Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα πενήντα εκατομμύρια τουρκικές λίρες που θα κληρωθούν στο λαχείο την Πρωτοχρονιά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες στα κατεχόμενα και η αδιαφορία των “αρμοδίων”, η συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ της “βουλευτού” Ντογούς Ντεριά και του έποικου Μπερτάν Ζάρογλου και οι κατηγορίες ότι ο ίδιος ο Ντερβίς Έρογλου υπέγραψε την “υπηκοότητα”, η απόφαση του λεγόμενου υπουργικού ότι οι σημαίες στο ψευδοκράτους θα παραμείνουν μεσίστιες στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης σε σχολείο στο Πακιστάν και ο ισχυρισμός από τη Διεύθυνση Βακουφίων ότι η γη στην κατεχόμενη Μια Μηλιά όπου κτίζεται το τζαμί δεν ανήκει στην ορθόδοξη εκκλησία των Ιεροσολύμων.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Προμηνύματα εγκλήματος” γράφει ότι οι απειλές εναντίον της “βουλευτού” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Ντογούς Ντεριά, προδιαγράφουν τη διάπραξη εγκλήματος με στόχο τη ζωή της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νομική ομάδα υπεράσπισης της Ντεριά επισκέφτηκε χθες την “αστυνομική” διεύθυνση κατεχόμενης Λευκωσίας όπου και προέβη σε καταγγελία εναντίον του “προέδρου” του κινήματος της πολιτιστικής κίνησης των εποίκων, Μπερτάν Ζάρογλου, αλλά και των Λατίφ Ακτσά και Κενάν Ακίν. Σε δηλώσεις τους, Τ/κ πολιτικοί καταδίκασαν τη συμπεριφορά  εναντίον της λεγόμενης βουλευτού. Στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Φοβάμαι για τη ζωή μου” γράφει ότι η “βουλευτής” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Ντογούς Ντεριά μετά και τις δηλώσεις της στη λεγόμενη βουλή ότι πολλές Ελληνοκύπριες γυναίκες βιάστηκαν το 1974 και η Εκκλησία της Κύπρου για πρώτη φορά έδωσε την άδεια της να γίνονται εκτρώσεις, φοβάται για τη ζωή της και έχει ήδη ζητήσει την προστασία της “αστυνομίας”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απειλές εναντίον της έχει εξαπολύσει ο “πρόεδρος” του κινήματος της πολιτιστικής κίνησης των εποίκων, Μπερτάν Ζάρογλου ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΡΤΚ Κουτλάι Ερκ ζήτησε όπως ακυρωθεί η “υπηκοότητα” του Ζάρογλου. Γράφει ακόμα ότι οι επόμενες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο σχολείο στο Πακιστάν φανερώνουν την κτηνωδία των δολοφόνων, αφού οι τοίχοι είναι γεμάτοι αίματα και σφαίρες, ενώ τα βιβλία και τα τετράδια των παιδιών είναι ακόμα πάνω στα θρανία τους. Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται πατέρας να κλαίει στους διαδρόμους του σχολείου, ενώ γύρω του υπάρχουν συντρίμμια και
σφαίρες. Γράφει ακόμα ότι συγνώμη από τους κάτοικους και βιομηχάνους στη βιομηχανική περιοχή στην κατεχόμενη Λευκωσία ζήτησε ο “πρωθυπουργός” Οζκάν Γιοργκαντζίογλου μετά και τις καταστροφές που προκλήθηκαν λόγω της κατάρρευσης προστατευτικού τείχους στην περιοχή.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων ζήτησε τη γη” γράφει ότι η Διεύθυνση Βακουφίων με ανακοίνωση της απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιεροσολύμων ότι η γη στο κατεχόμενο χωριό Μια Μηλιά της ανήκει. Στην περιοχή κτίζεται το τζαμί Χαλάν Σουλτάν και η θεολογική σχολή. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της διεύθυνσης Βακουφιών Ιμπραχίμ Μπεντέρ είπε ότι έχει γίνει έρευνα και σύμφωνα με τα πορίσματα της, η γη γύρω από την περιοχή που κτίζεται η σχολή ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ιεροσολύμων, ενώ η περιοχή στην οποία ανεγείρεται δεν της ανήκει. Γράφει ακόμα ότι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα “δημόσια” νοσηλευτήρια οι πολίτες και αναφέρεται στην περίπτωση του μαθητή και αθλητή του χάντμπολ Χουσεΐν Τζαν Ταβζάρ, ο οποίος μετά τον τραυματισμό του στο χέρι κατά τη διάρκεια αγώνα επισκέφτηκε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Κερύνεια όπου οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για απλό κτύπημα και του έδωσαν εξιτήριο. Ο νεαρός λόγω των αφόρητων πόνων επισκέφτηκε στη συνέχεια ιδιωτική κλινική όπου μετά από ακτινογραφία έδειξε ότι το χέρι του υπέστη σοβαρό κάταγμα και όχι τραυματισμό. Γράφει ακόμα ότι το νερό που μαζεύτηκε στη λίμνη της κατεχόμενης Βατυλής με την απόφαση της “επαρχιακής διοίκησης” κατεχόμενης Αμμοχώστου και των λεγόμενων τμημάτων υδάτων, γεωργίας και γεωλογικών ερευνών δεν θα αποθηκευτεί αλλά αντίθετα θα αφεθεί στο γύρω χωράφια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση αυτή απογοήτευσε τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς της περιοχής αφού έτσι εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι θα υπάρχει νερό για χρήση στης μονάδες τους.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Όνειρο πενήντα εκατομμυρίων” γράφει ότι το εθνικό λαχείο στην Τουρκία, το οποίο όμως διατίθεται προς πώληση και στα κατεχόμενα, θα κληρώσει την Πρωτοχρονιά το ποσό των 50 εκατ. Τουρκικών λιρών (περίπου 17 εκατ. Ευρώ) γεγονός που έχει ενθουσιάσει τον κόσμο, που έχει αγοράσει λαχεία και ήδη κάνει όνειρα για το μέλλον. Γράφει ακόμα ότι αδιάφορους αφήνει τους “αρμοδίους” η κατάσταση και τα προβλήματα των επαγγελματιών ψαράδων στα κατεχόμενα, ενώ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ένωσης επαγγελματιών ψαράδων Κεμάλ Ατακάν είπε ότι η παράνομη αλιεία αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν και κατηγόρησε το “κράτος” ότι δεν  προβαίνει στη λήψη μέτρων. Γράφει ακόμα ότι σημαντικές αποφάσεις πήρε το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία, υπό την “προεδρία” του λεγόμενου πρωθυπουργού Οζκάν Γιοργκαντζίογλου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποφασίστηκε όπως οι σημαίες στο ψευδοκράτος παραμείνουν για 24 ώρες μεσίστιες στη μνήμη των θυμάτων του τρομοκρατικού κτυπήματος σε σχολείο στο Πακιστάν, ενώ αποφασίστηκε ακόμα ότι θα απαγορευτεί το κυνήγι στις περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα της ασθένειας των βοοειδών, λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Υπηκοότητες με τη σέσουλα” επαναφέρει στη δημοσιότητα το θέμα της απόκτησης “υπηκοότητας” του ψευδοκράτους και γράφει συγκεκριμένα ότι  ο “πρόεδρος” του κινήματος της πολιτιστικής κίνησης των εποίκων, Μπερτάν Ζάρογλου, ο οποίος απείλησε την “βουλευτή” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Ντογούς Ντεριά για τις δηλώσεις της σχετικά με τους βιασμούς Ελληνοκύπριων γυναικών το 1974, έχει αποκτήσει την λεγόμενη υπηκοότητα με την σύμφωνη γνώμη και του Τ/κ  ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος υπέγραψε και τη σχετική απόφαση.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η “υπηκοότητα” στον Ζάρογλου δόθηκε το 2010, ο οποίος ήρθε αρχικά στα κατεχόμενα ως φοιτητής και παρέμεινε ως Τ/κ “υπήκοος”. Αλλού αναφέρεται στην επιβολή ποινής ενός έτους φυλάκισης στην Κεζμπάν Γιόνλουερ, η οποία βρέθηκε ένοχη στην κατηγορία πρόκλησης θανάτου και στην κατηγορία αμελούς οδηγήματος αφού προκάλεσε το 2012 το θάνατο του Αλκίν Τζοσκούν, ο οποίος ήταν πεζός. Γράφει ακόμα ότι σε κωματώδη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα συνεχίζει να βρίσκεται η 11χρονη Μία Οζαρί, η οποία τραυματίστηκε όταν ο θείος της, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, την πέταξε από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου πολυκατοικίας στην οποία διέμεναν.
- See more at: http://ikypros.com/?p=68490#sthash.DjYpM8Qp.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: