Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία Μεχμέτ Μουσταφάογλου για το φυσικό αέριο, η εκδήλωση συμπαράστασης της Πρωτοβουλίας Φυλετικής Ισότητας στη “βουλευτή” Ντογούς Ντεριά, η ομόφωνη ψήφιση από τη λεγόμενη βουλή του ‘προϋπολογισμού’ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί λόγω της ανομβρίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “ΤΜΕ προς Ντεριά: Ασέβεια! Ζήτα συγνώμη!”, γράφει ότι οι δηλώσεις της “βουλευτού” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ντογούς Ντεριά ότι το 1974 πολλές Ε/κ γυναίκες βιάστηκαν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης ενώ σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ομάδας φιλίας Τουρκίας- κατεχομένων στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση (ΤΜΕ) Ομέρ Φαρούκ Οζ κάλεσε την Ντεριά να ζητήσει συγνώμη από τις τουρκικές δυνάμεις και την τουρκική κυβέρνηση και την χαρακτήρισε “ασεβή”. Γράφει ακόμα για την εκδήλωση έξω από το κτήριο της λεγόμενης  βουλής από μέλη της Πρωτοβουλίας Φυλετικής Ισότητας για συμπαράσταση προς την Ντογούς Ντεριά. Κρατώντας πανό με κύριο σύνθημα “Δεν θα σιωπήσουμε”, διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο της “βουλής”, διακόπτοντας τις εργασίες του σώματος για περίπου 10 λεπτά.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Όνειρο το νερό για τους γεωργούς”, αναφέρει ότι οι γεωργοί στη Μεσαορία θεωρούν ότι η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα δεν θα εξυπηρετεί τους γεωργούς των απομακρυσμένων περιοχών ενώ ο σύνδεσμος γεωργών απευθύνει έκκληση προς την “κυβέρνηση” να αναθεωρήσει την αγροτική πολιτική της, να στηρίξει τη γεωργία και να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της περιοχής. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος βουλευτής Ομέρ Φαρούκ Οζ ζήτησε από την Ντογούς Ντεριά να ζητήσει συγνώμη από τους Τούρκους στρατιώτες, τους οποίους με τις δηλώσεις της κατηγορεί ως βιαστές. Αναφέρεται ακόμα και στην πτώση της τιμής των καυσίμων και γράφει ότι η πτώση στις διεθνείς αγορές οδήγησε και στην πτώση στην τιμή των καυσίμων στα κατεχόμενα.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Δεν έχει τελειώσει το λαθρεμπόριο”, αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεύθυνσης
Βακουφιών, Ραούφ Ερσενάλ, ότι ακόμα συνεχίζεται το λαθρεμπόριο έργων πολιτιστικής κληρονομιάς τα οποία ανήκουν στον 17ο αιώνα και πρόσθεσε ότι θα αρχίσει εκστρατεία για επιστροφή των μνημείων αυτών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση της λεγόμενης διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων να μετονομάσει το τζαμί “Κεντρικό Τζαμί της Λεύκας” σε “Τζαμί Σεϊχη Ναζίμ Κίπρισι”, εις μνήμη του Σεΐχη Ναζίμ της Κύπρου, ηγέτη του σουνιτικού τάγματος Νακσιμπεντί, γνωστού και ως Σεΐχη της Λεύκας, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Γράφει ακόμα ότι οι διακυμάνσεις στη συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας την τελευταία βδομάδα επηρέασαν την κίνηση της αγοράς, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ενδιαφέρον για αγορά χρυσού και πολύτιμων λίθων στα κατεχόμενα.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Μειώνεται το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο”, αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ επιχειρηματία Μεχμέτ Μουσταφάογλου, που ειδικεύεται στον τομέα των υδρογονανθράκων και ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ, ότι το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για το φυσικό αέριο στην Κύπρο έχει μειωθεί ενώ ισχυρίστηκε ότι η ποσότητα στην περιοχή είναι μειωμένη. Γράφει ακόμα ότι, εκδήλωση συμπαράστασης πραγματοποίησε χθες η Πρωτοβουλία Φυλετικής Ισότητας για την Ντογούς Ντεριά, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Θα σταματήσουμε τη βία” και κάποιες γυναίκες κάλυψαν το στόμα τους με μαύρη ταινία. Γράφει ακόμα ότι ομόφωνα η λεγόμενη βουλή ψήφισε κατά τη χθεσινή της συνεδρία τον ‘προϋπολογισμό’ του ψευδοκράτους, ο οποίος ξεπερνά τα τέσσερα δις τουρκικές λίρες (περίπου 1,5 δις ευρώ).
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Δεν θα σιωπήσουμε, θα σταματήσουμε τη βία”, αναφέρεται στην εκδήλωση συμπαράστασης που πραγματοποίησαν η Πλατφόρμα Φυλετικής Ισότητας και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την “βουλευτή” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ντογούς Ντεριά, η οποία δέχθηκε απειλές για τη ζωή της μετά τις δηλώσεις της ότι πολλές Ελληνοκύπριες γυναίκες βιάστηκαν το 1974 και η Εκκλησία της Κύπρου για πρώτη φορά έδωσε την άδεια της για εκτρώσεις. Αλλού αναφέρεται στα λάθη της “κυβέρνησης” σχετικά με το θέμα του “πρόεδρου” του κινήματος της πολιτιστικής κίνησης των εποίκων, Μπερτάν Ζάρογλου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με υπογραφή του τέως “πρωθυπουργού” Ντερβίς Έρογλου ο Ζάρογλου πήρε το 2010 τη λεγόμενη υπηκοότητα ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2012, διορίσθηκε στη λεγόμενη κυβέρνηση με απόφαση του “υπουργικού” υπό τον Ιρσέν Κιουτσιούκ. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα και στη μείωση της τιμής του υγραερίου, ως αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου.
- See more at: http://ikypros.com/?p=68741#sthash.elYfepPC.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: