Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: «Ο Επίτροπος επιβεβαίωσε- καμία ημερομηνία για συνομιλίες με FYROM»

Ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Johannes Hahn, επιβεβαίωσε σήμερα (χθες) ότι η FYROM,   δεν θα λάβει  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Όσο την FYROM, με την έκτη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δυστυχώς, υπάρχουν κάποια εμπόδια στο πλαίσιο του Συμβουλίου, που δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της διαδικασίας», είπε ο Χαν.
Ο διάδοχος του Στέφαν Φούλε,  ο οποίος παρέστη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ημερήσια διάταξη της οποίας ήταν τα Δυτικά Βαλκάνια, τέθηκε το ζήτημα του μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, και αναφέρθηκε ότι πρέπει πρώτα να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για τη συνέχιση όποιας συζήτησης.
«Η επίσημη θέση της Επιτροπής είναι ότι όταν οι αντιπολιτεύσεις σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων απουσιάζουν από τις εργασίες των Κοινοβουλίων, είναι αναγκαία η επιστροφή τους και η ένταξή τους στη νομοθετική εργασία», δήλωσε ο Χαν, υπονοώντας το μποϋκοτάζ της αντιπολίτευσης τόσο στην FYROM , όσο και στην Αλβανία.
Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών σήμερα, ήταν η έγκριση συμπερασμάτων σχετικά με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ για τις άλλες χώρες θα γίνει συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ενέκρινε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διεύρυνση, σύμφωνα με τη σλαβική των Σκοπίων Άλφα.

Ενόχληση Σκοπίων για την επιλογή Κωσταράκου- επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ

Σκόπια.

«Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος γεννήθηκε στη  Θεσσαλονίκη, υπηρετούσε  πριν ως αρχηγός της Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κατά τον χρόνο όπου οι κατατασσόμενοι στρατιώτες τραγουδούσαν ύμνους εθνικο-σοβινιστικούς, για ‘εκδορά του δέρματος των στρατιωτών μας – που τους αποκαλούσαν γυφτο-σκοπιανούς- καθώς και κατά της Τουρκίας», γράφει η σλαβική των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAC), το πρωί, όρισε τον Έλληνα στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο ως νέο πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.
Τα καθήκοντα του προέδρου – συνεχίζει το δημοσίευμα- είναι να καθοδηγήσει το έργο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι η υψηλότερη στρατιωτική αρχή στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο Έλληνας στρατηγός θα ενεργεί ως στρατιωτικός σύμβουλος της  Υπάτου  Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Ο Κωσταράκος, επίσης, θα είναι το κύριο πρόσωπο επαφής για τους διοικητές των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του οποίου συμμετέχει και ο δικός μας στρατός», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, θα αναλάβει καθήκοντα στην ΕΕ, στις 6 Νοεμβρίου 2015 και η θητεία του στη θέση αυτή προβλέπεται για τρία χρόνια.
Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, Μιχαήλ Κωσταράκος, θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Πατρίκ ντε Ρούσι, από τη Γαλλία, που βρίσκεται στη θέση αυτή από το Νοέμβριο του 2012, γράφει η ‘Βέτσερ’ που επικαλείται δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου των Σκοπίων Mia.

Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι: Οι Βούλγαροι Μακεδονίας, τώρα έγιναν αρχαίοι Μακεδόνες...

Αφαιρεί τα προσωπεία των μακεδονιστών ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων

Σκόπια.
«Γνωρίζω ανώτερους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE,  οι οποίοι μου δηλώσανε ότι ήταν Βούλγαροι της Μακεδονίας, και τώρα λένε ότι είναι αρχαίοι Μακεδόνες», δήλωσε στην τηλεόραση Alsat-M, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων και νυν ηγέτης του  Λαϊκού Κόμματος του VMRO (ВМРО-Народна партија), Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι.
«Τι φοβούνται να πουν ότι οι σημερινοί (λεγόμενοι) Μακεδόνες ήταν  Βούλγαροι κατά το παρελθόν, κανείς δε είπε να το πράξουν. Υπάρχει μηχανισμός στη χώρα που απαγορεύει ορισμένες εθνοτικές κοινότητες (Βούλγαροι, Έλληνες) να εκφράσουν ελεύθερα την εθνικότητά τους», είπε ο Γκεοργκιέφσκι.
Το σχόλιο του έγινε με την απόφαση του Μπρανισλάβ Σιναντονόφσκι, ενός από τους ιδρυτές του κόμματος VMRO-DPMNE,  να δηλώσει υπάρχουν Αλβανοί Ορθόδοξοι στο νοτιοσλαβικό κράτος – FYROM,  όπως είναι και ο ίδιος.

Αμερικανός αναλυτής: Τα Σκόπια και η Ελλάδα να επιδιώξουν να μεσολαβήσει η Ρωσία

«Η αντιπαράθεση  μεταξύ Ελλάδας και FYROM,  δεν είναι προς το όφελος των δύο χωρών και δεν αποτελεί μόνο απαράδεκτη κατάσταση για τα Σκόπια, αλλά δημιουργεί μια ενορχηστρωμένη άρρωστη κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως λέει και η κλασική παροιμία «διαίρει και βασίλευε».
Και οι δύο χώρες πρέπει να ζητήσουν από τη Ρωσία να γίνει διαμεσολαβητής στη διαμάχη για το όνομα, επειδή έχει τη βούληση και το ενδιαφέρον, να διενεργήσει ως μια ανεξάρτητη και επιτυχή διαμεσολάβηση», είπε ο Αμερικανός αναλυτής και ειδικός για την κατάσταση στα Βαλκάνια, Umberto Pascalli.
«Οι διεφθαρμένοι και αντι-ευρωπαίοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ποτέ δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει κα με τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα. 
»Η FYROM και η Ελλάδα πρέπει να ζητήσουν από τη Ρωσία να παρέμβει ως έντιμος διαμεσολαβητής, αφού είναι σεβαστή και από τις δύο πλευρές, καθώς έχει και καλές σχέσεις με την Τουρκία, όπως και με τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, ανέφερε ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας για την ελληνο-σκοπιανή διαφορά, σημειώνει το 24βέστι



http://www.echedoros-a.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: