Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Μέθοδοι αποστασίας: 1965 και 2015

Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
(Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων)

Μετά από μισό αιώνα – πως μας έφαγαν έτσι αυτά τα πολύτιμα χρόνια – η διαβόητη αποστασία ξαναζεί και βασιλεύει, χωρίς βασιλιά.Τότε ήταν καυτός Ιούλιος. Τώρα είναι παγωνιά χειμωνιάτικη. Τότε οι αποστάτες πήγαιναν με πολυτελές αυτοκίνητο – και με συνοδεία – στην οδό Στησιχόρου (ποιητής του 7ου – 6ου Αι.) πίσω από τα ανάκτορα (νυν Προεδρικό Μέγαρο).
Τότε οι αποστάτες βουλευτές έπαιρναν ως αντάλλαγμα υπουργείο και κάποια πακέτα.
Γράφει ο Τ.Τρικκάς: «Η αποστασία αποτέλεσε μια από τις πιο μελανές σελίδες της μεταπολεμικής ιστορίας του τόπου. Ασφαλώς στο βυθό του αμοραλισμού και της διαφθοράς… βλάστησαν όμως οι περισσότεροι στο σαθρό έδαφος της εξαγοράς και της εξαχρείωσης του δημοσίου βίου, που καλλιεργούσε η Αυλή, οι κύκλοι της οικονομικής ολιγαρχίας και οι Αμερικάνοι» (βλ. τον Β’ τόμο του έργου του: «ΕΔΑ: Το Νέο πρόσωπο της Αριστεράς», εκδ. «Θεμέλιο», Αθήνα 2009, σελ. 1224).
Τώρα οι αποστάτες, αφού μπήκαν – βγήκαν – επανήλθαν στα κόμματα με τη σημαία του αντιμνημονιακού  και διαπιστώνοντας ότι το βουλευτιλίκι τους κινδυνεύει ανακρούουν πρύμνα. Επανέρχονται στο μαντρί με το πολιτικά γελοίο επιχείρημα «το καλό του λαού και της πατρίδας». Ένα λαό και μια πατρίδα που για δεκάδες χρόνια προετοίμασαν στην εκποίησή της στις «Αγορές». Είναι πρόδηλο ότι αυτή η Επάνοδος έχει εντελώς προσωπικά ελατήρια από τα οποία άλλα μεν φαίνονται άλλα δεν φαίνονται.
Πολλά λέγονται στα πολυτελέστατα εστιατόρια αλλά δεν αποδεικνύονται.
Τότε, «ενεργό παρασκηνιακό ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτισε το συγκρότημα Λαμπράκη», του οποίου το κτίριο και οι εφημερίδες βρέθηκαν αντιμέτωπα με «τη φωτιά φύλλων των Νέων» αγανακτισμένων νεαρών «που είχαν πλημμυρίσει την οδό Χ. Λαδά και την πλατεία Καρύτση» (στις 9-8-1965) γράφει ο Τ. Τρίκκας (οπ.π. σελ. 1223). Το συγκρότημα διασώθηκε γιατί «χρειάστηκε να βγει στο μπαλκόνι των γραφείων της εφημερίδας ο Ανδρέας Παπανδρέου για να ηρεμήσουν οι νεαροί διαδηλωτές». Βρισκόμουν εκεί και αν θυμάμαι καλά, ο Ανδρέας βγήκε στο μπαλκόνι της Λέσχης των Φιλελευθέρων, που βρίσκονταν απέναντι, όπου συνεδρίαζε η κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κέντρου. Εξάλλου, θα ήταν δύσκολο να
διαπεράσει τις συμπαγείς μάζες των διαδηλούντων εναντίον του συγκροτήματος.
Χάρηκα το θέαμα.
Τώρα δεν υπάρχει εμφανές ενιαίο κέντρο, αποστασίας. Υπάρχουν διαχύσεις στις προσεγγίσεις των βουλευτών.
Για να δούμε τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε και τι θ’ ακούσουμε για την «εκλογή» του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τον οποίο κυβέρνηση – αντιπολίτευση και βουλευτές δίνουν τη μάχη ενώ είναι ΑΓΝΩΣΤΟΣ. Παγκόσμια Πρωτοτυπία και πολιτειακός ξεπεσμός.
Εν κατακλείδι πρέπει να σημειωθεί ότι αποστασία κάνουν και όσοι ή όσες περνούν στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν ΟΧΙ ενώ χρόνια και χρόνια ήταν αντίθετοί του.
Είναι προφανές ότι διαπράττουν την πιο χυδαία πολιτική συναλλαγή.

Υ.Γ. Το κείμενο γράφτηκε πριν ανακοινωθεί το όνομα του νέου…Μεσσία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: