Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Το σκάνδαλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της μετατροπής στρατιωτικού κυλικείου σε εστιατόριο, οι ελπίδες που δίνει στους καρκινοπαθείς Τ/κ γιατρός στη Βρετανία με την ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου, η αυτοκτονία ενός επιχειρηματία αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κατεχόμενα χωριά στη Μεσαορία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ελεύθερο εμπόριο σε στρατιωτική καντίνα” αναφέρεται στο σκάνδαλο που δημιούργησε η δημοσιοποίηση της μετατροπής στρατιωτικής καντίνας σε εστιατόρια εντός του χώρου του “στρατοπέδου”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κύκλος εργασιών των στρατιωτικών καντινών έχει αυξηθεί, αφού παρέχει και φαγητό, όπως γύρος και μπουφέ, ενώ έχει διευρυνθεί και το πελατολόγιο τους με την προσθήκη των μαθητών. Με ειρωνικό ύφος ο αρθρογράφος αναφέρει ότι το επόμενο στάδιο θα είναι οι καντίνες να λειτουργήσουν ως ταχυφαγεία. Αναφέρεται ακόμα στην έλλειψη σεβασμού προς την τέχνη και γράφει ότι η Τ/κ καλλιτέχνης Φεριάλ Σουκάν αποφάσισε να αποσύρει τα έργα τέχνης της από το χώρο στον οποίο τα φιλοξενούσε, αφού ο χώρος αυτός τα βράδια μετατρεπόταν σε νυκτερινό κλαμπ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο θάνατος του Τ/κ επιχειρηματία Ουμίτ Χανσέλ οφείλεται σε αυτοκτονία, σύμφωνα και με την “επίσημη” ανακοίνωση της λεγόμενης αστυνομίας. Ο Χανσέλ εντοπίστηκε νεκρός από υπαλλήλους του χθες το πρωί στον γραφείο του στην βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Νέες ελπίδες για τον καρκίνο” γράφει ότι τα αποτελέσματα των ιατρικών ερευνών του Τ/κ γιατρού Μουσταφά Τζαμγκιόζ, καθηγητή στο Imperial College του Λονδίνου, έχουν δώσει ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τ/κ ιατρός κάνει έρευνες σχετικά με ένα καινούργιο φάρμακο, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Αλλού γράφει ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, μετά και την ψήφιση της σχετική νομοθεσίας χθες από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, προειδοποιούν ότι η δημιουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, στη Μερσίνα της Τουρκίας, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 90 χιλιομέτρων από τα κατεχόμενα, θέτει ολόκληρο το νησί σε
κίνδυνο, αφού ενδεχόμενη έκρηξη του θα αφανίσει την Κύπρο. Ακόμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο βραβείο  “καλύτερης ποιότητας ερευνών” το οποίο δόθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, στις ΗΠΑ.


Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Είναι βαρύ το πρόστιμο” αναφέρεται στις καταστροφές στα χωριά της κατεχόμενης Μεσαορίας και γράφει ότι τα λάθη των “αρμοδίων” θα τα πληρώσουν οι απλοί άνθρωποι, αφού η αδράνεια και οι λανθασμένες αποφάσεις μετέτρεψαν την περιοχή σε λάσπη, ενώ γέφυρες έχουν καταστραφεί και νεκροταφεία χώθηκαν στο νερό. Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφίες κατεχόμενου χωριού στο οποίο απεικονίζεται η καταστροφή. Αλλού αναφέρεται και στις καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην κατεχόμενη Λεύκα και γράφει ότι οι παράνομες εργασίες σε μεταλλείο στην περιοχή της Λεύκας είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κατολίσθηση και το χώμα να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά ποταμών και να θέσουν τους κατοίκους της περιοχής σε κίνδυνο, αφού κινδύνευαν να πνιγούν στην λάσπη. Γράφει ακόμα ότι, κατηγορίες εναντίον του λεγόμενου δήμου κατεχόμενου Δικώμου για αδικία και για πολιτικές σκοπιμότητες εξαπέλυσε ο Σαβτσί Ντεμίρ, του οποίου ο “δήμος” αποφάσισε να διακόψει την παροχή νερού.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Σε σοκ βρίσκεται η Λευκωσία”, γράφει ότι σοκ προκάλεσε η είδηση του θανάτου γνωστού επιχειρηματία στα κατεχόμενα, του 56χρονου Ουμίτ Χανσέλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χανσέλ βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του, στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, ενώ από έρευνες της λεγόμενης αστυνομίας διαφάνηκε ότι πρόκειται για αυτοκτονία και αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφίες από το χώρο όπου εντοπίστηκε η σωρός του Χανσέλ. Αλλού γράφει ότι, συνεχίζονται στα κατεχόμενα να θανατώνονται βοοειδή, τα οποία θεωρούνται ως πιθανά κρούσματα της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας (LSD) στα πλαίσια της προσπάθειας των κτηνιατρικών “υπηρεσιών” στα κατεχόμενα να εμποδίσουν την εξάπλωση της ασθένειας. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είπε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καμιά προϋπόθεση.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ευχαριστούμε Κύπρος” αφιερώνει ολόκληρη την πρώτη της σελίδα στην 39η επέτειο ιδρύσεως του δημοσιογραφικού ομίλου United Media και γράφει “Είμαστε διαφορετικοί, είμαστε ουδέτεροι”. Η εφημερίδα στην τρίτη σελίδα της προβάλλει τα σημερινά της θέματα και αναφέρεται στην αυτοκτονία του Τ/κ επιχειρηματία Ουμίτ Χανσέλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 56χρονος Χανσέλ εντοπίστηκε νεκρός στον χώρο εργασίας του ενώ η αυτοψία η οποία διενεργήθηκε στη σκηνή έδειξε ότι ο θάνατος του προκλήθηκε από το κυνηγετικό του όπλο με μια σφαίρα στην καρδιά. Γράφει ακόμα ότι μετά και το σάλο που προκλήθηκε με την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα ότι εργαζόμενοι στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λαπήθου θα απολυθούν, τελικά ο “δήμαρχος” αποφάσισε να απολύσει 31 εργαζόμενους. Αναφέρεται ακόμα στο περιστατικό που σημειώθηκε την Τετάρτη στην κατεχόμενη Κερύνεια όπου ο θείος, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, έριξε από το μπαλκόνι τρίτου ορόφου την 11χρονη ανιψιά του και γράφει ότι όταν ρωτήθηκε από την “αστυνομία” ο θύτης είπε ότι στα μάτια του κοριτσιού έβλεπε τον σατανά. Το κοριτσάκι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα νοσοκομείου στα κατεχόμενα.


Πηγή ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: