Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Περιμέναμε να υπάρξει μια στοιχειώδης κινητοποίηση της Αθήνας ώστε να καλύψει το κενό που φαίνεται να δημιουργείται και στο εσωτερικό της ΕΕ σε σχέση με τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Γιατί εκτός των χωρών της ΕΕ που είναι εξαρτημένες ενεργειακά από τη Ρωσία, που όμως δέχονται ήδη ισχυρότατη βοήθεια από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, αφού εκτός των αγροτικών προϊόντων η μεγαλύτερη «απειλή» για την Ελλάδα είναι η διακοπή του μεγάλου τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη χώρα μας.

Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως κίνηση προς τη Μόσχα, έστω και σε διερευνητικό επίπεδο, για την πρόταση του κ. Πούτιν όσον αφορά την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από το έδαφος της γείτονος και θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου και θα κατασκευαστεί διαμετακομιστικός κόμβος για τη διοχέτευση του αερίου στη Νότια Ευρώπη. Οδηγίες από τη Β. Σοφίας δεν δόθηκαν αλλά και η πρεσβεία μας στη Μόσχα ουσιαστικά υπολειτουργεί…

Το αντάλλαγμα…

Μαθαίνουμε ότι ο κ. Τσαβούσογλου είχε συνεννοηθεί για την επίσκεψή του στη Θράκη με τον έλληνα ομόλογό του και αυτό ήταν το ελάχιστο αντάλλαγμα που απαίτησε η τουρκική πλευρά προκειμένου να μην περιληφθεί και η Θράκη στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Αχμ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα. Αν πράγματι συνέβη αυτό, πρόκειται περί τραγικού χειρισμού, καθώς εμφανίζεται η Αθήνα σε θέση άμυνας να διαπραγματεύεται με εκπρόσωπο ξένης χώρας υποθέσεις που αφορούν τους πολίτες της.

* Πολύ σύντομα πάντως θα διαπιστώσουμε αν η «συμφωνία» με τον κ. Νταβούτογλου προέβλεπε απλώς την αναβολή της επίσκεψής του στη Θράκη, η οποία, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί μετά βαΐων και κλάδων -με κάποια άλλη αφορμή- μέσα στην άνοιξη.

Ας τα βλέπουμε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην επίσκεψή του στα Σκόπια. Δεν αναφέρομαι στις δηλώσεις για τη στήριξη του κ. Γκρούεφσκι όσον αφορά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ (με το συνταγματικό όνομα φυσικά), ούτε στις υποσχέσεις για ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και των τουρκικών επενδύσεων.

Αλλά να η πιο ενδιαφέρουσα παρέμβαση του κ. Νταβούτογλου. Αυτή ήταν όταν απευθύνθηκε στο κοινό που τον υποδέχθηκε, όπου, λίγο-πολύ, με το όραμα του νεοθωμανισμού «αγκάλιασε» όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

*«Εδώ βρίσκονται λαοί και των δύο χωρών, οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετική γλώσσα, αλλά χρησιμοποιούν τη γλώσσα της ψυχής και επιδιώκουν αυτό το παράδειγμα να επικρατήσει σε όλα», είπε ο κ. Νταβούτογλου και στρεφόμενος προς κάποιους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας, ακούγοντας το αίτημα κάποιου από το κοινό να του δώσουν μια τουρκική σημαία, έδωσε οδηγίες ώστε σε κάθε σπίτι που μιλούν την Τουρκική να δοθούν μια σημαία, ένα Κοράνι και ένα λεξικό της Τουρκικής!

Η ΟΜΟΝΟΙΑ να καλύψει όλη την ελληνική μειονότητα

Μια κρίσιμη για το μέλλον της γενική συνέλευση πραγματοποίησε η ΟΜΟΝΟΙΑ στη Βόρειο Ήπειρο, καθώς πλέον η ελληνική μειονότητα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα συνήθη αλλά και νέα πιο σύνθετα προβλήματα. Σχεδόν 400 σύνεδροι από όλες τις μειονοτικές περιοχές βρέθηκαν στους Αγ. Σαράντα προκειμένου να εκλέξουν νέο πρόεδρο αλλά και νέο 45μελές προεδρείο.

*Ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, πρώην δήμαρχος Χειμάρρας, Β. Μπολάνος, στην ομιλία του, που είχε έντονα στοιχειά αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν, υπέβαλε την παραίτησή του ζητώντας να δρομολογηθούν αλλαγές. Ο Β. Μπολάνος, παρά την πόλωση και τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν όσα χρόνια έμεινε επικεφαλής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αποτελούσε έναν εξισορροπητικό παράγοντα στον χώρο της μειονότητας και αρκετοί είναι εκείνοι που ελπίζουν ότι δεν θα προχωρήσει στη συγκρότηση νέας κίνησης, η οποία, τελικά, κάθε άλλο παρά θα συμβάλλει στην ήδη τραυματισμένη ενότητα της ελληνικής μειονότητας.

*Στη γενική συνέλευση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο έλληνας γενικός πρόξενος Αργυροκάστρου Ν. Κοτροκόης μετέφερε τα μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών Β. Βενιζέλου.

*Υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου έθεσαν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Άλκης Πούλης, που παραιτήθηκε προ μηνών από το αξίωμά του προκειμένου να μπορεί να ασχοληθεί με την ΟΜΟΝΟΙΑ, ο μηχανικός Βασίλης Κάγιος και ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Αγ. Σαράντα Λεωνίδας Παππάς.

*Καθώς κάνεις δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στις 11 Ιανουαρίου, στην 24η επέτειο από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

*Όμως η ουσία για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας είναι πλέον εντελώς διαφορετική. Πρέπει η ΟΜΟΝΟΙΑ να ισχυροποιηθεί αποδεσμευμένη από ιδεολογικές αγκυλώσεις και προκαταλήψεις και να καλύψει όλη την ελληνική μειονότητα. Έχοντας, δε, υπό τη σκέπη της όλους τους Έλληνες της Αλβανίας, να διεκδικήσει την προώθηση των ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων τους και να μην περιμένει ότι με τον έναν ή τον άλλον βουλευτή στο σοσιαλιστικό ή στο δημοκρατικό κόμμα -και με το ΚΕΑΔ να συμπράττει πότε με το ένα, πότε με το άλλο κόμμα- θα προωθηθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τα αιτήματα της ελληνικής μειονότητας. Μόνο με μια ισχυρή μειονοτική οργάνωση - «ομπρέλα» όλων των Ελλήνων, βουλευτών, στελεχών των διάφορων κομμάτων και κινήσεων θα υπάρξει αποτελεσματικός μοχλός πίεσης στα Τίρανα...

Κρίμα...

Η Κύπρος συνεχίζει να είναι μπροστά σε πολλά πράγματα και κυρίως σε εκείνα που αφορούν τη διαλεύκανση μεγάλων σκανδάλων. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι το ΑΚΕΛ -το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου και το ισχυρότερο κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης- χρειάστηκε να έρθει μόλις για μια τετραετία στην εξουσία για να διαφθαρεί εντελώς και το ίδιο από το «κεφάλαιο».

*Έτσι, σε δύο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που διερευνά η Δικαιοσύνη στην Κύπρο άμεσα εμπλεκόμενα είναι κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ. Στη Δρομολαξιά και στο σκάνδαλο της CYTA βασικός κατηγορούμενος είναι το στέλεχος (και υπεύθυνος για το «ταμείο» του κόμματος) Βενιζέλος Ζαννέτος, ενώ στο μεγάλο σκάνδαλο της Πάφου είχε εμπλοκή και ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΑΚΕΛ στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Όλα αυτά απλώς διαψεύδουν όσους υποστήριζαν ότι το ΑΚΕΛ και ο Δ. Χριστόφιας μπορεί μεν να βούλιαξαν την οικονομία της Κύπρου και να έκαναν παραχωρήσεις στο Κυπριακό, αλλά τουλάχιστον κρατήθηκαν έξω από τη διαφθορά, η οποία στην Κύπρο αποδεικνύεται διακομματική…
*Ανώτατο Υπηρεσιακό δεν έγινε και μάλλον δεν προλαβαίνει να γίνει. Οπότε χαμένοι βγαίνουν όσοι άφησαν το τελευταίο Υπηρεσιακό ελπίζοντας για κάποιο καλό πόστο σε δεύτερη φάση, καθώς τα πόστα που ανοίγουν θα βγουν στο σύστημα το αργότερο τον Ιανουάριο και συνεπώς όλες οι μετακινήσεις θα γίνουν μετά, πιθανότατα με άλλη ηγεσία στο ΥΠΕΞ και πιθανόν άλλη κυβέρνηση...

Και δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά το κλίμα θυμίζει τις ημέρες των «πράσινων» εκκαθαρίσεων στο νεοκλασικό τη δεκαετία του ’80.


http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: