Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Χάρτης-πρόκληση από τη Σόφια: Η μισή βόρεια Ελλάδα «μιλάει» βουλγαρικά

Δείτε τι έρευνα παρουσίασαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Βουλγαρικής Γλώσσας Σόφιας!

Η μισή βόρεια Ελλάδα, μιλάει … βουλγαρικά. Δεν το λέει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, αλλά το Ινστιτούτο Βουλγαρικής Γλώσσας της Σόφιας, ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας.

Την περασμένη Δευτέρα ερευνητές του Ινστιτούτου παρουσίασαν επίσημα μελέτη, για διαλέκτους της βουλγαρικής γλώσσας, εντός αλλά και εκτός Βουλγαρίας, στην Ελλάδα, τα Σκόπια, την Σερβία, την Τουρκία και την Ρουμανία.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΒΓ αναφέρονται προκλητικά: «Ο χάρτης των βουλγαρικών διαλέκτων, υλοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων από το ΙΓΒ και περιλαμβάνει ηχογραφήσεις διαλέκτων από διαφορετικές περιοχές. Μεταξύ αυτών και από περιοχές που δεν είναι πλέον εντός των εθνικών συνόρων, αλλά κάποτε ήταν βουλγαρικά εδάφη, όπως τμήματα του Αιγαίου, η «Μακεδονία» (=Σκόπια), η Βόρεια Δοβρουτσά κ.α». Βέβαια οι συντάκτες των άρθρων, δεν εξηγούν πότε ακριβώς σημερινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας, ήταν «εντός των εθνικών συνόρων» της χώρας τους, αν εξαιρεθούν οι κατοχές στη διάρκεια του Α΄και Β΄ Παγκσομίου Πολέμου.

Να σημειωθεί, πως ο «χάρτης των βουλγαρικών διαλέκτων» χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη

Ανθρώπινου Δυναμικού» με τίτλο: «Ολοκλήρωση των νέων πρακτικών και γνώσεων για την εκπαίδευση στην υπολογιστική γλωσσολογία», δικαιούχος του οποίου είναι το ΙΓΒ, το οποίο στόχο έχει τη μελέτη και την προώθηση της βουλγαρικής γλώσσας.

Οι ερευνητές του ΙΓΒ τέλος, θεωρούν βουλγαρική τη γλώσσα που μιλούν σήμερα στα Σκόπια, γεγονός που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών.



http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: