Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων για πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας, η λήξη της τουρκικής NAVTEX, η εκδήλωση διαμαρτυρίας των φοιτητών εξωτερικού και η μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. 
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Απειλή», γράφει ότι ο Μπερτάν Ζάρογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των καταγόμενων από την Αλεξανδρέττα, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της «βουλευτού» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ντογούς Ντεριά, η οποία σε ομιλία της στη «βουλή», είπε ότι το 1974 πολλές Ε/κ γυναίκες βιάστηκαν και του Μαχμούτ Ανάγιασα, Τ/κ γνωστού για τη δράση του ενάντια στους εισβολείς, αναφέροντας ότι όλοι αυτοί που προσβάλλουν την πατρίδα, το έθνος, τη σημαία, το κράτος και την Ισλαμική θρησκεία θα έρθει μια μέρα που θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «ένωση κτηνοτρόφων» ανακοίνωσε ότι στις 5 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας με τα οχήματα τους, λόγω της έλλειψης πολιτικής της «κυβέρνησης» στο τομέα της γεωργίας. Αλλού γράφει ότι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, πραγματοποιούν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας με κύριο αίτημα τους να δίνεται και σε αυτούς υποτροφία, όπως δίνεται στους φοιτητές που σπουδάζουν στα κατεχόμενα και στην Τουρκία.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Οι κτηνοτρόφοι σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης» γράφει ότι σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 5 Ιανουαρίου θα κατέλθουν οι κτηνοτρόφοι με τα οχήματά τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης κτηνοτρόφων είπε ότι είναι αποφασισμένοι να κατέλθουν σε διαμαρτυρία λόγω έλλειψης πολιτικής σε θέματα που αφορούν τη γεωργία από μέρους της λεγόμενης κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό Συγκοινωνιών και Δημόσιων Έργων, Χασάν Τατσόϊ, με τον ερχομό του καινούργιου έτους θα εφαρμοστεί μείωση 30% των τελών κινητής τηλεφωνίας για τηλεφωνήματα από ένα παροχέα σε άλλο παροχέα. Γράφει ακόμα ότι, αναστάτωση επικρατεί στις αγορές στα κατεχόμενα αφού και μετά την καταβολή του 13ου μισθού όλοι τρέχουν για να προετοιμαστούν για τον ερχομό του νέου έτους.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η απόγνωση των καταστηματαρχών» γράφει ότι ενώ οι καταστηματάρχες σε αρκετές περιοχές των κατεχομένων πήραν
ανάσα λόγω της κινητικότητας που επικρατεί στην αγορά για τα ψώνια της Πρωτοχρονιάς, οι ελπίδες των καταστηματαρχών στην αγορά της κατεχόμενης Μόρφου εξανεμίστηκαν, αφού η αγορά έμεινε άδεια. Αλλού γράφει ότι, τροφική δηλητηρίαση έπαθαν 35 άτομα από το προσωπικό του λεγόμενου κρατικού νοσοκομείου Αμμόχωστου, μετά από δείπνο που τους παρατέθηκε για τον ερχομό του καινούργιου έτους, ενώ έρευνες άρχισαν για την διερεύνηση του γεγονότος. Γράφει επίσης ότι σε εκδήλωση διαμαρτυρίας θα κατέλθουν οι κτηνοτρόφοι με τον ερχομό του νέου έτους αφού δεν υπάρχει πολιτική από μέρους της λεγόμενης κυβέρνησης στο τομέας της γεωργίας.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Νέα κρίση στο κατώφλι», αναφέρει ότι ενώ η οδηγία προς ναυτιλλομένους που είχε εκδώσει η Τουρκία για διενέργεια παράνομων ερευνών από το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ λήγει σήμερα το βράδυ, η Ε/κ πλευρά αποφάσισε να επεκτείνει τη δική της NAVTEX σε σχέση με τις εργασίες της κοινοπραξίας ENI-Kogas. Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρούσε ότι η λήξη της τουρκικής οδηγίας θα αποτελούσε μια ευκαιρία επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά τώρα σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς μπορεί να δημιουργήσει νέα κρίση στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, και οι ελληνοκυπριακές αρχές αλλά και οι τουρκοκυπριακές “αρχές” κάνουν προσπάθεια να επιταχύνουν τις διαδικασίες ελέγχου, αφού τις τελευταίες μέρες, λόγω των προετοιμασιών για τη Πρωτοχρονιά, η διέλευση από και προς τις ελεύθερες περιοχές αυξήθηκε κατά πολύ. Αλλού αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» Έρογλου, ανανεώνοντας το στόχο του σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε ότι η Τ/κ πλευρά επιθυμεί να βρει ένα κοινό σημείο με τους Ε/κ.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «30% μείωση σε κλήσεις μεταξύ διαφορετικών παροχέων», αναφέρεται επίσης στην μείωση κατά 30% των τελών της κινητής τηλεφωνίας για κλήσεις μεταξύ διαφορετικών παροχέων. Ο «υπουργός» συγκοινωνιών και δημοσίων έργων, σημείωσε ότι αυτή θα είναι η πρώτη μείωση των τελών της κινητής τηλεφωνίας τα τελευταία 7 χρόνια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενόψει της σημερινής λήξης της τουρκικής NAVTEX, όλα τα μάτια είναι στραμμένα προς τη Τουρκία κατά πόσο θα προχωρήσει στην αποχώρηση του Μπαρμπαρός. Αλλού αναφέρεται επίσης στην σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας της Πλατφόρμας Κυπρίων Φοιτητών Ευρώπης, οι οποίοι ζητούν να λαμβάνουν υποτροφία όπως οι υπόλοιποι φοιτητές.

 Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: