Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

«Σιεροκουτάλες»* οι Τούρκοι

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Προσπαθούν να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας
Επιμένουν να αναπαράγουν ανυπόστατες πληροφορίες, όπως ότι μελετάται η ιδέα να τεθεί υπό την κηδεμονία Αθήνας-Άγκυρας η εξόρυξη των κυπριακών υδρογονανθράκων


«Είναι εμφανές από τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου ότι επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, ειδικά με την αναφορά του περί κοινής επιτροπής ελέγχου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα των υδρογονανθράκων», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόταν σε προχθεσινή δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Ντέιλι Σαμπάχ», ότι στην ατζέντα βρίσκεται μια «προσεγγιστική λύση» (approximate solution) στο Κυπριακό και σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην ενοποίηση του νησιού, τότε θα μπορούσε να συσταθεί μια μικρή επιτροπή από την Τουρκία και την Ελλάδα, η οποία θα επιβλέπει τις εργασίες γεώτρησης. Έκανε, επίσης, ξανά λόγο για φόρμουλα επανέναρξης των συνομιλιών, την οποία επεξεργάζονται Αθήνα και Άγκυρα.

Αυτά που τους είπαμε
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι έχουμε ενημερωθεί από την ελληνική Κυβέρνηση για το τι έγινε στην Αθήνα. «Γνωρίζουμε τι έχει διαμειφθεί, γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις που διαβιβάστηκαν», είπε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα ασπάζεται απόλυτα τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν προχθές, άλλωστε, τόσο από τη Λευκωσία όσο και από την Αθήνα, για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου με τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, κατά τις επαφές τους με τους Τούρκους, οι αξιωματούχοι της ελληνικής Κυβέρνησης μετέφεραν τις κυπριακές θέσεις για το Κυπριακό και το θέμα των υδρογονανθράκων.

Αυτό δήλωσε χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η ελληνική Κυβέρνηση μετέφερε στους Τούρκους αξιωματούχους τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι θα πρέπει να υπάρξει «τερματισμός των επιδρομικών ενεργειών της Τουρκίας και έμπρακτος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει επάνοδος στις συνομιλίες». «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ καλά γνωστή, δεν τίθεται θέμα ούτε για συνδιαχείριση, ούτε για συνεκμετάλλευση, ούτε για διαμοιρασμό των όποιων εσόδων από το φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου. Η τοποθέτηση αυτή, πόρρω απέχει και από τις δύο θέσεις που αναπαράγουν οι Τούρκοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα - την ιδέα για ανάπτυξη φόρμουλας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από την Ελλάδα και την Τουρκία, που θα παράκαμπτε την Κυπριακή Δημοκρατία, και την καινοφανή ιδέα για τοποθέτηση των κυπριακών υδρογονανθράκων υπό την κηδεμονία δύο εκ των εγγυητριών δυνάμεων, που θα διέγραφε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είμαστε ανεξάρτητο κράτος
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει τις αποφάσεις εκείνες που εξυπηρετούν καλύτερα τα στρατηγικά της συμφέροντα και πάνω από όλα τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και η ελληνική Κυβέρνηση, μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας -επειδή ακριβώς δεν υπάρχει αυτή η απευθείας επαφή με την Άγκυρα- διαβίβασε τις απόψεις της Λευκωσίας για το θέμα που έχει προκύψει, για το θέμα των υδρογονανθράκων. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Συνέστησε, ταυτόχρονα, να μην αποδίδεται μεγάλη σημασία στις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Επανέλαβε, δε, πως στόχος της Τουρκίας είναι να μειώσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτήθηκε, επίσης, ποιος θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εξήγησε πως βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, κατά πόσον είναι εφικτό να μεταβεί ο κ. Ομήρου ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, αφού η κατάσταση διαφέρει από την προηγούμενη φορά, που εκπροσώπησε τον Νίκο Αναστασιάδη ο Αντώνης Σαμαράς, λόγω της ξαφνικής του ασθένειας, ενώ βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες. «Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το θέμα», κατέληξε.

Στρατηγικό πλεονέκτημα
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ αναθερμαίνονται και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για απεμπλοκή από το αδιέξοδο του Κυπριακού. Οι ευρωπαϊκές πηγές που μετέφεραν την πληροφορία, ανέφεραν, επίσης, πως εκτιμούν πως το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το Κυπριακό είναι χρήσιμο. Έκαναν λόγο για νέα δυναμική στις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας και βλέπουν την έντονη διάθεσή της να προχωρήσει με την ενταξιακή της πορεία. Σημείωσαν, επίσης, τον αναβαθμισμένο ρόλο της Άγκυρας, λόγω της βοήθειας που προσφέρει στους Σύρους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς την στρατηγικό πλεονέκτημα, που αναγνωρίζει η ΕΕ.

Έχουν κι αυτοί ευθύνη
Μιλώντας, πάντως, χθες σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της πολλές φορές κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μιλούν ειλικρινά προς την Άγκυρα, σημειώνοντας πως η έλλειψη προόδου από μια υποψήφια χώρα για εννιά συνεχή χρόνια, χωρίς καμιά ένδειξη ότι προτίθεται να εφαρμόσει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να προβληματιστεί σοβαρά για το δικό της μερίδιο ευθύνης ως προς την επιτυχία ή αποτυχία άσκησης επιρροής στην υποψήφια χώρα, μέσω της ενταξιακής διαδικασίας, ώστε αυτή να προχωρήσει σε βήματα προόδου, τόνισε ο Εκπρόσωπος. Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που είναι μπλοκαρισμένα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως υπάρχουν τρία κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν αύριο και δεν ανοίγουν για λόγους που αφορούν την Τουρκία. «Το πιο εύκολο πράγμα είναι να πούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μακάρι να είχαμε τόση δύναμη. Δεν την έχουμε», είπε.

Φωνάζουν τα κόμματα
Όπως ήταν αναμενόμενο, αντίδραση στις τουρκικές τοποθετήσεις υπήρξε από τις πολιτικές δυνάμεις. Το ΔΗΚΟ τις χαρακτήρισε προκλητικές και εκ του πονηρού, τονίζοντας πως στόχοι της Τουρκίας είναι να ελέγξει το κυπριακό φυσικό αέριο και να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη. Το Κίνημα Οικολόγων ανέφερε πως είναι το λιγότερο απαράδεκτες οι θέσεις Νταβούτογλου, καλώντας την Κυβέρνηση να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι το φυσικό αέριο δεν είναι θέμα για συζήτηση πριν από τη λύση του Κυπριακού. Το ΕΥΡΩΚΟ έκανε λόγο για ανήθικη χειρονομία, προκειμένου να κλονιστεί η σταθερότητα των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί πως θεωρεί ότι έστω και τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να θέσει θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας και παγώματος της ενταξιακής της πορείας.

http://www.sigmalive.com/simerini/

*σιεροκουτάλα (η) ουσ. η περίεργη γυναίκα, η κουτσομπόλα, που χώνει τη μύτη της παντού

Δεν υπάρχουν σχόλια: