Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια: Μια μέρα θα έχετε Αλβανό πρόεδρο

«Είμαι βέβαιος ότι μια μέρα πρόεδρος της χώρας σας θα είναι Αλβανός», είπε ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, PaulWohlers σε συνέντευξή του σε αλβανικό κανάλι των Σκοπίων: «ένα καλό παράδειγμα είναι ο Μπαράκ Ομπάμα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Η ιδέα των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα είναι σίγουρα σημαντική,  και πιστεύω ότι ένας καλός πρόεδρος της χώρας σας, μέσα στην εικοσαετία που πέρασε ήταν ο Μπόρις Τραϊκόφσκι. Όπως, επίσης, πιστεύω ότι μια μέρα πρόεδρος των Σκοπίων θα είναι ένας Αλβανός», είπε ο Αμερικανός πρέσβης σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα στη χώρα.
Ο Wohlers τόνισε ότι για το καλό της χώρας θα πρέπει οι πολίτες του κράτους αυτού να συμμετέχουν στα πράγματα της πολιτικής για να γνωρίζουν τις πράξεις των πολιτικών. 
«Είναι βέβαιο, ότι πολιτικοί επιζητούν το καλό της χώρας, αλλά καλό είναι και οι πολίτες να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ζητήματα που απασχολούν τις κυβερνήσεις», είπε μεταξύ άλλων.


Σλαβοσκοπιανός Ερευνητής: «Οι Αλβανοί ήρθαν στα Σκόπια στις αρχές του 19ου αιώνα»


Εθνοτική ένταση, μεταξύ Αλβανών και Σλάβων,  δημιούργησε δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik των Σκοπίων, για το ότι οι Αλβανοί ήρθαν στα Σκόπια πριν, από περίπου 120 χρόνια, από γειτονικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και της βόρειας Αλβανίας, και ότι δεν υπήρχαν πριν από τις σλαβικές φυλές του νοτιοσλαβικού κράτους.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα  «Dnevnik» δημοσίευσε αποσπάσματα από μια μελέτη του 1951, κάποιου  Δρ Γιοβάν Τριφουνόφσκι, σύμφωνα με την οποία οι πρώτοι Αλβανοί στα Σκόπια και τα περίχωρά τους, ήρθαν  από γειτονικές αλβανικές περιοχές στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα.
«Ο αλβανικός πληθυσμός στην περιοχή της πόλης των Σκοπίων, στην πραγματικότητα χωρίζεται σε πραγματικούς Αλβανούς και τους Ματζιούπ, φυλές της περιοχής που καθιέρωσαν  την αλβανική γλώσσα και ήθη», όπως γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πιο πρόσφατη μετανάστευση του αλβανικού πληθυσμού στα Σκόπια έγινε στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα.
 Ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρει, μάλιστα, ότι η ονομασία ‘malokë’ συνδέεται με τους εξαλβανισθέντες Ρομά και στο πλαίσιο  αυτό οι πρεσβύτεροι έχουν ακούσει ότι έχουν έρθει από το Πεδίο του Κοσσόβου (Κοσσυφοπέδιο) και τα Μετόχια, πέρα από το Μοράβα και την Ντρένιτσα.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι αυτοί οι malokë’ έχουν έρθει από τη βόρεια Αλβανία και τον γενικότερο χώρο του Κοσσυφοπεδίου.
Μάλιστα, διατυπώνεται η άποψη ότι οι malokë’ έχουν σκούρο δέρμα, αλλά,  κρατούν περιφρονητική στάση από τους ομόφυλούς τους Ρομά, με τους οποίους δεν συνάπτουν γάμους και δεν μοιράζονται κοινά νεκροταφεία, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Με τη σλαβική αυτή αναφορά στο 'Dnevnik', γίνεται προσπάθεια ώστε  να αντικρουσθούν τις απόψεις των Αλβανών, ότι τα Σκόπια ήταν αλβανικά, πριν, ακόμη,  έρθουν στην περιοχή, οι σλαβικές φυλές, των οποίων οι απόγονοί βρίσκονται τώρα στην περιοχή.


http://www.echedoros-a.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: