαναγγέλλουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα του Κυπριακού.
Ο συντάκτης θεωρεί -και δεν είναι ο μόνος- ότι υπάρχει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνά το κράτος μας. Πιστώνει στο Νίκο Αναστασιάδη τη δυνατότητα να κάνει «ό,τι πρέπει να γίνει» (“what needs to be done”) σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Αφού κάνει μια αναφορά στο ιστορικό του Κυπριακού προβλήματος, προβλέπει ότι το χρέος της Κύπρου δε θα είναι βιώσιμο -κάτι που συνεπάγεται περισσότερα του ενός Μνημόνια.
Το περίγραμμα λύσης, σύμφωνα με το συντάκτη, αλλά και την Τουρκία, τη Βρετανία και τους ημέτερους «οδοιπόρους προς τα Σούσα», είναι ένα διζωνικό ομόσπονδο κράτος με συμβιβασμούς στα επίμαχα θέματα του εδαφικού και των περιουσιών. Αυτή η λύση έφθασε πολύ κοντά με το Σχέδιο Ανάν, του οποίου ο Νίκος Αναστασιάδης υπήρξε υποστηρικτής, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος. Θα πρέπει, συνεχίζει το άρθρο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πουν στους Ελληνοκυπρίους ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας εκ μέρους τους θα τεθεί υπό την αίρεση προόδου στο διπλωματικό πεδίο.
Μια πολύ ανησυχητική διαπίστωση του συντάκτη είναι ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου από την Κυπριακή Δημοκρατία «θα κλείσει το παράθυρο» για μια λύση του Κυπριακού και θέτει την επόμενη πενταετία ως το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι Νίκος Αναστασιάδης και οι Ευρωπαίοι εταίροι του πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κλοιός αρχίζει και σφίγγει για την Κύπρο. Όσοι επιθυμούσαν την προτεκτορατοποίηση του νησιού μας το 2004 διά του Σχεδίου Ανάν, έρχονται τώρα να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με πρόφαση τη δυσμενή οικονομική μας θέση, στην οποία μας περιήγαγε το ΑΚΕΛ και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση του ΔΗΣΥ. Φαίνεται πως τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, που προέκριναν το Νίκο Αναστασιάδη ως τον εκλεκτό τους για την προεδρία, είχαν βάση. Τώρα ξεκαθαρίζει και το τοπίο σε σχέση με όσους δε θέλουν να εκμεταλλευτούμε το φυσικό μας αέριο άμεσα, ούτως ώστε να απεγκλωβιστούμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα από την οικονομική υποδούλωση. Είναι ξεκάθαρο ότι η καθυστέρηση στην κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου θα αποβεί εις βάρος μας, αφού μετά θα βρεθούμε με μόνη λύση την εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Οι ξένοι μάς το λένε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο κι εμείς επιμένουμε στον κομματικό πατριωτισμό. Ας είμαστε έτοιμοι για έναν πιο έντονο αγώνα απέναντι στο ΔΗΣΑΚΕΛ και ένα νέο σχέδιο Ανάν.
www.efylakas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: