Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η συζήτηση στη λεγόμενη βουλή του προϋπολογισμού και οι επισημάνσεις του “υπουργού” οικονομικών ότι θα πρέπει να μειωθεί το “δημόσιο” χρέος, οι συζητήσεις για το θέμα της μεταγραφής των “βουλευτών”, η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη ¨βουλή” των οδηγών λεωφορείων των “δημόσιων” συγκοινωνιών αλλά και η σύλληψη παράνομων διακινητών οινοπνεύματος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Νέα οθωμανική περίοδος στην Τουρκία” αναφέρει ότι στα οθωμανικά χρόνια επιστρέφει η Τουρκία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει σε ομιλία του ότι η οθωμανική γλώσσα (γράφεται με αραβικό αλφάβητο) “είτε το θέλουν είτε όχι” θα διδαχτεί και είπε ακόμα ότι μόνο έτσι θα γίνεται σωστή ανάγνωση και μελέτη του Κορανίου, το οποίο είναι γραμμένο στην οθωμανική γλώσσα. Η εφημερίδα συνοδεύει το δημοσίευμα της με φωτογραφία στην οποία απεικονίζει τον Ερντογάν ντυμένο ως Σουλτάνο. Γράφει ακόμα ότι εργαζόμενοι στις “δημόσιες” συγκοινωνίες πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη `βουλή` ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την υπόσχεση της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.  Γράφει ακόμα ότι  η λεγόμενη αστυνομία εμπόδισε χθες την εισαγωγή παράνομου οινοπνεύματος στα κατεχόμενα σε επιχείρηση που πραγματοποίησε μετά από πληροφορίες σε πλοίο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Πρώτα διαδήλωση και μετά συμφωνία” αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το κτήριο της “βουλής” οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία των “δημοσίων” συγκοινωνιών ζητώντας όπως η “κυβέρνηση” δώσει υπόσχεση ότι θα γίνει ανανέωση της συλλογικής σύμβασης αλλά και ότι εντός ημερών θα καταβληθούν τα δεδουλευμένων των τριών τελευταίων μηνών. Γράφει ακόμα ότι η λεγόμενη πυροσβεστική υπηρεσία θα λειτουργήσει σταθμό εντός της βιομηχανικής περιοχής στην κατεχόμενη Λευκωσία, μετά και την έκκληση των βιομηχάνων της περιοχής αφού σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν προλαβαίνει η “υπηρεσία” να μεταβεί στο σημείο. Αλλού αναφέρεται στο βραβείο “καλύτερης ποιότητας ερευνών” που κέρδισε το παράνομο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του “πανεπιστημίου” Εγγύς Ανατολής και γράφει ότι το
“πανεπιστήμιο” με την πάροδο των χρόνων έχει αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Κοχλάζει το ΚΕΕ” γράφει ότι μετά από την παραίτηση των τριών “βουλευτών” του Δημοκρατικού Κόμματος και την μεταγραφή τους στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), το εν λόγω κόμμα είναι σαν ένα καζάνι που βράζει αφού η μεταγραφή δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στα μέλη του ΚΚΕ οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η διαδικασία μεταγραφής δεν έγινε σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη υπόπτων για υπόθεση παράνομης διακίνησης οινοπνεύματος στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου αφού στην κατοχή τους εντοπίστηκαν πέραν των δύο χιλιάδων μπουκαλιών και τενεκέδων με αλκοολούχα ποτά. Γράφει ότι ο δρόμος μεταξύ κατεχόμενης Μύρτου – Καμπυλής έχει αναστατώσει τους κατοίκους αφού εδώ και σχεδόν ένα μήνα οι οδικές εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Ασέβεια προς τους ψηφοφόρους” αναφέρεται σε δηλώσεις πολιτών στην εφημερίδα σχετικά με τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε το θέμα των μετακινήσεων των τριών παραιτηθέντων  “βουλευτών” Αχμέτ Κασίφ, Εργκιούν Σερντάρογλου και Χαμίτ Μπακιρτζί, από το Δημοκρατικό Κόμμα στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πολίτες εξέφρασαν την απογοήτευση τους για την πολιτική που ακολουθούν οι “βουλευτές” ενώ σημείωσαν ότι η στάση τους δείχνει ασέβεια προς τους “ψηφοφόρους”. Ανέφεραν παράλληλα, ότι οι μετακινήσεις κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες και απευθύνουν έκκληση προς τη “βουλή” όπως πάρει τα αναγκαία μέτρα έτσι το θέμα αυτό να λήξει. Αλλού αναφέρεται στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν έξω από την “βουλή” οι οδηγοί λεωφορείων των “δημόσιων” συγκοινωνιών διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, ενώ μετά από διάρκεια περίπου τεσσάρων ωρών επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των διαδηλωτών και της “κυβέρνησης”. Γράφει ακόμα ότι μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων στο δρόμο Κερύνειας – Μόρφου, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων προσώπων, ένας εκ των οποίων είναι σοβαρά.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Το βάρος του χρέους” αναφέρεται στον “προϋπολογισμό”  για το 2015, η συζήτηση του οποίου άρχισε στη λεγόμενη βουλή με τον “υπουργό” οικονομικών Ζαρέν Μουνγκάν να τονίζει την ανάγκη μείωσης του “δημόσιου” χρέους αναφέροντας ότι το χρέος έχει φτάσει τα 12 δις τουρκικές λίρες (πέραν των 430 εκατ. Ευρώ) και πρόσθεσε παράλληλα ότι θα μειωθεί το 2015 ο δανεισμός από την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι, ομάδα δημοσιογράφων του δημοσιογραφικού συγκροτήματος United Media, μέλος του οποίου είναι και η εφημερίδα, επισκέφτηκαν το αεροδρόμιο Λευκωσίας, στο οποίο και ξεναγήθηκαν από αξιωματικούς των ΗΕ. Γράφει ακόμα ότι, απήχηση στις γυναίκες έχει η Σιμπέλ Σιμπέρ, “υποψήφια” στις παράνομες προεδρικές εκλογές, η οποία σε χθεσινή εκδήλωση, στα πλαίσια της `προεκλογικής εκστρατείας” είπε ότι στόχος της είναι να γίνει η φωνή των γυναικών.
- See more at: http://ikypros.com/?p=66069#sthash.K60e3rT3.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: