Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, η Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον κατεχόμενο Κορμακίτη με την ευκαιρία της έλευσης μέρους του ιερού λειψάνου του Πάπα ΙΙ, η σύσταση χθες της δικοινοτικής `Κίνησης για Ομοσπονδιακή Κύπρο` στον κατεχόμενο Άγιο Σωζόμενο και δηλώσεις της Σιμπέλ Σιμπέρ για το νοσοκομεία της Λεύκας είναι μερικά από τα σημερινά θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Απρόοπτη σύλληψη, κατηγορίες για ρουσφέτι”, αναφέρεται στη σύλληψη δύο λογιστών της εταιρείας Χατζιαλί με την κατηγορία της πλαστογραφίας επιταγών και της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα ενώ οι συλλήψεις έγιναν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους εντούτοις η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει και υπάρχουν φήμες ότι έχουν δωροδοκηθεί `αστυνομικοί` του τμήματος ανιχνεύσεως οικονομιών εγκλημάτων. Γράφει ακόμα ότι σταθερή αλλά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της 11χρονης Μίας Οζαρί, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά όταν ο θείος της την πέταξε από το μπαλκόνι τρίτου ορόφου.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Παίρνω μάθημα”, αναφέρεται σε δηλώσεις του Αχμέτ Κασίφ, του παραιτηθέντος “βουλευτή” από το Δημοκρατικό Κόμμα και μεταγραφέντα στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ο οποίος αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχτηκε, είπε ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα σχόλια, ότι το παρελθόν του έχει διδάξει πολλά και ότι σημασία δίνει στο σήμερα και στο αύριο. Γράφει ακόμα ότι σώα από τις φλόγες του διαμερίσματος, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, είναι δύο παιδιά ηλικίας 4 και 7 μετά την επέμβαση της `πυροσβεστικής` υπηρεσίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα παιδιά βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι όταν ξέσπασε η φωτιά. Γράφει ακόμα ότι σκουπιδότοπο θυμίζει η περιοχή γύρω από τις λεγόμενες κεντρικές φυλακές αφού η περιοχή είναι γεμάτη από μπάζα, σκουπίδια και λάστιχα αυτοκινήτων και σημειώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προβαίνουν στις αναγκαίες διαδικασίες για να καθαρίσουν την περιοχή.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Τέλος στην εποχή της άσκοπης σπατάλης χρημάτων”, αναφέρεται σε δηλώσεις του Ιμπραχίμ Μπεντέρ, διευθυντή
του τμήματος Βακουφίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μπεντέρ είπε ότι τα χρήματα στο ταμείο αλληλεγγύης δεν θα τύχουν εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς αλλά αντίθετα θα διατεθούν προς στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη. Στο ταμείο υπάρχουν, σύμφωνα με τον Μπεντέρ, περίπου 700 χιλιάδες τουρκικές λίρες (περίπου 250 χιλιάδες ευρώ). Η εφημερίδα αναφέρεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι λαχανικών και φρούτων στη νέα δημοτική αγορά στην κατεχόμενη Λευκωσία, που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες ημέρες. Αλλού αναφέρεται στα εγκαίνια των γραφείων του νέου κόμματος, Κόμμα Εθνικής Δικαιοσύνης, με την Πρόεδρο του Φατμά Σολμάζ να δηλώνει ότι το “κοινοβουλευτικό” σύστημα έχει καταρρεύσει και ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει οικονομική και πολιτική ανάπτυξη.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Οι βροχές μας φόβισαν”, αναφέρεται στις καταστροφές που τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν σε σπίτια και υποστατικά Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους σκουπίδια και λάσπη ενώ οι πολίτες αγανακτισμένοι κατηγορούν το “κράτος” ότι ενώ υποσχέθηκε ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα εντούτοις οι καταστροφές αποδεικνύουν ότι τελικά δεν τα έχει πάρει. Γράφει ακόμα ότι σοβαρή κρίνεται η κατάσταση δύο εκ των τριών παιδιών τα οποία τραυματίστηκαν όταν προκλήθηκε έκρηξη στη σόμπα στο σπίτι τους ενώ αυτά προσπαθούσαν να ζεσταθούν. Στο σπίτι δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρισμός ούτε νερό, σημειώνεται. Αλλού αναφέρεται στην έλευση μέρους του λειψάνου του Πάπα ΙΙ στον κατεχόμενο Κορμακίτη, όπου χθες στην παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην παρουσία του Καρδινάλιου Τζιουσέππε Λαζαρότο.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Κοινή πατρίδα”, αναφέρεται σε δικοινοτική συνάντηση της νεοϊδρυθείσας “Κίνησης για Ομοσπονδιακή Κύπρο” που πραγματοποιήθηκε χθες στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Σωζόμενος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την εκδήλωση έγινε ανακοίνωση της έναρξης δράσης της Κίνησης και οι διοργανωτές έστειλαν μηνύματα για ειρήνη και επανένωση του νησιού. Αλλού γράφει ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία σχεδίου “νόμου” για την ανεξέλεγκτη ανέγερση οικοδομών. Η εν λόγω πρόταση “νόμου” αναμένεται να τεθεί ενώπιον του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου για έγκριση και στη συνέχεια στη “βουλή” για ψήφιση. Γράφει ακόμα ότι η “υποψήφια” στις παράνομες εκλογές, Σιμπέλ Σιμπέρ στα πλαίσια της εκστρατείας της πραγματοποίησε συνάντηση στην κατεχόμενη Λεύκα κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους και κυρίως το θέμα του νοσοκομείου `Τζενγκίζ Τοπέλ`, το οποίο μετά την ανακοίνωση ότι θα κλείσει υπήρξαν αντιδράσεις.
- See more at: http://ikypros.com/?p=67555#sthash.UaFz8fF1.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: