Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: Καθυστερούν τα στηθαία στις γέφυρες με τις χάλκινες ασπίδες

Το νέο κιγκλίδωμα το οποίο θα διακοσμήσει τη γέφυρα «Σλόμποντα» στην πόλη των Σκοπίων θα κοστίσει συνολικά δύο εκατομμύρια ευρώ και θα είναι χάλκινο με διακόσμηση που θα περιέχει ασπίδες και παραστάσεις από την ελληνική αρχαιότητα.
Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα του ‘Σκάι της Οχρίδας’ και στο δημοσίευμα υπάρχει η ερώτηση γιατί καθυστερεί η υλοποίηση αυτού του έργου.
Σύμφωνα με το δήμαρχο του Κέντρου, Αντρέι Ζερνόφκσι, το χάλκινο στηθαίο που θα τοποθετηθεί στη γέφυρα είναι ήδη έτοιμο και βρίσκεται στις αποθήκες του δήμου. Σχετικές φωτογραφίες είχαν δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.



Μαζί με το στηθαίο αυτό στη γέφυρα που οδηγεί στο «Holiday inn» θα στηθούν και μπρούτζινα γλυπτά και έχει σχεδιασθεί και μια αρχαιοελληνική κιονοστοιχία στις αποβάθρα του Βαρντάρ (Αξιού ποταμού). Τα γλυπτά είναι, ήδη, έτοιμα.
Ο Ζερνόφσκι ανέφερε ότι μέσα στο 2015 θα περατωθεί το έργο στη ‘Γέφυρα της Ελευθερίας’.
Η αρχαιοελληνική αυτή εμφάνιση, συμπληρώνει τη γενικότερη εικόνα του κέντρου της πόλης των Σκοπίων, βάσει των κυβερνητικών σχεδίων για τη λεγόμενη ‘αρχαιοποίηση’ της πρωτεύουσας του νοτιοσλαβικού κράτους.


Σκόπια: Διαμαρτυρία κατά της ‘αρχαιοποίησης’ του Εμπορικού Κέντρου


Δεκέμβριος 29, 2014.

Γράφει ο Vladislav Perunović για το ‘Βαλκανικό Περισκόπιο’

Σκόπια.

Η χιονιά στα Σκόπια δεν σταμάτησε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών να διαμαρτυρηθούν στην προγραμματιζόμενη ανακατασκευή του Εμπορικού Κέντρου της Πόλης- ΕΚΠ (Градски трговски центар), που είναι κατασκευασμένο με νεωτεριστικό στυλ.
 Στη διαμαρτυρία συμμετείχε ένας αριθμός διανοουμένων που μίλησαν για τη δυσαρέσκειά τους για το σχέδιο της κυβέρνησης που θα καταστρέψει την εμφάνιση της
 δομής με ένα κάλυμμα ψευδο-νεοκλασικής πρόσοψης.
Πρόκειται για τον τελευταίο γύρο της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιβάλει ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό ύφος σε βάρος ενός από τα καλύτερα παραδείγματα του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού του 20ου αιώνα,  που έγιναν στα Σκόπια-προκειμένου να διεκδικήσουν οι Σλάβοι του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM,  την πολιτιστική διαδοχή της κλασικής Ελληνικής αρχαιότητας, συμπεριλαμβάνοντας και αυτή τη μετατροπή του εμπορικού κέντρου,  σε ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, προς το σκοπό αυτόν.
Η διαμαρτυρία αποτέλεσε μια επίδειξη ανυπακοής στην οπισθοδρομική κυβέρνηση με την αταβιστική πολιτιστική πολιτικής της έφερε τους πολίτες των Σκοπίων να δράσουν μαζί ονομάζοντας τη δράση «Го сакам ГТЦ», δηλαδή, ‘Αγαπώ το ΕΚΠ».
Μια σύντομη εισαγωγή για το τι αντιπροσωπεύει το αναχρονιστικό μπαρόκ, έγινε από το συντονιστή της κεντρικής ομιλίας που τόνισε ότι στο πλαίσιο της έλλειψης παράδοσης, η κυβέρνηση, επιβάλλει « ξένα νέο-εισαγόμενα στοιχεία στην πόλη των Σκοπίων».
Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών ήταν το πρώην μέλος τουVMRO-DPMNE, κα Ράτκα Ντιμίτροβα, η οποία κατήγγειλε τις κυβερνητικές πολιτικές, όσον αφορά την πολιτιστική «αρχαιοποίηση», χαιρετίζοντας τη δημοκρατία, επίσης, ο συγγραφέας Τόμισλαβ Οσμάνλι ο οποίος αποκάλεσε το Εμπορικό Κέντρο της Πόλης- ΕΚΠ, σύμβολο της αστικής ζωής και η αρχαιολόγος και ακτιβίστρια της πολιτιστικής παρουσίασης, Βασίλκα Ντιμιτρόφσκα, εξήγησε την έννοια της δομής, ως μέρος της κληρονομιάς της πόλης των Σκοπίων από τον 20ο αιώνα.
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές, ένωσαν τα χέρια γύρω από το εμπορικό κέντρο σε μια πράξη συμβολισμού «αγκαλιάσματος» της δομής, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους έναντι της επιβαλλόμενης από το κράτος ψευδο-πολιτιστικής πολιτικής.

Βίντεο του Vladislav Perunović από την διαμαρτυρία στα χιονισμένα Σκόπια (στην αγγλική γλώσσα)


http://www.echedoros-a.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: